Bakan Nebati Açiklamasi 'Adeta Bir Ipe 7 Kisi Çikmis Hepsi Birden Ipin Üstünde Oynamaya Çalisiyor'

Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, 7’li masanin pembe hayal kurdugunu belirterek "Bugün ekonomi alaninda her biri 7 ayri telden çalip oynamaya devam ediyor. Biri siki para politikasindan bahsediyor, öteki de çikmis pembe çiçekler esliginde hayalinde bol kepçeden piyasaya para dagitiyor. Sizin ekonomi politikaniz hangisi? Sadece tutarsiz, zeminsiz ve tozpembe hayallerden mi ibaret? Adeta bir ipe 7 kisi çikmis hepsi birden ipin üstünde oynamaya çalisiyor." dedi.

Bakan Nebati Açiklamasi 'Adeta Bir Ipe 7 Kisi Çikmis Hepsi Birden Ipin Üstünde Oynamaya Çalisiyor'


Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, bir dizi program ve ziyaretler için Denizli’ye geldi. Çardak Havaalani’nda il protokolü tarafindan karsilanan Bakan Nebati, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde is dünyasi temsilcileri toplantisina katildi.

Burada açiklamalarda bulunan Bakan Nebati, “Deprem ve sel felaketlerinin yasandigi ilk günden bu yana tüm kabine olarak bizzat sahadayiz ve milletimizle birlik içinde çalismalarimizi sürdürüyoruz. Simdiye kadar AFAD’a yaklasik 40 milyar lira nakit aktarimi gerçeklestirdik. Depremden etkilenen vatandaslarimiza ve hayatini kaybeden kardeslerimizin yakinlarina nakdi yardimlarda bulunuyoruz. Hane basina 10 bin lira acil yardim ödemesi yaptik. Ayrica, hane basi 15 bin lira Afetzede Tasinma Destek Ödemesi gerçeklestirdik. DASK neticesinde bugüne kadar basvurularin büyük kismini tamamlayarak toplamda 14,4 milyar lira hasar ödemesinde bulunduk. Bir yil içinde 319 bin konut ve köy evinin yapimini tamamlayacagiz. Toplamda da 650 bin konut insa edecegiz. Yani adeta orta büyüklükteki bir ülkeyi sifirdan insa edecek boyutta bir süreç isletiyoruz. Ülkemiz genelinde yapimina baslanan konut, is yeri, köy evi ve hastane sayisi 56 bini geçmistir” dedi.



“250 milyar liralik KGF limitini tam 400 milyar liraya yükselttik”

Ilave destekleyici düzenlemeyi açiklayan Bakan Nebati, “Deprem felaketinin ardindan Bakanlik olarak vatandaslarimizi ve reel sektörümüzü destekleyici diger ek tedbirleri de hizla hayata geçirdik. Depremden etkilenen illeri mücbir sebep neticesine aldik. Bölgedeki vergi yükümlülüklerini erteledik ve vergi dairelerine olan borçlara 24 ay taksit imkâni getirdik. Esnafimizi desteklemek üzere KGF paketlerinin hacminde artisa giderek 250 milyar liralik KGF limitini tam 400 milyar liraya yükselttik. Bölgedeki esnaf ve sanatkârlarimizin kredi ödemelerini erteledik. Depremden zarar gören KOBI’lerimize finansman ihtiyaçlarini karsilayabilmeleri için 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi sagladik. Depremden en çok etkilenen kesimlerden biri olan çiftçilerimizin kredilerini 1 yil süreyle faizsiz erteledik. Büyükbas için 500 lira, küçükbas için 50 lira yem destegi sagladik. Mazot ve gübre destegimizi de nakdi olarak vermeye basladik” ifadelerini kullandi.

“Ilimizdeki OSB sayisi 5’e ulasacaktir”

Denizli ekonomisi ve sanayisinden bahseden Bakan Nebati, “Bugün bir sanayi, ticaret, tarim ve lojistik merkezi olan Denizli, girisimci ve dinamik insan kaynagi sayesinde ülkemizde özellikle 2002 sonrasinda gerçeklestirdigimiz büyük kalkinma hamlesini en iyi degerlendiren sehirlerimizden biri olmustur. Subat ayi itibariyla yilliklandirilmis olarak 1,7 milyar dolar dis ticaret fazlasi vermeyi basarmis olan Denizli’miz en çok ihracat gerçeklestiren 9’uncu ilimiz konumundadir. 2022 yilinda Denizli’de sagladigimiz 301 yatirim tesvik belgesiyle, 6 milyar lirayi asan miktarda sabit yatirim yapilmasinin ve 3 bin 174 kisiye istihdam olusturulmasinin önünü açtik. Tesvik belgeleri ile yeni yatirimlara kapi aralarken, sanayi ve teknoloji bölgeleri ile de gelecegimizi insa etmek için güçlü adimlar atiyoruz. Planlama asamasindaki Denizli Makine Ihtisas OSB’nin de tamamlanmasiyla ilimizdeki OSB sayisi 5’e ulasacaktir. Ayrica, ilimizde 6 sanayi sitesi faaliyetlerini sürdürmektedir. Hükümet olarak esnafimizin, çiftçimizin, KOBI’lerimizin, basta gençlerimiz ve kadin girisimcilerimiz olmak üzere tüm is insanlarimizin düsük maliyetlerle finansmana erisimini son derece önemsiyoruz. Denizli’de 2023 yili Ocak-Mart döneminde toplam 3 bin 820 esnaf ve sanatkârimiza 1,3 milyar liralik yeni kredi sunduk. Bu dönemde, yine Denizli’mizde faaliyet gösteren 6 bin 507 tarimsal üreticimize de 1,4 milyar liralik Hazine faiz destekli kredi imkâni sagladik" diye konustu.



“Insani merkeze alan Türkiye Ekonomi Modeli’ni hayata geçirdik”

"2022 yilinda kaydettigimiz yüzde 5,6’lik büyümeyle G-20 ülkeleri arasinda da en hizli büyüyen ülkelerden biri olduk" diyen Bakan Nebati, "Küresel ekonomi son birkaç yilda geçmisle kiyaslanamayacak büyüklük ve siklikta soklari pes pese yasamaya devam ediyor. Salgindan savasa, sellerden kurakliga, enerjiden gidaya kadar birçok krizler ve afetlerle es zamanli sekilde mücadele ederken konvansiyonel yöntemler artik yetersiz kaliyor. Nitekim enflasyon ile mücadelede gelismis ekonomilerin uyguladigi siki para politikalarinin, dünyayi hizla resesyona ve finansal krizlere dogru sürükledigi, issizligi körükledigi apaçik ortadadir. Iste bu zorlu süreçte bizler, küresel düzenin isaret ettigi yöne degil, ülkemizin ihtiyaç ve hedeflerine odaklanarak, detayli büyümeyi ve en önemlisi de insani merkeze alan Türkiye Ekonomi Modeli’ni hayata geçirdik. Model sayesinde uluslararasi kuruluslar, küresel ekonomiye iliskin büyüme tahminlerini asagi yönlü güncellerken, ülkemize yönelik büyüme tahminlerini artirmaya devam ediyorlar. Buna en güncel örnek; asrin felaketi olarak nitelendirilen depremleri yasamamiza ragmen, daha iki gün evvel Dünya Bankasi’nin ülkemize yönelik büyüme beklentisini yukari yönde güncellemis olmasidir. 2022 yilinda kaydettigimiz yüzde 5,6’lik büyümeyle G-20 ülkeleri arasinda da en hizli büyüyen ülkelerden biri olduk. Makine ve teçhizat yatirimlarindaki büyüme 13 çeyrekten bu yana kesintisiz sürüyor" dedi.



“EYT’nin, maas artislarinin ve depremin kamu maliyesi üzerindeki olusturacagi yükü de gögüsleyecek güce çok sükür sahibiz”

51,4 milyon ziyaretçi ve 46,3 milyar dolarla rekor bir turizm geliriyle dünyada en çok tercih edilen dördüncü turizm ülkesi konumunu elde ettiklerini aktaran Bakan Nebati, "Ekonomideki saglikli ve güçlü büyüme, istihdamda da yeni zirveleri test etmemizin önünü açiyor. Bu yilin Ocak ayinda 31,8 milyon kisiyle istihdamda tarihi yüksek seviyeyi yakalamis bulunuyoruz. Ihracatimiz da Cumhuriyet tarihimizin rekor seviyelerine ulasmis durumdadir. Bugün 228 ülke ve bölgeye ihracat yaparken, Mart 2023 itibariyla yillik 255 milyar dolar ihracat seviyesini geride birakmayi basardik. Rekorlar kirdigimiz bir diger alan da turizm sektörüdür. 2022 yilinda 51,4 milyon ziyaretçi ve 46,3 milyar dolar rekor turizm gelirimizle dünyada en çok tercih edilen dördüncü turizm ülkesi konumunu elde ettik. Bu süre zarfinda, asgari ücret basta olmak üzere ücretli çalisanlarimizin gelirlerinde yaptigimiz iyilestirmelere ve birçok kalemde uyguladigimiz vergi indirimlerine ragmen mali disiplinden de asla taviz vermedik. EYT’nin, maas artislarinin ve depremin kamu maliyesi üzerindeki olusturacagi yükü de gögüsleyecek güce çok sükür sahibiz” seklinde konustu.



