Paraguay'in Yeni Baskani Santiago Pena Oldu

Paraguay’da bu pazar günü yapilan seçimlerde ilk sonuçlara göre devlet baskanligini Santiago Pena’nin kazandigi açiklandi.

Paraguay’da 30 Nisan Pazar günü yapilan seçimlerde ilk sonuçlar belli oldu. Paraguay Seçim Mahkemesi tarafindan yapilan açiklamaya göre sandiklarin yüzde 85’inin açilmasinin ardindan, tek tur usulünce yapilan baskanlik seçimlerini oylarin yüzde 43,5’ini alan muhafazakar Colorado Partisi’nin adayi Santiago Pena kazandi. Seçimde ikinci sirayi alan muhalefetteki merkez sol ittifakinin adayi Efrain Alegre ise yüzde 27,58 oy oraninda kaldi. Seçimde Ulusal Haçli Partisi adayi Paraguayo Cubas ise beklenmedik bir sekilde yüzde 22,18 oy alarak sürpriz yapti.

Seçimin galibi Santiago Pena’ya ilk tebrik Paraguay’in su anki devlet baskani olan, yine Colorado Partisi üyesi Mario Abdo Benitez’den geldi. Pena’yi ayrica Arjantin devlet baskani Alberto Fernandez ve Brezilya baskani Lius Inacio Lula da Silva tebrik etti.

Santiago Pena, Paraguay’in yeni baskani sifatiyla yaptigi konusmasinda birçok Paraguaylinin içine düstügü kaderciligi ortadan kaldiracagina söz vererek yarindan itibaren herkesin istedigi Paraguay’i tasarlamaya baslayacagini söyledi.

Pena ayrica “Bugün kisisel bir zaferi degil, toplumsal baris yolunu seçen bir halkin zaferini kutluyoruz” sözlerini kullandi.

Seçime katilim yüzde 59,75’e ulasirken, seçimlerin genellikle sakin bir ortamda geçtigi ve gün boyunca ülke genelinde 5 seçim suçu sikayetinin kaydedildigi bildirildi.

Bu sikayetlerin baskent Asuncion’da yasanan ufak tefek olaylar ile Sapucai sehrinde parti yetkililerinin yumruklasmasi oldugu ögrenildi.

Paraguay’da 2008 ile 2013 yillari haricinde, 1946 yilindan bu yana baskanlik seçimlerini Santiago Pena’nin üyesi oldugu Colorado Partisi adaylari kazaniyor.
Kaynak: İHA