KOSGEB, Deprem Bölgesine Özel Girisimcilik Destegi Limitlerini Arttirdi

KOSGEB tarafindan deprem bölgesindeki isletmelerin faaliyetlerine hizla dönmesi için yeni bir çalisma daha devreye alindi. Bu çerçevede deprem bölgesine özel olarak girisimcilik destegi limitleri arttirildi.

Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB) tarafindan deprem bölgesine özel olarak girisimcilik destegi limitleri arttirildi. Desteklerden, resmi kurumlarca is yerleri, agir hasarli, acil yikilacak veya tamamen yikilmis olarak belirlenen isletmelerin yararlanacagi belirtildi. Bu isletmelerin daha önceden KOSGEB desteklerinden faydalanip faydalanmadigina bakilmaksizin Geleneksel Girisimci Destek Programi ve Ileri Girisimci Destek Programi çerçevesinde desteklenecegi de kaydedildi.

Geleneksel Girisimci Destek Programi çerçevesinde isletmesini kuran girisimcilere 130 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecegi, istihdam için 100 bin, kurulus giderleri için 20 bin, girisimcinin veya çalisan personelin alacagi sertifika için 10 bin liraya kadar destegi kullanabilecegi bildirildi.



Ileri girisimcilere 750 bin TL

Ileri Girisimci Destek Programi çerçevesinde isletmesini kuran girisimciler de toplamda 750 bin liraya kadar geri ödemesiz destekten yararlanabilecegi duyuruldu. Makine-teçhizat ve yazilim giderleri için 600 bin, saglayacagi istihdam için 100 bin, mentorlük, danismanlik ve isletme koçlugu için 20 bin, kurulus giderleri için 20 bin, girisimcinin veya çalisan personelin alacagi sertifika için 10 bin liraya kadar destek verilecek.

Depremin hemen ardindan bölgedeki isletmelerin 2023 yili borçlariyla afette yasamini yitiren isletmecilerin tüm borçlarini silme karari alan KOSGEB, Acil Destek Kredisi Programi ile isletmelerin ölçeklerine ve hasar durumlarina bakarak 1,5 milyon liraya kadar finansman imkani sagladi.

Afet Dönemi Yasam Alani Destegi ile KOBI’lere ve esnafa 300 bin liraya kadar geri ödemesiz konteyner destegi baslatirken isletmelere, konteyner basina 30 bin lira olan destekten 10 konteynere kadar yararlanma hakki getirdi.

Bunun yani sira 75 bin liralik Afet Dönemi Isletme Destegini baslatarak isletmelerin bakim, tadilat, onarim, personel, ham madde, malzeme, teçhizat, donanim gibi giderlerinin karsilanmasini hedefledigi aktarildi.
Kaynak: İHA