“Çikmis pembe çiçekler esliginde hayalinde bol kepçeden piyasaya para dagitiyor”

7’li masanin pembe hayal kurdugunu söyleyen ve masaya 2 soru yönelten Bakan Nebati, “Bugün 7’li masa ekonomi alaninda her biri 7 ayri telden çalip oynamaya devam ediyor. Biri siki para politikasindan bahsediyor, öteki de çikmis pembe çiçekler esliginde hayalinde bol kepçeden piyasaya para dagitiyor. Sizin ekonomi politikaniz hangisi? Sadece tutarsiz, zeminsiz ve tozpembe hayallerden mi ibaret? Adeta bir ipe 7 kisi çikmis hepsi birden ipin üstünde oynamaya çalisiyor. Daha önce birkaç defa bu 7’li masaya sordum henüz bir cevap alamadim. Tabi cevabi aralarindan kim verecek bu da süpheli. Simdi buradan bir kez daha soruyorum. Lafi hiç dolandirmadan su iki soruma net bir cevap verin: 1. Sicak para bulmak için IMF kapilarinda tekrar beklesecek misiniz? 2. Faizleri yükselterek üretim ekonomisini baskilayacak ve issizligi artiracak misiniz? Alti bos ancak çok süslü vaatlerinizi bir kenara birakin. Açik, net cevaplar verin. Bu 2 konuda bizim politikamiz budur ya da sudur diye söyleyin milletimiz de ögrensin. Biz Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde savunma sanayimizi yüzde 20’den yüzde 80 yerlilik oranina kadar yükseltmisiz. Bu süreci ve daha nice devasa projeleri finanse edecek kaynaklari üretmisiz. Onlar da bugün tüm dünyanin giptayla takip ettigi savunma sanayimize dahi çikip yan gözle bakabiliyorlar. Bu durum, elbette asla kabul edilebilir bir yaklasim degildir” dedi.



"Ülkemizin her alanda dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasinda yer almasi için durmadan ve yorulmadan çalismaya devam edecegiz"

Bakan Nebati, "Türkiye’nin yesil dönüsümünde mihenk tasi olan elektrikli aracimiz Togg’u planligimiz sekilde yollara çikardik. Çok sükür milletimizin 60 yillik hayalini gerçeklestirmek de yine bizlere nasip oldu. Yesil dönüsümü sadece sanayi alaninda degil, finans alaninda da gerçeklestiriyoruz. Geçtigimiz hafta uluslararasi sermaye piyasalarinda Hazinemizin ilk yesil tahvil ihracina çiktik ve 2,5 milyar dolarlik satis gerçeklestirdik. Bu islemden elde edecegimiz finansmani da agaçlandirma, temiz ulasim, yenilenebilir enerji gibi projelerde kullanilacagiz. Su anda en temel meselemiz enflasyon. Enflasyonda da 2022 yili Kasim ayindan bu yana düsüs trendine girdik ve 2023 yili Mart ayi itibariyla yillik yüzde 50,5 seviyesine gerilemis bulunuyor. Mevcut muhalefetin bize yapamazsiniz dedigi hangi is, hangi eser, hangi hizmet varsa çok sükür hepsini tek tek yapmayi basardik. Daha nicelerini de yapacagiz. Simdi enerjide disa bagimliligimizi azaltacak adimlari da hizla atiyoruz. Sayin Cumhurbaskanimizin belirttigi üzere Karadeniz’de kesfettigimiz dogal gazi insallah 20 Nisan’da devreye alacagiz. Bizler, Türkiye Yüzyili’nda, ülkemizin her alanda dünyanin en büyük 10 ekonomisi arasinda yer almasi için durmadan ve yorulmadan çalismaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA