Edirne'de El Emegi Göz Nuru Ürünler Markalasarak Satisa Sunulmaya Baslandi

Edirne’ye özgü ve kentte faaliyet gösteren kadin kooperatifleri tarafindan tamamen dogal yöntemlerle üretilen kuskus, acili tarhana, süt reçeli, sebzeli eriste, ispanakli eriste, tarhana, kahvaltilik tuz-biber ve eriste markalasarak satisa sunulmaya baslandi.

Edirne'de El Emegi Göz Nuru Ürünler Markalasarak Satisa Sunulmaya Baslandi
Valilik girisimleriyle 2021 yilinda kurulan Sehir Gönüllüleri Vakfi koordinesinde kentte üretim yapan 17 kadin kooperatifi, süt reçelinden, tarhanaya, kuskustan, eristeye yöresel ürünler üreterek ev ekonomisine katki sunuyor.

Edirne Sehir Gönüllüleri Vakfi tarafindan gelistirilen ürünler, düzenlenen toplantida tanitildi. Tanitimin ardindan ürünlerin tadina bakildi.

Toplantida konusan Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Edirne’nin kadin kooperatiflerini en iyi temsil eden illerin basinda geldigini söyledi.

Ülke genelinde ve diger alanlarda da internetin sagladigi imkanlarla birlikte artik dünyanin her açidan birbirine çok yakin olduguna deginen Vali Kirbiyik, Bunun avantajlarini kullanmak gerektigini ve bu durumda ortaya çikan en önemli unsurun markalasma olduguna dikkat çekti.

Kendisi de dogrudan bir marka olan Edirne’de yeni bir marka olusturmanin ve bunun lansmanini yapmanin zorlugunu yasadigini belirten Vali Kirbiyik, sehrin tarihine ve kültürüne bakildiginda birçok markayi olusturmus, hayata geçirmis özünde barindiran bir sehir oldugunu ifade etti.



"Edirne Türkiye’ye örnek olan bir sehir"

Yeni durumlar karsisinda herkesin yeni aksiyonlar almasi gerektigini belirten Kirbiyik, "Dünyada toplumsal gelismisligin en önemli göstergelerinden birisinin kadinin toplum içerisindeki statüsüdür. Kadin ne kadar çok sosyal ve ekonomik hayatta yer alirsa o toplumda gelismisligi o kadar ön plana çikar ve daha ileriye gider. Biz de her geçen yil ve her geçen dönem bunun çok daha olumlu bir noktaya gittigini hep birlikte görüyoruz. Aslinda Edirne bu anlamda da tüm Türkiye’ye örnek olan müstesna bir sehir. Kadinlarimiz gerçekten sosyal, ekonomik ve kültürel hayatin her noktasinda çok basarili örneklerle karsimiza çikmaktalar. Ön plana çikan hamlelerden birisi kadin kooperatifleri oldu. Edirne de kadin kooperatiflerini en iyi temsil eden illerin basinda geliyor. Hali hazirda 17 kadin kooperatifimiz çesitli alanlarda faaliyetlerini sürdürüyor" ifadelerine yer verdi.

"Geçen yil toplam 18 milyar TL tarimsal hasila elde ettik"

Bir diger önemli unsurun da üretim olduguna deginen Vali Kirbiyik, "Ülkeler Uluslararasi boyutta gerçekten güç kazanmak ve sözünü geçirmek istiyorsa üretmek zorunda. Tabii bu üretim yerelden basliyor, geneli kapsayacak sekilde ilerliyor. Hem teknolojinin hem sanayinin hem tarimin her noktasinda üretme zorunlulugumuz var. Biz o anlamda özellikle tarimsal üretim açisindan özel bir sehiriz. Geçen yilin verilerine baktigimizda 15 milyar TL’ye yakini tarimsal üretim 3 milyar TL’ye yakin hayvansal üretim olmak üzere yillik toplam 18 milyar TL tarimsal hasila elde ettik. Tabii bunu turizm ve sanayiyle devam ettiren bir sehir. Bu anlamda da emek koyan, gayret eden tüm girisimcilerimize de ayri ayri tesekkür ediyorum" dedi.

Programda konusan Edirne Sehir Gönüllüleri Vakfi Müdürü Hicran Bali, projeyi katilimcilara anlatti. Kadinlarin evden çikip kendilerine ait ekonomik gelir elde etmeleri amaciyla Edirne Valiligi’nin destekleriyle kadin kooperatiflerinin kuruldugunu hatirlatan Bali, ürettikleri ürünlerin satilmasi ve pazarlanmasi konusunda destek olmak amaciyla markalasma yolunda birçok projeye dahil olduklarini söyledi.



Ürünler, Karaagaç’taki proje uygulama merkezi, Selimiye Cami arkasindaki açilisi yapilan magazada ve gurmedirsen sitesi üzerinden satisa sunulacak.

Edirne’de faaliyet gösteren Halk Egitim Merkezi, Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi bünyesindeki Toplum Merkezlerinde açilan kurslara aktif olarak katilim gösteren tüm kursiyer kadinlari ve Özel Egitim Okullarina devam eden engelli gençleri kapsayan “Kadinin Emegi Evinin Ekmegi” projesiyle, üretilen el emegi ürünlerin modernize edilerek yeniden tasarlanmasi ve tek marka adi altinda piyasada rekabet gücünün artirilmasi yoluyla, kadinin emegini ekmege çevirmeyi, engelli gençlerin üretim süreçlerine dahil edilmesiyle toplumsal yasama destek olmayi hedefleniyor.
Kaynak: İHA