Sap Hastaligi Kisitlamasi Kaldirildi, Et Fiyatlarindaki Yükselis Durdu

Türkiye’de sap hastaligi nedeniyle canli hayvan ticaretinin durmasiyla artan et fiyatlarindaki yükselis, kisitlamalarin kaldirilmasinin ardindan durdu. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Baskan Yardimcisi, Adana Kasaplar Odasi Baskani Saruhan Yagmur, “Fiyatlarin biran önce düsmesini bekliyoruz” dedi.

Sap Hastaligi Kisitlamasi Kaldirildi, Et Fiyatlarindaki Yükselis Durdu
Türkiye’nin farkli illerinde yaklasik 2 aydir görülen SAT-2 tipi sap virüsü nedeniyle Tarim ve Orman Bakanligi harekete geçti.

Bakanlik hayvanlarda görülen bu hastaligin yayilmasini önlemek amaciyla çesitli önlemler aldi.

Alinan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatli sevkler disindaki tüm hayvan hareketleri yasaklandi.

Hayvan pazarlari açildi

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, sap hastaligi nedeniyle hayvanlarin kesimi, ihraci, ithali ve hayvan hareketlerine getirilen kisitlama ve yasaklarin, karantinasi devam eden yerler disinda ve 3 kural çerçevesinde 28 Nisan 2023 tarihinden itibaren son buldugunu açikladi.

Önlem maksatli kapatilan hayvan pazarlari ise açildi.

Fiyatlar düsüse geçecek

Hayvan pazarlarinin kapali olmasi nedeniyle yükselen et fiyatlarinin ise önümüzdeki günlerde düsmesi bekleniyor. Adana Kasaplar Odasi Baskani Saruhan Yagmur, konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

“Canli hayvan pazarlari kapali oldugu için fiyatlar yükseldi”

Et fiyatlarinin hastalik nedeniyle yükseldigini anlatan Yagmur, “Sap hastaligindan dolayi canli hayvan giris ve çikislari olmadi. Canli hayvan pazarlari kapali oldugu içinde fiyatlar yükseldi. Bakanliga bizler basvuruda bulunduk ve bu taleplerimiz sonuçlandi. Asisi vurulan hayvanlarin sevkiyati artik açildi. Yüksek fiyatlari da biz bakanliga bildirdik ve onlarda gerekli önlemleri alacagini belirtti.

Sali gününden itibaren Et ve Süt Kurumu bulunan illerimizde tüm kasaplarimiz et alabilecek” diye konustu.

Hem esnafimiza hem de vatandaslarimiza ucuz eti ulastirmak için elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz. Vatandaslar yakinda ucuz et yemeye baslayacak. Ancak bunda da ilçe ilçe fark edecek. Seyhan ve Yüregir ilçelerinde kiralar daha ucuz oldugu için buralarda et fiyatlarindaki düsüs gözle görülecek. Sap hastaligi nedeniyle fiyatlar yüksek tutuldu. Ancak kisitlamalar kaldirildi, fiyatlarin biran önce düsmesini bekliyoruz” dedi.

“Vatandasimiza ucuz et yedirmek istiyoruz”

Sehmus Oguz ise vatandaslara ucuz et yedirmek istediklerini belirterek, “Sap hastaligi bitti. Ilimize daha fazla canli hayvan gelmeye baslayacak. Böylece et fiyatlari düsecek. Bizler vatandasimiza ucuz et yedirmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA