Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Italya'yi Ziyaret Etti

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savasinin baslangicindan bu yana ilk kez Italya’yi ziyaret etti.

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Italya'yi Ziyaret Etti


Rusya ve Ukrayna arasindaki savas devam ederken Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy’nin diplomatik çözüm arayisi devam ediyor. Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savasindan bu yana resmi temaslarda bulunmak üzere ilk kez Italya’yi ziyaret etti. Yogun güvenlik önlemleri altinda binden fazla kolluk kuvvet esliginde cumhurbaskanligi sarayi Quirinale’de resmi törenle karsilanan Zelenskiy, ilk olarak Italya Cumhurbaskani Sergio Mattarella ile görüstü. Görüsmede Italya Cumhurbaskani Mattarella, “Sizi burada agirlamak benim için onur. Italya kisa ve uzun vadede askeri, ekonomik, insani yardim ve Ukrayna’nin yeniden insasi konusunda Ukrayna’nin yanindadir” dedi.



Zelenskiy, Cumhurbaskani Mattarella ile görüsmesinin ardindan Italya Basbakani Giorgia Meloni ile bir araya geldi. Rusya’nin saldirilarini "acimasiz ve haksiz” olarak degerlendiren Meloni, "Ukrayna’ya destegimiz tam ve Rusya’yi derhal geri çekilmeye çagiriyoruz” ifadelerini kullandi. Basbakan Meloni konusmasinda ayrica Italya’nin Ukrayna’nin Avrupa Birligi üyeligine verdigi destegini belirtirken, Ukrayna’nin NATO ile ortakliginin yogunlastirilmasi gerektigini vurguladi. Italya Basbakani Meloni ile basin toplantisinda konusan Zelenskiy de, "Tüm Italyan siyasi liderlerini ve sivil toplum temsilcilerini Ukrayna’yi ziyaret etmeye davet ediyorum, tek bir kisinin bize neler yapabilecegini, Putin’in neler yapabilecegini görebileceklerini ve bu kötülükle neden savastigimizi anlayacaksiniz" cümlelerini kullandi.

"Vatikan arabuluculuk yapmak için hazir"

Italyan liderlerle görüsmesinden sonra Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile bulusmak için Vatikan’a dogru yola çikan Zelenskiy’nin bu görüsmesinde de Rusya ve Ukrayna arasindaki savas konusuldu. Vatikan’in Rusya ve Ukrayna arasindaki savasta arabuluculuk yapmak için hazir oldugunu söyleyen Papa Francis, "Vatikan savasi sona erdirmek için bir baris plani üzerinde çalisiyor görevin henüz kamuoyuna açiklamadik ancak açiklandiginda bunun hakkinda konusacagim" dedi.

Papa Francis ile yaptigi görüsme ile ilgili Twitter’da açiklamada bulunan Zelenskiy, "Papa Francis’in milyonlarca Ukraynalinin yasadigi trajediye kisisel ilgisi için minnettarim. Ülkeden çikmak zorunda olan on binlerce çocuktan bahsettim. Onlari eve döndürmek için her türlü çabayi göstermeliyiz. Ayrica Ukrayna’daki suçlari kinamak istedim. Çünkü magdur ile saldirgan arasinda esitlik olamaz. Adil bir barisa ulasmak için tek etkili algoritma olan ’Baris Formülümüzden’ bahsederek ona bu uygulamaya katilmayi teklif ettim" dedi.



Zelenskiy, Papa Francis ile en son 2020’de Vatikan’da bir araya gelmis ve ikili, Rusya ve Ukrayna savasinin baslangicindan bugüne kadar birkaç telefon görüsmesi yapmisti.
Kaynak: İHA