Finansal Hizmetler Güven Endeksi Nisan Ayinda Yükseldi

2023 yili Nisan ayinda FHGE, bir önceki aya göre 6,4 puan artarak 148,3 seviyesinde gerçeklesti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), 2023 yili Nisan ayi Finansal Hizmetler Istatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) verisini açikladi.

Finansal Hizmetler Anketi sonuçlari, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kurulusun yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirildi. 2023 yili Nisan ayinda FHGE, bir önceki aya göre 6,4 puan artarak 148,3 seviyesinde gerçeklesti. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki is durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi artis yönünde etkiledigi görüldü.



Is durumu ve hizmetlere olan talebe iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda is durumunda iyilesme oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya kiyasla güçlendigi gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artis oldugu yönündeki degerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artis olacagi yönündeki beklentilerin de güçlendigi görüldü.



Istihdama iliskin degerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda artis oldugunu bildirenler ile gelecek üç aydaki istihdamda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi gözlendi.

Kârliliga iliskin degerlendirmelere göre, son üç aydaki kârlilikta artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki döneme kiyasla zayifladigi, gelecek üç aydaki kârlilikta azalis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin ise artis bekleyenler lehine döndügü gözlendi.

Yurt içi ve yurt disi piyasalardaki rekabet gücüne iliskin olarak, son üç ayda iyilesme oldugu yönündeki degerlendirmeler ile gelecek üç ayda iyilesme olacagi yönündeki beklentilerin bir önceki döneme göre zayifladigi görüldü.



2023 yili Nisan ayinda, NACE Rev.2 sektör siniflamasina göre ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibariyla degerlendirildiginde, ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonlari hariç)’ sektöründe 7,4 puanlik artis oldugu, ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonlari (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ ve ‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardimci Faaliyetler’ sektörlerinde ise sirasiyla 11,30 ve 24,5 puanlik azalis oldugu gözlendi.
Kaynak: İHA