Kosova'da Olaganüstü Yerel Seçimlere Katilim Orani Yüzde 3'Te Kaldi

Kosova’nin kuzeyinde dün düzenlenen olaganüstü yerel seçimlere katilim orani resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 3,47 olarak açiklandi.

Kosova’nin kuzeyinde Sirplarin yasadigi Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zveçan belediyelerinde dün düzenlenen olaganüstü yerel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlari açiklandi. Yerel saatle 19.00’da tamamlanan oy verme isleminin ardindan Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) tarafindan yapilan resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçime katilim orani yüzde 3,47 (bin 567 oy) oldu. Kosova Basbakani Albin Kurti’nin partisi Vetvendosje Hareketi’nden Lulzim Hetemi Leposaviç oylarin yüzde 73,5’ini (100 oy), Vetvendosje Hareketi’nin adayi Erden Atiç Mitroviça oylarin yüzde 66,5’ini (519 oy), Kosova Demokrat Partisi’nden Izmir Zeqiri Zubin Potok oylarin yüzde 60’ini (114 oy) ve Kosova Demokrat Partisi’nden Ilir Peci Zveçan oylarin yüzde 60’ini (114 oy) aldi. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, tüm adaylar ilk turda seçimi kazandi.

Plaka krizi

Kosova ve Sirbistan arasindaki yillardir yasanan kriz Kosova hükümetinin yerel Sirplara kimlik, ehliyet ve plaka zorunlulugu getirmesi ile tirmanirken, bu kararin protesto edilmesi sirasinda Sirp bir polisin gözaltina alinmasi çatismalarin fitilini ateslemisti. Kosova yönetimi, Sirbistan’in Kosova vatandaslarina yönelik uygulamalarina karsilik olarak mütekabiliyet esaslari çerçevesinde Sirbistan plakali araçlarin trafige çikisini yasaklama karari almis ve 1 Kasim tarihi itibariyla bu araçlarin sürücülerini ikaz etmeye baslamisti. Kosova, tartismali plaka sahiplerinin 21 Kasim’dan itibaren 21 Ocak 2023’e kadar 150 euro para cezasina çarptirilacagini, 21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihleri arasinda test plakalarinin verilecegini, plakalari degismeyen araçlarin 21 Nisan 2023’den itibaren trafige çikisinin tamamen yasaklanacagini açiklamisti. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sirplarin yogunlukta yasadigi Mitroviça’da siren ve silah sesleri yükselmis, Sirplar bazi yollara barikatlar kurmustu.
Kaynak: İHA