Isparta' Da Mezarliklarda Navigasyon Uygulamasi

Isparta Belediyesi, vatandaslarin vefat eden yakinlarinin mezarlarini rahat bulabilmeleri için yeni bir uygulama baslatti. Asri Mezarlik ve Halife Sultan Mezarliginda baslatilan uygulamada mezarlik girislerine konulan Mezarlik Bilgi Sistemi (MEBIS) kioks cihazlari üzerinden vatandaslar yakinlarinin mezarlarini konumlariyla birlikte bulabilecek.

Isparta' Da Mezarliklarda Navigasyon Uygulamasi


Isparta Belediyesi, teknolojinin getirdigi yenilikleri takip ederek, vatandaslarin hizmetlere ulasmasini kolaylastiriyor. Bu çerçevede vatandaslarin vefat eden yakinlarinin mezarlarini daha kolay bulabilmeleri için yeni bir uygulama baslatildi. