103. Yilinda 23 Nisan

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafindan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayraminda düzenlenen “Meclis-i Mebusan’dan TBMM’ye: 103. Yilinda 23 Nisan” baslikli program, çevrim içi olarak gerçeklestirildi.

103. Yilinda 23 Nisan
Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç’n, TBMM kurulusuyla, ülkemizin temellerini atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarini rahmet ve minnetle anarak sözlerine basladi.

1. Dünya Savasi’ndan Milli Mücadele Dönemi’ne kadar olan süreci özetleyen Genç, 23 Nisan’i çocuklara, 19 Mayis’i gençlere armagan eden Atatürk’ün, nitelikli bireyler yetistirmek adina stratejik bir adim attigina dikkat çekti.

Programin ilk konusmacisi Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Onur Çapar, Osmanli’dan günümüze milli egemenlik kavraminin gelisimiyle ilgili önemli bilgiler paylasti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliginde, Amasya Genelgesi ve Kongreler ile Milli Mücadele’nin, millet iradesi ile yapildigini vurgulayan Çapar, TBMM’nin kurulusuyla hakimiyetin kayitsiz sartsiz millette oldugunun tescillendigini, Cumhuriyetin ilani ile de bu sürecin taçlandigini sözlerine ekledi.

Programin diger konusmacisi Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Sibel Küçükkülahli ise “Erken Cumhuriyet Döneminde Çocuk Olmak” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Savaslarla dolu geçmisinden dolayi Anadolu’da nüfusun 18-20 milyondan 13 milyona geriledigini belirten Küçükkülahli, çocuk ölümlerinin önemli bir milli dava ve Cumhuriyeti tehdit eden büyük tehlike olarak görüldügünün altini çizdi. Çocuklarin, ülkemizin gelecegi olarak nitelendirildigini söyleyen Dr. Küçükkülahli, çocuklarin sagligi ve egitimine özel önem verildigini, onlarin morallerini yükseltmek için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan’i çocuk bayrami olarak ilan ettigini dile getirdi.
Kaynak: İHA