Bakan Kirisci Açiklamasi 'Bu Mevzuat Ile Tarimda Bir Devrim Baslayacak'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi, "Bu mevzuat ile tarimda bir devrim baslayacak. Ülkemiz 2023 yilinda yeni bir vizyona basladi. Planli üretimin ve sözlesmeli üretimin gerçeklesmesi, ekilmeyen alanlarin bos birakilmayarak üretimin gerçeklesmesi cumhuriyetimizin yeni yüzyilina yakisan bir davranistir" dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Bu Mevzuat Ile Tarimda Bir Devrim Baslayacak'


Kirklareli’nde düzenlenen sektör temsilcileri bulusmasina katilan Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, tarim ile ilgili 9 kanunda 40 maddeden olusan mevzuat degisikligi yapildigini söyledi.

Kirisci, yapilan yeni mevzuatlar ile tarimda yeni bir dönem baslayacagini belirterek, “Ülkemiz 2023 yilinda yeni bir vizyona basladi.

Planli üretimin ve sözlesmeli üretimin gerçeklesmesi, ekilmeyen alanlarin bos birakilmayarak üretimin gerçeklesmesi cumhuriyetimizin yeni yüzyilina yakisan bir davranistir” dedi.



Tarim sektörü temsilcileri ile toplanti yapmak üzere Kirklareli’ne gelen Tarim ve Orman Bakani Kirisci, ilk olarak Kirklareli Valiligini ziyaret etti. Burada Vali Birol Ekici ile görüsen Kirisci, Rektörlük Kültür Merkezi’nde tarim sektörü temsilcileri ile bulustu. Düzenlenen toplantiya Kirklareli Valisi Birol Ekici, AK Parti Kirklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Tarim ve Orman Bakanligi temsilcileri ile çok sayida üretici katildi.

Toplantida katilimcilara hitap eden Kirisci, "Göreve geldigimizde tüm Türkiye’nin ihracat rakami, 36 milyar dolardi. 2022 sonu itibariyla tek basina tarim ve gida ürünleri ihracati, 30 milyar dolar. Insallah hedefimiz; tek basina tarim sektöründe yilsonu itibariyle bu 36 milyar dolara ulasmak" dedi.



Kirisci devaminda “Bu yil tarimsal destekleme rakamimiz insallah 55.5 milyar mertebesinde olacak. Bu sadece tarimin destekleri, bakin 14.4 milyar lira tek basina Kirklareli’ne Tarim ve Orman Bakanligi olarak tarim kisminda verdigimiz destekler ve yatirimlarin tutari." diye konustu.



“Tahil Koridordu Millete Oh Çektirdi”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in girisimleri ve israrli takipleri ile tüm dünyanin tahil ihtiyacina çözüm olan Tahil Koridoru Anlasmasi’na da deginen Bakan Kirisci, “Rusya-Ukrayna savasi çikti. Yine bir saskinlik yasadik. Allah’tan Sayin Cumhurbaskanimizin önderliginde izlemis oldugumuz her iki ülke de bizim için, yani Rusya ve Ukrayna’yi kastederek söylüyorum, her iki ülke de bizim için dost ve komsu ülkelerdir deyip birini digerine tercih etmedik. Dogru bir politika, milli bir politika, milli bir durus sergilendigi için 860 civarinda geminin geçtigi bir tahil koridorunu açtik. 6 ay çalisti, bir 6 ay daha geçti. Simdi bir iki ay daha yine uzatmasi var. Temennimiz bunun uzamasi. Geçen yil bu zamanlarda, akaryakitin 31 liraya kadar çiktigini hatirlayalim. Bugün akaryakit 21 lira. Bugün 1 yil öncesine göre gübreyi daha ucuza alabilir hale geldik. Sadece tarim ürünleri ve gida sektöründe degil; bütün emtia fiyatlarinda ciddi bir gerileme yasandi. Tahil koridoru, dünyaya rahat nefes aldirdi. Millet oh be dedi.

Çünkü nereye gidecegi belli degildi. Geçen yil 1 ton bugday 445 dolardi. Su anda bugday almak isterseniz 295-300 dolar. Bunlari bir rastlanti, tesadüf veya 2 kisi arasinda geçen bir görüsme olarak görürsek; kendi ülkemize haksizlik etmis oluruz. Çünkü Türkiye herhangi bir ülke degil. Türkiye, güçlü bir ülke. Türkiye tarimsal üretimi ile de vazgeçilmez oldugunu gösteren bir ülke oldu" ifadelerini kullandi.

“Kirklareli tarimda tedarikçi sehir olabilir”

Tarimda, “arz güvenligi, gidaya erisim, güvenilir gida ve güvenilir sistem” olarak dört madde oldugunun altini çizen Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, konusmasinda, “Bu saydigim sistemlerin risklere karsi dayanabilir olmasi gerekmektedir. Yani, her sehir kendine yetebilir halde olmalidir. Örnek vermek gerekirse; Antalya’dan kamyonlarla yola çikan domates, 750 kilometre mesafeyi kat ediyor. 270 bin kamyonla Türkiye’deki 76 ilden Istanbul’a tedarik yapiliyor. Sevkiyat için 140 milyon kilometre yol kat ediliyor. Üretim noktasindan tüketim noktasina gelmesi 4 günde tamamlaniyor. Böylece lojistik maliyetleri artiyor, ürünün gida tazeligini ortadan kalkiyor. Karbon ayak izine sebebiyet veriyoruz. Bunun da büyüklügü 117 bin ton. Bu baglamda yerinde istihdam ve kent tarimina büyük önem veriyoruz. Kirklareli bu noktada öneme sahip olan bir sehir. Ürünler neden 750 kilometre mesafeden gelsin ki? Kirklareli’nin hemen yani basinda Istanbul gibi metropol bir kent var. Kirklareli tarimda tedarikçi bir sehir olabilir. Endüstriyel seralar kurulabilir. Jeotermal enerji basta olmak üzere yenilebilir enerji kaynaklari ile seralar isitilabilir. Seralardan organize sanayi bölgeleri olusabilir” ifadelerine yer verdi.

“Yeni kanunlar ve maddeler geliyor”

Tarimda yeni kanunlarin ve mevzuat maddelerinin gelecegini ifade eden Bakan Kirisci, “Yapacagimiz degisiklikler 9 kanun ve 40 maddeden olusuyor. Bu dönemlerde meclisten mevzuat çikarmak kolay olmuyor. Çünkü herkes seçimlere odaklandi. Amacimiz tarimda planlamayi mümkün kilan, üretimi güçlendiren, sözlesmeli üretimi gündeme getiren, ekilmeyen bir karis toprak birakmayan ve üreticilerin tamamini ‘Çiftçi Kayit Sistemi’ (ÇKS) ile kayit altina alarak desteklemeye çalisan bir mevzuat çikarmak. Insallah en kisa zamanda Sayin Cumhurbaskanimiz bunu onaylar ve Resmi Gazete’de yayinlanir. Ama her ihtimale karsi, zamani iyi kullanmak için alt mevzuatlar noktasinda arkadaslarimiza talimat verdik, bu çalismalari hizla yürütüyorlar" dedi.



Tarimda sözlesmeli üretimin büyük önem tasidigini belirten Kirisci, “Üreticimiz bizim vazgeçilmezimizdir. TARSIM ile ürünlerin sigortalanmasina kadar her seyi yapiyoruz. Çiftçimiz ürettigi mali kimin alacagini bilecek. Pazar sorunu olmadigindan emin olacak. Bizim arzuladigimiz sistem böyleydi degil mi? Bu sene patates para etti, bu sene patatesten zarar ettik. Bunlar, bu ülkenin siklikla sahit oldugu hadiselerdi. Artik bunlar da insallah tedavülden kalkacak. Bu mevzuat ile tarimda bir devrim baslayacak. Ülkemiz 2023 yilinda yeni bir vizyona basladi.

Planli üretimin ve sözlesmeli üretimin gerçeklesmesi, ekilmeyen alanlarin bos birakilmayarak üretimin gerçeklesmesi cumhuriyetimizin yeni yüzyilina yakisan bir davranistir” dedi.



’ÇKS’ya kayitli veya degil sorunu kalmayacak, ekim yapmayanin tarlasini kiralayacagiz”

Yeni kanunlar ve mevzuatlar ile üretim yapmayan çiftçilerin tarlalarinin kiralanacagini belirten Bakan Kirisci, “Yeni sistemde iki yil üretim yapmayan çiftçilerimiz tespit edilirse, onlara ‘Sen burayi üretmek için kullanmiyorsun. Buraya bir bedel biçtik. Bu kira bedelini sana ya da varislerinize ödeyecegiz.’ Bu üretim için bir çözüm olacak. ÇKS’ye kayitli olmayan üretici kalmayacak. Il ve Ilçe Tarim Orman Müdürlerimize hayvanlarin takibi ve arazilerin ekilip ekilmedigini kontrol etmeleri için talimat verecegiz. Bu bizim kanayan yaramizdir. Böylece bunu ortadan kaldiracagiz” diye konustu.



“133 orman sehidimiz var”

Yeni mevzuat ile ormancilik alaninda da yenilikler yapilacagini ifade eden Bakan Kirisci, "Bugüne kadar ormanda 133 sehidimiz oldu. Bunun 105’i kendi vatandasimiz, geri kalani yabanci uyruklu vatandaslar. Yabancilari hariç tutacak olursak; bu 105 kardesimiz basta olmak üzere bunlar sehitlik payesi alacaklar. Tipki diger sehitlerimiz gibi muamele görecekler" dedi.

Kaynak: İHA