Bakan Mus Açiklamasi 'Ihracatta Istatiksel Bir Döneme Geçiyoruz'

SAMSUN – Ticaret Bakani Mehmet Mus, "Samsun’un 1,3 milyar dolarlik bir ihracati var. 2024 yilindan itibaren istatiksel bir döneme geçiyoruz. Üretildigi yere göre istatiksel veri tutacagiz. Bu sekilde hesapladigimiz zaman Samsun ihracati farkli bir yerde olacaktir" dedi.

Bakan Mus Açiklamasi 'Ihracatta Istatiksel Bir Döneme Geçiyoruz'


Basin bulusmalari programi çerçevesinde Samsun’da görev yapan basin mensuplari ile bir araya gelen Ticaret Bakani ve AK Parti Samsun 1. Sira Milletvekili Adayi Mehmet Mus açiklamalarda bulundu. Kendisine yöneltilen sorulari cevaplayan Bakan Mus, ilk olarak Samsun tarimi ve turizmi ile ilgili, "Bu sehrin 1,3 milyar dolarlik bir ihracati var. 2024 yilindan itibaren istatiksel bir döneme geçiyoruz. Üretildigi yere göre istatiksel veri tutacagiz. Bu sekilde hesapladigimiz zaman Samsun ihracati farkli bir yerde olacaktir. Biz bu ihracati daha yukarlara çikarmak için çaba içerisinde olacagiz. Sanayi üretimini öncelikli olarak Samsun’da artirmamiz gerekiyor. Bu olanaklari imkanlari Samsun’a çok iyi anlatmak lazimdir. Yatirimcilara buraya çekmek lazimdir. 8 Mayis’ta Samsun’da büyük bir yatirim ve ihracat zirvesi yapacagiz. 8 Mayis’ta Türkiye’nin önde gelen is adamlarini ve sanayicilerini Samsun’da agirlayacagiz. Burada Samsun’un yatirim imkânlarini birlikte anlatacagiz. Sehrin ihracatini hatiri sayilir bir noktaya tasimak istiyoruz. Burasi tabi ayni zaman önemli bir tarim ve turizm sehridir. Samsun’un turizmden aldigi pay istedigimiz noktada degildir. Samsun turizmde daha iyi bir oyuncu olabilir. Çünkü buranin dogal güzelligi var. bandinda bir sahili var. Dolayisiyla Türkiye’nin önemli kentlerinden bir tanesidir" diye konustu.



"O zaman nasil planlanmis bilmiyorum"

Ondokuz Mayis Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Samsun’un Bafra ve Çarsamba Ovasi’nin bulundugu ilçelerin birinde olmasi gerektigi ile ilgili soruya ise Bakan Mus, "Fakültelerin yerleri ile tarimsal üretimi dogrudan iliskilendirmemek lazimdir. O zaman nasil planlanmis bilmiyorum. Ziraat Fakültesi’nin yeri burada digeri orada tarimsal üretim nasil artacak diye bir kombinasyon yapmak çok dogru degildir. Tarimsal üretimin verimliligini artirmak yukarlara çekmek tabii ki hepimizin görevidir. Tarimsal anlamda büyük ovalardan daha fazla mahsul almak sartiyla elimizden geleni yapacagiz. Siz degerlendirmeniz 5 sene sonunda yapacaksiniz ve ona göre basarili mi basarisiz mi karar vereceksiniz. Siyasetçiler yaptiklarinin takdirini toplum tarafindan beklerler" seklinde konustu.



"Siz ne kadar Samsunlu iseniz ben de o kadar Samsunluyum"

Samsun’da milletvekili adayi olmasi ile ilgili konusan Bakan Mus, "Türkiye’nin her tarafi bizim memleketimizdir. Siz ne kadar Samsunlu iseniz ben de o kadar Samsunluyum. Bu dediginiz isimler partinizi resmi bir bilgisi degildir. Kulistir ve gazeteciler yazar; kabine açiklanacak su bakan olacak, bu bakan olacak. Bunlari siz kendi kendinize yaziyorsunuz. Bir kulis geliyor size diyorsunuz bunun ismi geçiyor. Siz de teyide muhtaç sekilde yaziyorsunuz. Dolayisiyla benim bu noktada beyanat vermem dogru degildir. Pek çok bakan arkadasimiz büyük sehirlerden aday oldular. Amacimiz sehre daha fazla hizmet kazandirmaktir. Onun çabasi içinde olacagiz. Buradan da aday olabiliriz, baska bir sehirden de aday olabiliriz. Nihayetinde 81 ilin topragi vatan topragidir. Bizim için bir sehrin baska bir sehirden farki var midir? Yoktur. Samsun; Ankara, Istanbul, Izmir gibi metropol olmasa da bunlara yakin bir sehirdir" ifadelerini kullandi.

“Seker fabrikasi niye atil birakilmis inceleyecegim”

Samsun’da bulunan ve açilmayan Çarsamba Seker Fabrikasi ile ilgili de konusan Bakan Mus, sunlari söyledi:

"Disardan seker getirmiyoruz. Sekere karsi bizim korumamiz vardir. Türkiye’nin ürettigi seker Türkiye’ye yetiyor. Sadece imalatçilarin kullanmasi karsiliginda bir kota kapsaminda seker getirilmesine müsaade ettik. Onun haricinde müsaade etmiyoruz. Türkiye’de 2,3 ile 2,4 milyon ton kadar seker üretilir. Bu ise her bir fabrikaya belirli kotalar seklinde dagitilir. Hangi fabrikanin ne kadar seker isleyecegi Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan kotalarla verilir. Benden ‘yarin ilk isim Çarsamba Seker Fabrikasi’ni açmak’ gibi kelimeler duymayacaksiniz. Bir seyi netlestirmeden, olma asamasina getirmeden yaptik diye açiklama yapmayacagim. Fabrikalarin çalismasiyla alakali fizibiliteler, çalismalar yapilir. Ona göre bir planlama yapilir ve fabrika faaliyete geçer. Biz olabildigince fabrikalarin yasatilmasi için çabaliyoruz. Çarsamba Seker Fabrikasi’ni da inceleyecegiz. Çalismalari neden baslamadi? Neden söz verildi? Bunlarin hepsine bakacagim. Incelemeden konusmak çok dogru olmaz. Samsun’un hayirli olan her isin içerisinde olacagiz. Türkiye’nin ihtiyaç duydugu bir enerjisi vardir. Elektrik olmadigi zaman bütün hayatiniz aksiyor. Bu enerjiyi nasil üretecegiz. Sadece günesten enerji üreterek 85 milyonluk bir enerji ihtiyacini karsilayamazsiniz. Sürdürebilir enerjiye ihtiyaciniz vardir."

Basin bulusmalarina ayrica Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Canik Belediye Baskani Ibrahim Sandikçi ve basin mensuplari katildi.

Kaynak: İHA