Misir Büyükelçiligi Personeli Sudan'da Vuruldu

Sudan’da devam eden çatismalar sirasinda baskent Hartum’daki Misir Büyükelçiligi’nde görevli 1 personel vurularak yaralandi.

Sudan’da ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (RSF) arasinda 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatismalar nedeniyle birçok ülke vatandaslarini ve diplomatik misyonlarini ülkeden tahliye etmeyi sürdürüyor. Misir Disisleri Bakanligindan bir sözcü yaptigi açiklamada, çatismalar sirasinda baskent Hartum’daki Misir Büyükelçiligi’nde görevli 1 personelin vurularak yaralandigini aktardi.

Saldiri ve personelin saglik durumu ile ilgili ayrinti vermeyen sözcü, "Bu, vatandaslarimizin ve Sudan’daki misyonumuz mensuplarinin güvenligini korumak için en üst düzeyde tedbir alinmasi gerektigini bir kez daha teyit ediyor" dedi.

Sudan’da tahliye bekleyen binlerce vatandasi bulunan Misir’in vatandaslarini "güvenli bölgelerden" tahliye etmek için harekete geçtigi bildirildi.



Ingiltere, Fransa ve ABD de tahliye etmisti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin Hartum Büyükelçiligi’ndeki diplomatik operasyonlarin geçici olarak askiya alindigi belirtmis, “ABD personeli ve bakmakla yükümlü olduklari kisiler güvenli bir sekilde ülkeden tahliye edildi” demisti.

Fransa Disisleri Bakanligi ise, Sudan’daki taraflar arasinda artan gerilimin ardindan ülkedeki Fransizlar ve diplomatik personel için "hizli tahliye operasyonu" baslatildigini ifade etmis, tahliye çalismalarina Avrupali ve müttefik ülkelerin vatandaslarinin da dahil edilecegi belirtilmisti.

Ingiltere Basbakani Rishi Sunak sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Sudan’daki diplomatlarin ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandigini duyurmus, tahliyelerin Birlesik Krallik Silahli Kuvvetleri tarafindan çok hizli bir sekilde gerçeklestigini belirtmisti.

Ateskes ihlal ediliyor

Ordu ve RSF arasinda yardimlarin ulastirilmasi ve tahliyeler için ilk kez 18 Nisan’da 24 saatlik ateskes ilan edilmis, ancak her iki taraf da ateskesi ihlal etmisti. 19 Nisan’da yerel saatle 18.00’de ikinci kez 24 saatlik ateskes karari verilmis, taraflar ateskese uyacaklarini açiklarken, farkli noktalardan patlama ve silah sesleri yükselmisti. RSF, son olarak 21 Nisan’dan itibaren Ramazan Bayrami ve sivillerin tahliyesi için 3 günlük ateskes çagrisinda bulunmustu.

Askeri yönetim RSF’nin orduya katilmasini istiyor

Sudan’da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderligindeki ordu ile konseyin baskan yardimcisi Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafindan yönetilen RSF arasinda çatismalar baslamisti. El-Burhan, isyancilarla savasmak için kurulan RSF’nin bagimsiz bir güç olarak hareket etmesini engellemek amaciyla orduya katilmasi gerektigini belirtirken, RSF’nin basindaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçeklestirilmesi gerektigini savunuyor.
Kaynak: İHA