Gemlik'te Batarya Gelistirme Ve Üretim Kampüsü'nün Temeli Atiliyor

Siro Batarya Gelistirme ve Üretim Kampüsü’nün insasina Gemlik’te basliyor. Temel atma töreninde konusan TOGG CEO’su Gürcan Karakas, tesisin 7 bin kisilik istihdam saglayacagina dikkat çekti. TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ise "Insallah yarinin enerji liginde önemli bir oyuncu olacagiz" ifadelerini kullandi.

Gemlik'te Batarya Gelistirme Ve Üretim Kampüsü'nün Temeli Atiliyor
Siro Batarya Gelistirme ve Üretim Kampüsü’nün temeli Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla atiliyor. Gemlik’te düzenlenen programa Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in yani sira Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakas, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ve çok sayida davetli katildi.

Törende konusan TOGG CEO’su Karakas, "TOGG olarak otomobilden fazlasini yapmak üzere yola çiktik. Bizim için baktigimizda oyunun kurallarini yeniden belirleyecek ekosistemi olusturduk. Bir markamiz olmadigi için, küresel boyutta rekabet edecek bir yapi taslarini olusturma hedefimiz vardi. Bir teknoloji sirketi olusturmak hedefimiz vardi. Herkesin ulastigi bir ekosistem olusturmak hedefimiz vardi. T10X’i olusturduk" ifadelerini kullandi.

"Ön sipariste müthis bir ilgi ile karsilastik"

Siparislerin yüzde 82’sinin uygulama üzerinden alindigini söyleyen Karakas, "Geri kalanini web sitesi üzerinden aldik. Temiz enerji çözümleri için buradayiz. 2018’de basladigimiz hedeflerimizde adim adim ilerledik. 29 Ekim’den sonra 92 tane testi geçerek sertifikasyonlari tamamladik. Ilk araç teslimatlarimiza basladik. Ön sipariste müthis bir ilgi ile karsilastik. 177 bin 500 siparis aldik. Üretim adetlerimizi 28 bine çikardik. Bu siparisleri Trumore üzerinden yaptik. 1 milyondan fazla aktif kullanicisi var. Yeni bir uygulama için ciddi bir rakam. Sabit ve mobil deneyim merkezlerini Türkiye geneline yaydik. Servis merkezi ile herkesin ulasacagi noktalarda zenginlestiriyoruz. Sarj altyapisi önemli kriterlerden birisi. Yolun basinda bin tane sarj istasyonu satin aldik. Bunlari kurmaya basladik. Mayis sonu itibariyla 80 ilde ve Türkiye’nin tamaminda yayilmis olacagiz" seklinde konustu.



"Dünyadaki tüm batarya sirketlerini inceledik"

Batarya gelistirmek ve üretmek için yapilan çalismalari anlatan Karakas, "18 ay boyunca tüm dünyadaki batarya sirketlerini inceledik. 6 tanesiyle gizlilik anlasmasi yaptik. Farasis ile yolculugumuza devam etmeye karar verdik. Hücre. Çikolata kabi her seyin kalbi. Birlikte gelistirmek ve üretmek için yola çiktik. Anlastik. Siro sadece bir otomobil için degil. 120 ülkeden sorumlu. Çin’den Hindistan’a kadar giden noktalara ulasacak. Yüzde 50 ortaklik yaptik. Avrupa’da yenilenebilir enerji pazarinda önemli oyuncu olacagiz. Farasis ile Siro’yu kurdugumuzda Bilisim Vadisi’ne yerlestik. TOGG içinde 26 bin metrekarelik yerimiz var. 607 bin metrekarelik yeni arazimiz üzerinde çalismaya devam edecegiz. 17 Aralik’ta Cumhurbaskanligi kararnamesiyle destegimizi aldik. 6 Temmuz 2022’de de kararname ile arsanin kullanim hakki tahsis edildi. Batarya dediginiz sistem 500 kilogram. Limanin yakininda olmasi avantaj. Burayi sadece TOGG için düsünmüyoruz. Ülkemizde mühendislik sirketleri ile üretim hattini kurduk. 2’sini devreye alip kapasitemizi arttiracagiz" diye konustu.



"7 bin çalisan olacak"

Tesis ile istihdama da katki vereceklerinin altini çizen Karakas, "Geçen sene 26 olan SIRO çalisani bugün 370’i geçti. Sene sonunda 700 olacak. En iyileri ekibimize kazandirdik. Bölgenin önemli enerji oyuncularindan birisi olacagiz. Geri dönüsüm için ikinci ömür tabir ettigimiz bataryalari yapabilme sansimiz var. Hücre her seyin temeli. Bu teknolojiye sahip oldugunuzda, hücreye sahip olmak en önemli teknolojiye sahip olmak demek. 120 ülkeden sorumlu olarak bir marka olarak önemli katma deger saglayacagiz. 30 milyar avroluk yatirim yapacagiz. Dolayli 7 bin çalisan olacak. 10 milyar avro cari açigin azaltilmasina katki yapacagiz. Temiz enerji yeni nesiller için karbonsuz hayat demek. Bundan sonrasi ekosistemin ihtiyaçlarina karsilik verebilmek. Çok büyük açik var. Ülkemizi dogru zamanda dogru yatirimla enerji konusunda önemli oyuncular ve ihracatçisi yapma potansiyelimiz var" dedi.



"Insallah yarinin enerji liginde önemli bir oyuncu olacagiz"

Törende konusan Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Baskani Rifat Hisarciklioglu ise, "Bugün bizim için çok özel bir gün. 29 Ekim’de TOGG’u banttan indirirken ezberleri bozmak kolay degil demistik. Aslinda geldigimiz nokta bir baslangiç demistik. Bugün bu teknoloji yolculugunda ikinci büyük yatirimimiz SIRO’nun insaat töreni için buradayiz. Yeni ligin oyuncusu olmak istiyorsak, daha çok çalismak gerekiyor. Biz enerji ithalatçisi ülkeyiz. TOGG ile birlikte yarinin petrolü denen çok iyi bir firsati yakalayacagiz. Yarinin dünyasinda enerjisini yer altindan çikaran degil depolayan kazanacak. Tüm ülkeler birbiri ile yaris halinde. Sayin Cumhurbaskanimizin teveccühleri ile batarya üretimine basliyoruz. TOGG için baslamistik. Hem bunlari büyütecek, hem de bataryanin kalbi olan hücreyi üretecek hale gelecegiz. Kendi hücresini gelistirip üretecek dünyadaki 7 ülkeden birisi olacagiz. Bu yatirimlari büyütebilmek için, madenleri güven altina alacak anot katot gibi kritik kompanentleri Türkiye’de üretecek yatirimlar üzerinde çalisiyoruz. Insallah yarinin enerji liginde devletimizin destegi ile biz de önemli bir oyuncu olacagiz. Sadece mobilite teknoloji degil, depolamada da söz sahibi olacagiz" açiklamalarinda bulundu.

Yapilacak tesisin TOGG’dan sonra yeni bir meydan okuma oldugunun altini çizen Hisarciklioglu, "Bugün de önemli dönüsüm noktasindayiz. Büyük bir projenin fikri ve vizyonunu ortaya koyan Cumhurbaskanimiza sükranlarimizi sunuyoruz. 5 yilda her asamada bizi destekledi. Farasis’e ve tüm yöneticilerine tesekkür ediyorum. TOGG’daki ortaklarimiz, oda borsa baskanlarimiz, is dünyasi temsilcileri var. Bu projeye büyük güç verdiler. TOGG ve SIRO’nun yatiriminda büyük bir insiyatif üstlendiler. Ortaklarimizla birlikte 365 oda ve borsamiz ve özel sektör arkamizda durdu. Biz kendimizi hiç yalniz hissetmedik. Biz bu ise inandik. Tasin altina elimizi degil gövdemizi koyduk. Yeni bir adim atiyoruz. Yolumuz uzun. Biz Türk girisimcileri olarak daha büyük hedeflerin pesindeyiz" dedi.

Törende bir selamlama konusmasi gerçeklestiren Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ise "Türkiye’nin otomobilini ve SIRO yatiriminin hayata geçmesinde sayin Cumhurbaskanimizin bizzat imza, takip ve talimatlari var. Böyle önemli isleri Türkiye’ye kazandirarak Türkiye yüzyilini hep birlikte insa edecegiz. Bir Bursali olarak önce Türkiye’nin otomobil fabrikasini, daha sonra batarya fabrikasi yatirimini bizzat Gemlik ve Bursa’ya kazandirdigi için sayin Cumhurbaskanimiza sükranlarimi arz ediyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA