Bakan Yanik Açiklamasi '30 Eylem Alanina Iliskin 78 Faaliyeti Hep Birlikte Hayata Geçirecegiz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, ’2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü’ çerçevesinde Sincan Otizm Gündüz Bakim Rehabilitasyon ve Aile Danisma Merkezi’nin açilisi ile otizm spektrum bozuklugu olan bireylere yönelik ’2’nci Ulusal Eylem Plani’nin ilanina katildi.

Bakan Yanik Açiklamasi '30 Eylem Alanina Iliskin 78 Faaliyeti Hep Birlikte Hayata Geçirecegiz'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü çerçevesinde Ankara’nin Sincan ilçesinde bulunan Sincan Otizm Gündüz Bakim Rehabilitasyon ve Aile Danisma Merkezi’nin açilisina katildi.

Bakan Yanik ayrica otizm spektrum bozuklugu olan bireylere yönelik 2’nci Ulusal Eylem Plani’nini da açikladi.

Bakan Yanik, Türkiye’nin son 20 yilda ortaya koydugu sosyal hizmetler alaninda gelistirdigi politikalarin tüm dünya tarafindan örnek olarak gösterildigini ifade etti.

“Türkiye, son 20 yilda sosyal hizmetler alaninda gelistirdigi vizyoner politikalarla dünyaya örnek bir ülke haline geldi”

Türkiye’nin son 20 yilda sosyal hizmetler alaninda ortaya koydugu hizmetler ve vizyonla dünyaya örnek olduklarini ifade eden Yanik, “Gönül rahatligiyla söyleyebilirim ki, Türkiye, son 20 yilda sosyal hizmetler alaninda gelistirdigi vizyoner politikalarla dünyaya örnek bir ülke haline geldi. Bu baslangiçta belki çok iddiali bir cümle olarak gelebilir ama gerçekten dünyaya örnek ülkeler arasindayiz. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Gerek dünyadan ülkemizi ve bakanligimizi ziyaret eden mevkidaslarimizla yaptigimiz görüsmelerde, gerek bizim farkli ülkelere yaptigimiz ziyaretlerimizde ortaya çikan tablo bu. Dünyanin birçok noktasinda ülkemizin, sosyal hizmetler ve sosyal yardimlar alaninda iyi uygulama örnekleri merakla takip ediliyor. 3 Aralik “Dünya Engelliler Günü”nde ilan ettigimiz “Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani”yla engelli vatandaslarimizin toplumsal hayata tam ve etkin katilimini saglamak hedefine dogru çok büyük bir adim daha attik. Amacimiz, egitimden sagliga, istihdamdan erisilebilir çevreye, ekonomiden bakim ve rehabilitasyon hizmetlerine kadar her alanda engelli bireylerin haklarini gözetmek, hayat standartlarini yükseltmektir. Yaptigimiz her çalisma ile herkes için daha yasanilir bir dünya olusturma gayretindeyiz” ifadelerini kullandi.

Aydin, Antalya ve İçel’den sonra, Ankara’da da sadece otizm tanisi bulunan bireylere özel olarak açilan ve hizmet veren bir merkez olmasinin mutlulugunu yasadiklarini vurgulayan Bakan Yanik, “Sadece otizm tanisi bulunan bireyler ve ailelerine yönelik, içerisinde el sanatlari atölyesi, spor faaliyet sinifi, egitsel faaliyet sinifi ile müzik ve egitici oyun sinifi bulunan otizm gündüz bakim rehabilitasyon ve aile danisma merkezimizi hayata geçiriyoruz. Gündüzlü hizmetlerimizle, bireysel gelisim ve gereksinimler ile günlük yasam aktivitelerine yönelik beceriler kazandiriyoruz. Merkezlerimizde toplumsal hayata katilimi arttiran egitsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçeklestiriyoruz. Bu hizmet modeliyle, engelli bireylerin kendine güvenen, üreten ve bagimsiz yasayabilen bireyler haline gelebilmelerini amaçliyoruz. “Herkes için daha iyi bir hayat mümkün” anlayisiyla bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Gününde sizlere Bakanligimiz koordinasyonunda hazirlanan Otizm Spektrum Bozuklugu Olan Bireylere Yönelik 2. Ulusal Eylem Plani’nin müjdesini de vermek istiyorum” dedi.

“30 eylem alanina iliskin 78 faaliyeti hep birlikte hayata geçirecegiz”

2. Ulusal Eylem Plani’nin detaylarina iliskin bilgiler veren ve 2023-2030 yillari arasinda uygulanacak olan eylem planinin tüm otizmli bireylere, ailelerine ve ülkemize hayirli olmasini temenni ettigini söyleyen Bakan Yanik, “Belirledigimiz yeni yol haritamiz ile otizmli bireylerin çalisma hayatina ve toplumsal hayata dahil olmalarina katki saglayacak 30 eylem alanina iliskin 78 faaliyeti hep birlikte hayata geçirecegiz. Sorumlu ve ilgili kurumlarin tam destegi ile 2023-2030 yillari arasinda uygulayacagimiz “Otizm Spektrum Bozuklugu Olan Bireylere Yönelik II. Ulusal Eylem Plani”nin tüm otizmli bireylere, ailelerine ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum. Buradan sizlere bir müjde daha vermek istiyorum. Eylem planimizda belirttigimiz gibi otizm alaninda ihtisaslasmis gerek gündüzlü gerekse yatili hizmet verdigimiz kuruluslarimizin sayisini artiracagiz. Her geçen gün hizmet kapasitemizi ve niteligimizi artirarak kalkinma yolculugumuzda hiç kimseyi arkada birakmayan toplum vizyonu ile hareket etmeye devam edecegiz. Otizm spektrum bozuklugu olan bireylere yönelik bugün ilan ettigimiz II. Ulusal Eylem Planimizin da çalismalarimizi bir adim daha öteye götürecegine inaniyor, hepinizi sevgiyle selamliyorum” seklinde konustu.

Ayrica Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik açilis kurdelesini otizmli çocuklar ve aileleriyle birlikte kesti. Bakan Yanik, daha sonra Saray Engelsiz Yasam Rehabilitasyon ve Aile Danisma Merkezi’nde korunma ve bakim altinda olan otizmli bireyler tarafindan yapilan resimlerin sergilendigi alani gezdi ve duvar boyama etkinligine katildi.

Kaynak: İHA