Rusya Açiklamasi 'Kirgizistan Ve Tacikistan Askeri Üslerimizde Savasa Hazirlik Seviyesini Arttirdik'

Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, ABD’nin Orta Asya’daki askeri varligini güçlendirme çabalarina karsi Rusya’nin Kirgizistan ve Tacikistan’daki askeri üslerinin savasa hazirlik seviyesini arttirdigini söyledi.

Rusya Açiklamasi 'Kirgizistan Ve Tacikistan Askeri Üslerimizde Savasa Hazirlik Seviyesini Arttirdik'
Hindistan’in baskenti Yeni Delhi’de düzenlenen Sangay Isbirligi Örgütü (SIÖ) Savunma Bakanlari toplantisina konusan Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ABD ve batili ülkeleri hedef aldi. Batili ülkelerin çok kutuplu dünya düzeninden rahatsiz oldugunu dile getiren Soygu, "Çok kutuplu dünya düzenine geçiste dinamik ve geri dönüsü olmayan degisimler yasaniyor. Bati buna açikça karsi çikiyor. Bagimsiz devletlerin üstüne benzeri görülmemis baskilar kuruluyor. Santajlar ve darbeler ile dezenformasyon savasi yürütülüyor" dedi.

“ABD’ye karsi hazirlikliyiz”

Afganistan ve Orta Asya’daki sorunlara iliskin konusan Soygu, "NATO ülkeleri, Afganistan topraklarindaki 20 yillik varliklarinin ardindan hizla geri çekildi. Çatismalarin ardindan Afganistan’in yeniden insasi için ortaya çikan maliyet onlar tarafindan karsilanmali. ABD ve müttefikleri terörle mücadeleye destek bahanesiyle Orta Asya’daki askeri varliklarini yeniden konumlandirmaya çalisiyor. Böyle girisimler ittifakimiza karsi dogrudan bir tehdit. Biz Kirgizistan ve Tacikistan’daki askeri üslerimizde aldigimiz önlemlerin yani sira diger müdahale güçlerimizin de savasa hazirlik seviyesini arttiriyoruz" diye konustu.

"Bati, Rusya ile yüzlesmek için hazirliklarini önceden yapti"

Rusya-Ukrayna savasi hakkinda da degerlendirmelerde bulunan Soygu, "Bugün ABD ve diger müttefikler, Rusya ve Çin gibi ülkelerde askeri çatismayi kiskirtmak için stratejik planlar gelistiriyor” dedi.

Bati’nin gerçek niyetinin Kiev yönetiminin Minsk anlasmalarini uygulamayi reddetmesi oldugunun altin çizen Soygu, Donbass’ta yasayanlara yönelik tehditler üzerine özel askeri operasyonlarin yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Ülkesine yönelik yaptirimlari elestiren Soygu, NATO ülkelerinin güçlerini birlestirerek Rusya’ya karsi kullandigini aktardi.

"Asya-Pasifik’te Çin’i çevrelemek için bir cephe olusturuluyor"

Konusmasinda Asya-Pasifik’te, Tayvan krizi ile baslayan gerilimden bahseden Soygu, "Asya-Pasifik’te çok kutuplu dünya düzenine en çok karsi çikanlar yine Washington ve müttefikleri oldu. Çok kutupluluga karsi Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD) ve AUKUS gibi askeri politik bloklar olusturuyorlar. NATO ile birlesip Çin’i çevrelemek için bir cephe olusturuyorlar” dedi

Tayvan sorununun kasitli olarak körüklendigini ifade eden Soygu, Güney Çin ve Dogu Çin Denizi’ndeki toprak anlasmazliklarinin siddetlendigini, Asya-Pasifik’te istikrarin sürmesinin ana unsurlardan birinin bölgede blok olusumlarindan vazgeçmek oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA