Cumhurbaskani Erdogan'dan Çiftlere 10 Yeni Müjde

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Gaziantep Nurdagi’nda Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni’nde, “Çiftçilerimize ziraat bankamiz vasitasi ile sifir faizle hayvancilik kredi verecek, hayvan ve yem alimlarini destekleyecegiz” diyerek verdigi 10 yeni müjdeyi açikladi.

Gaziantep’in Nurdagi ilçesi Beleren kirsal mahallesinde gerçeklesen "Gaziantep Nurdagi Belpinar ve Mesthüyük Köyleri, Kahramanmaras Türkoglu Özbek Köyü Köy Evleri" açilis ve anahtar teslim törenine MHP Genel Baskani Devlet bahçeli ile birlikte katilan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, konusmasina bölge halkinin Ramazan Bayrami’ni kutlayarak basladi.

Erdogan, "Bu yil ki ramazan ayini ve Ramazan Bayrami’ni 6 Subat depremlerinin yüreklerimizde açtigi yaralarin ve evlerimizde sebep oldugu yikimlarin gölgesi altinda geçirdik. Depremlerde hayatini kaybeden 50 binin üzerindeki vatandasimiza bir kez daha Allahtan rahmet yakinlarina sabri cemil niyaz ediyorum" dedi.



"Bay Kemal gölge etme aradan, bir cacik olmaz 6’li masadan"

Cumhurbaskani Erdogan, alandaki döviz ve pankartlarda yazan yazilari okudu. Erdogan, "Simdi surada bir pankart görüyorum. ’Gemiler yürür iste karadan, vazgeçilir mi hiç yapilamaz denilenleri yapan adamdan’. Bir tane daha görüyorum. ’Yarim kalan çesme heykeli, Bay Kemal’in de bir hatirasi olsun istedik’. Bir tane daha görüyorum Bay Kemal gölge etme aradan. Neyse altini okumaya devam edelim mi? Evet devaminda diyor ki, ‘Bir cacik olmaz 6’li masadan. Ama ’Bir genç tipis tipis degil, gümbür gümbür sandiga gidecegiz’ diyor" seklinde konustu.



319 bin konut 1 yil içerisinde teslim edilecek

Erdogan, depremin ardindan hemen baslanilan konutlardan 319 binin 1 yil içerisinde teslim edilecegini anlatarak, "Bin yillik vatanimiz Anadolu’nun nice güzellikleriyle beraber, afetleriyle bizimle yasiyor yasayacak. Ülkenin yöneticileri ve vatandaslara olan bize düsen görev binalarimizi saglam yaparak, derelerimizin önünü kesmeyerek, tabiatla barisik yasayarak afetlere karsi hazirlikli olmaktir. Gerisi Rabbimizin takdiridir. Son deprem felaketinin ardindan kollarimizi sivadik. Insanimizi güvenli bir alana kavusturmak için. Depremi 15. Gününden itibaren temelleri atip, insaatlara basladik. Yaptigimiz tespitler dogrultusunda deprem bölgesinde 507 bini konut, 143 bini köy evleri olmak üzere 650 bin yeni yuva yapiyoruz. Bunlardan 319 binini bir yil içerisinde teslim ederek, sehirlerimizi ayaga kaldirmayi planliyoruz. Deprem bölgesine yaptigim son ziyaretlerin tamaminda her sehirlerimizin tamaminda yeni konutlarimizin köy evlerimizin temellerini ve baslattik. Su ana kadar 105 binin üzerinde konutun yapim sürecini baslattik. Bunlarin yariya yakininin temelini de attik. Sadece konut yapmiyoruz, okuluyla, saglik merkeziyle, çarsisiyla, yesil alaniyla, pazariyla, parkiyla, yepyeni hayat alanlarini insa ediyoruz. Yine sadece depremde yikilan yerlerin degil bölgedeki sehirlerimizin tamaminin alt yapisini da yeniliyoruz. Küçük sanayi siteleri kurarak konutla birlikte istihdami da gözetiyoruz. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük konut ve sehircilik seferberligini Allah’in izniyle alnimizin akiyla tamamlayacagiz. Biliyorsunuz daha önceki depremlerde, yanginda, selde vatandaslarimizi kisa sürede yeni evleriyle bulusturmustuk. Insallah en kisa sürede yine yapacagiz" ifadelerine yer verdi.

"Bunlarin nasibi yok"

Millet ittifakinin Cumhurbaskani adayi Kemal Kiliçdaroglu’nu elestiren Cumhurbaskani Erdogan, "Van’da bunu yaptik mi, Bingöl’de bunu yaptik mi. Antalya da, Manavgat’ta Mugla’da bunlari yaptik mi. Kütahya da, Simav’da bunlari yaptik mi, degerli kardeslerim. Baybay Kemal’in milletvekili oldugu Izmir’de bunu yaptik mi. Hadi sende yap. Yapamaz. Bunlarin nasibi yok" ifadelerini kullandi.

“Istanbul’daki kentsel dönüsüm 5 yilda bitecek”

Istanbul’da baslanacak kentsel dönüsümün ise 5 yilda tamamlanacagini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Ayrica biliyorsunuz, Istanbul’da yeni kentsel dönüsüm kampanyasinin müjdesini milletimizle paylastik. Riskli binalarda yasayan Istanbullu kardeslerimize dönüsüm bedelinin yarisini bizim karsilayacagimiz, yarisini da çok uygun sartli borçlanma imkani getirttigimiz bir teklif sunduk. Bir kismi yerinde bir kismi rezerve alanlarda yürütülecek bir çalismayla yilda 300 bin konutu dönüstürerek, 5 yilda Istanbul’da riskli bina birakmamayi amaçliyoruz" dedi.



"Baybay Kemal ve avenesinden ülkeye fayda gelmez"

Muhalefetin kentsel dönüsüm ile ilgili tepki söylemlerinin yer aldigi videoyu da alandakilere izleten Erdogan, "Görüyoruz degerli kardeslerim. Baybay Kemal ve avenesinden bu ülkeye fayda gelmez. Ne Istanbul’un basindaki belediye baskanindan, ne Ankara’nin basindaki belediye baskanindan ne Izmir’in basindaki belediye baskanindan hiç bir sey olmaz" seklinde konustu.



"Bunlar çöp, çukur, çamur demektir"

Muhalefet partisinin belediyelerini de elestiren Erdogan, söyle devam etti:

"Bunlar çöp, çukur, çamur demektir. Bunlar susuzluk demektir. Bunlar, Allah göstermesin, söyle bir yagmur oldugu zaman her tarafi lagimin götürdügü sehirler demektir. Hep bunlari yasadik ve biz is yapmanin insanlarimizin güvenli ve huzurlu konutlara kavusturmanin pesindeyiz. Bunlar da her konuda yaptiklari gibi kentsel dönüsümde de projelerimize takoz olmanin pesinde. Milletimiz her iki zihniyeti de görüyor, biliyor. Iste ben Istanbul’a belediye baskani oldugum zaman Istanbul’da ne vardi, susuzluk vardi, çöp vardi, çamur vardi ve meshur Ümraniye çöplügünün patlamasi neticesinde 39 vatandasimizin ölümü vardi. Kimdi vardi, CHP. Büyüksehirlerde, o vardi, ilçede de, o vardi. Biz oralari suanda park bahçe haline getirdik."

45 günde insasi tamamlandi

Cumhurbaskani Erdogan, alanda bulunan köy evlerinin 45 günde insa edildigini vurgulayarak, "Degerli kardeslerim bunlara 5 tane koyun teslim edemezsiniz. Teslim ederseniz, kaybeder gelirler. Ülkemizin tüm yerlesim yerlerini, afetlere dirençli hale getirene kadar kimsenin bizi engellemesine izin vermeden çalismayi sürdürecegiz. Kardeslerim bugün ramazan bayraminin 2. depremin 75. günündeyiz ve bütün 11 vilayeti Cumhur Ittifaki olarak defaatle dolastik durmak yok. Ilk temelleri atisimizin 60. gününde, insasini 45 günde tamamladigimiz 10 köy evinin anahtarini teslim ediyoruz. Mimarisi, insasi ve diger tüm özellikleriyle gerçekten çok güzel olan bu köy evlerimizin hak sahiplerine hayirli olmasini diliyorum" dedi.



Çiftçiye 10 yeni müjde

Erdogan, konusmasinda çiftçilere 10 yeni müjde vererek, "Ilk olarak bugün burada hepsi de özgün mimari eseri olan ahiri, köy konagi, akilli tahtasi, camisi, peyzajiyla akilli köy evleri örneklerini milletimizin takdirine sunuyoruz. Bu projeyle gelismis alt yapisi, internet destekli teknolojisi, yenilenebilir enerjisi, sifir atik uygulamasi, sürü yönetim sistemi, entegre meteoroloji yazilimi ve daha pek çok özellikleriyle yeni bir model ortaya koyuyoruz. Ikinci olarak afet alanlarindaki köy evlerimizde hayatini sürdürecek çiftçilerimize ziraat bankamiz vasitasi ile sifir faizle hayvancilik kredi verecek, hayvan ve yem alimlarini destekleyecegiz. Böylece ahirlar dolacak, üretim artacak çiftçilerimizin kazançlari yükselecek. Üçüncü olarak afet alanlari disindaki bölgelerde buralarda yasayan gençlerimiz basta olmak üzere tüm vatandaslarimizdan bu kirsal dönüsümden yararlanmak isteyenlere de el uzatiyoruz. Bu kardeslerimize ilk evim kampanyasi sartlariyla akilli köylerden ev sahibi olma imkani getiriyoruz. Dördüncü olarak, halen köylerde yasayan vatandaslarimizdan mevcut evini yikip, bu modele uygun saglam, güvenli, teknoloji destekli eve kavusmak isteyenlere de uygun sartli finansman saglayacagiz. Besinci olarak, Ülkemizdeki et ve süt fiyatlarinin izahi olmayan seviyelere çikmasina yol açan sikintiya çözüm getirecek bir adim atiyoruz. Kirsal dönüsüm kapsaminda 50 bas üzeri büyükbas ari damizlik üretim merkezleri haline getirecek tesvikler verecegiz. Böylece bir yandan hayvan varligimizi yükseltirken diger yandan da en az yüzde 30 verim artisi hedefliyoruz. Altinci olarak, sözlesmeli üretim modeli ile aile tipi isletmelerde büyükbas ve besi hayvanciligini destekleyerek her haneye en az bir asgari ücret garantisi verecegiz. Yedinci olarak tarimsal üretimde basinçli sulama alt yapisini güçlendirerek birim alanda daha çok rekolte ve gelir elde edilmesini saglayacagiz. 8. olarak sözlesmeli üretimi yayginlastirarak, hem üreticimizin gelirini garanti altina alacak hem arz güvenligini temin edecek, hem de gidadaki fiyat dalgalanmalarinin önüne geçirecegiz. 9. Jeotermal organize sanayi bölgeleri basta olmak üzere sebze ve meyve yetistirme amaçli sera yatirimlari destegi arttiracagiz. 10. Tarimsal üretimin en büyük girdisi olan mazotlu gübrelerdeki disa bagimliligimizi azaltacak önemli bir projeyi devreye aliyoruz" dedi.



Zonguldak’a gazdan gübre üretecek fabrika

Cumhurbaskani Erdogan, Karadeniz’den çikan dogalgazin kara ile bulustugu Zonguldak’ta gübre fabrikasi kurulacagini belirterek, "Karadeniz gazindan gübre saglayacak bir fabrikayi Zonguldak’ta kuruyoruz. Bay Bay Kemal ve onun yandaslari ne diyor, hani diyorlar dogalgaz hani Karadeniz’den dogalgaz çikacakti. 2-3 aksamdir dogalgazin nasil yandigini Karadeniz’de Sakarya’da görmediniz mi? Ama bunlarda göz var bakar kör, kulak var duymaz. Özel sektör yatirimi olarak kurulan bu fabrika ile ilgili süreçler tamamlandi. Yakinda onunda insasina basliyoruz. Kirsal dönüsüm projemizin en önemli özelligi teknolojik alt yapiyla kirsaldan kopan geçlerimizi yeniden üretimle bulusturacak olmasidir. Amacimiz Türkiye yüzyilini üretimin yüzyili, üreticinin yüzyili yapmaktir. Bu projenin ülkemize, çiftçilerimize ve gençlerimize hayirli, olmasini diliyorum" ifadelerini kullandi.

"Hatay disinda enkaz kaldirma çalismalari tamamlandi"

Erdogan, depremin ardindan yürütülen enkaz kaldirma çalismalarinin Hatay haricindeki depremden etkilenen tüm illerde tamamlandigini belirterek, "Kardeslerim ülkemizin artik felaketlerin yikici etkilerine teslim olmadigi, en güzel örnegi iste burada gördügünüz manzaradir. Görüldügü gibi bir yandan temel atiyor, bir yandan anahtar teslim etmeye basliyoruz. Bir yandan da tarihimizin en önemli kirsal projelerimizden birini hayata geçiriyoruz. Bundan sonraki günlerde de biten her köy evini önümüzdeki aylardan itibaren bitmeye baslayacak her konutu sahipleri ile bulusturarak yolumuza devam edecegiz. Dünyada bu kadar büyük bir afetin ardindan bu kadar kisa sürede arama kurtarmadan enkaz kaldirmaya, geçici barinma alinlarindan kalici konutlarina kadar her alanda, kat edilen böyle bir mesafe yoktur. Allah’a hamdolsun Artik Gaziantep’te nerdeyse çadir kent kalmadi, her yer konteyner kentlerle dayandi, dösendi. Hatay disinda enkaz kaldirma çalismalarini tamamladik. Deprem bölgesinin her kösesinde yeni konutlarimizin insaatlari hizla yükseliyor. Geçici barinma merkezlerinde, 3.5 milyon vatandaslarimizin tüm ihtiyaçlarini karsilayarak, hayatlarini sürdürmelerini sagliyoruz. Hava sartlarinin da düzelmesiyle birlikte bölgemizde hayat yavas yavas normal seyrine girmeye basladi" ifadelerine yer verdi.

"Depremden etkilenen sehirler 1 yilda eski canliligina kavusacak"

Deprem turistleri gibi sadece fotograf çektirmeye gelmediklerini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Insallah önümüzdeki yil bu vakitlerde tüm sehirlerimiz eski canliligina, eski dinamizmine kavusmus olacak. Biz bazi deprem turistleri, fotograf çektirmeye, görüntü vermeye gelmiyoruz. Biz hem acilari paylasmaya, hem yaralari sarmaya geliyoruz. Bu anlayisla, yüreklerindeki sizinin hiçbir zaman dinmeyecegini bildigimiz depremzede vatandaslarimizin daima yanlarinda olmayi sürdürecegiz. Acilarini paylasirken, hayatlarini daha iyiye götürecek destegi ve imkani kendilerine saglamaya devam edecegiz. Rabbimden ülkemizi bu tür afetlerden, her türlü kaza ve beladan muhafaza eylemesini diliyorum" dedi.



Bir müjde de Gaziantep ve Hatay’a

Gaziantep ve Hatay için de müjde veren Erdogan, söyle devam etti:

"Gaziantep sadece bu bölgemizin degil, ülkemizin üretim, istihdam ihracat merkezleri arasinda giderek, yildizi daha da parlayan bir sehrimizdir. Sehirde faaliyette olan bin 240 fabrikaya sürekli yenileri ilave ediliyor. Kurulus safhasindaki 6. Organize sanayi bölgesi de faaliyete girdiginde bu rakam 2 bine çikacaktir. Sehrin ihracati aylik 1 milyar dolari buldu. Sanayiden turizme, tarimdan insani yardimlara kadar her alanda sehrimizin basarilarini yakindan takip ediyoruz. Ülkemize böylense büyük katkilar yapan bir sehrin önünü açacak projelere destek olmak da boynumuzun borcudur. Bir diger deprem bölgemiz Hatay için de büyük önem tasiyan Amanos Tünellerinin insasina yakinda basliyoruz. Amanos türelleri Gaziantep’in sanayideki üretim gücüdür. Iskenderun limani ile katlayarak arttiracaktir. Ayni sekilde bu tünler Hatay’in muazzam potansiyelini Anadolu ile bulusturarak, sehrin kisa sürede deprem durgunlugunu özellikle üzerinden atmasina vesile olacaktir. Depremin Gaziantep’te en çok yikima maruz kalan ilçeleri Nurdagi ve Islahiye’ye ekonomik katki saglayacak projelere de özel destek veriyoruz. Islahiye’de birinci ve ikinci organize sanayi bölgelerini zaten hayata geçirmistik. Simdi Nurdagi’nda bir organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Her iki ilçemizin yatirimcilar için cazibesini arttirmak gayesiyle ilave tesvikleri devreye alacagiz. Biliyorsunuz Adana Osmaniye Gaziantep hizli tren duraklarinin biri de Nurdagi’dir. Bu hattin yapimini da hizlandiriyoruz. Depremin yaralarini sarmak için bu iki ilçemize yapacagimiz 50 bin konutun yani sira sehir merkezinde de 50 bin konutluk bir proje planliyoruz. Görüldügü gibi tüm sehirlerimiz gibi Gaziantep’i de deprem öncesinden daha iyi bir konuma getirmek için gece gündüz çalisiyoruz. Ülkemizi son 21 yilinda hayata geçirdigimiz demokrasi ve kalkinma atilimlari ile Türkiye yüzyili için hazirladik. Suanda teslimini yapacagimiz buradaki köy evleri ile elhamdülillah bir adimi ve açik ve net attik."

Son müjdeyi ise ev hanimlari ve gençler için verdi

Karadeniz’den çikarilan dogalgaz ve Gabar dagindan çikarilan petrolden elde edilen gelirle Aile ve Gençlik bankasi kurulacagini belirten Erdogan, "Türkiye yüzyili vizyonumuz ile önceliklerimizin basina Karadeniz dogalgazi geçirdik mi? Karsimizdaki muhalefet inansa da Inanmasa da bir karedeniz dogal gazini elhamdülillah kara ile bulusturduk. Simdi ise Karadeniz gazinin ve petrol üretimimizin gelirlerinin bir kismi ile aile ve gençlik bankasini kuruyoruz. Bir taraftan Karadeniz dogal gazi bir taraftan da Gabar’da, evet karadan çikacak olan petrol. Bunlarla artik Türkiye çok daha vakur ve kararli bir sekilde gelecege yürüyor. Bu banka ev hanimlarimizin emekliligini desteklemekten, gençlerimizin egitimine, istihdamina ve evliligine bedelsiz katki saglamaya kadar pek çok alanda milletimize hizmet verecek. Ev hanimlarimizin emekliligini de gençlerimizin istihdamini ve evliligini, aile yapimizin güçlü bir sekilde devam etmesi hususunda kritik önemde görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Bunlar bizim aile yapimiza karsi"

Cumhurbaskani Erdogan, Cumhur ittifakinin LGBT’ye karsi oldugunu belirterek, "AK Parti LGBT’ye karsi mi? Milliyetçi Hareket Partisi LGBT’ye karsi mi? Cumhur Ittifaki, LGBT’ye karsi mi? Peki CHP LGBT’ye karsi mi? IP LGBT’ye karsi mi? Bunun yaninda HDP karsi mi? Bunlar LGTB’ci. Bunlar bizim kutsal aile yapimiza karsi. 14 Mayis bunun için çok önemli. LGBT’cilerle, kadina siddetin yaninda olanlara ders verme günü olacaktir. Bugüne kadar girdigimiz her mücadeleyi, milletimizle ayni istikamete bakarak, ayni hassasiyetleri paylasarak, ayni amaçla yol yürüyerek, kazandik. Insallah 14 Mayis seçimlerinde de milletimizle birlikte zafere ulastiktan sonra deprem sehirlerimizi beraberce ayaga kaldirmayi sürdürecek, Türkiye yüzyilini beraberce insa edecegiz" dedi.

Konusmalarin ardindan ise Cumhurbaskani Erdogan, MHP Lideri Bahçeli ve törende bulunan protokol ile birlikte köy evlerinin anahtarlarini hak sahiplerine teslim etti.
Kaynak: İHA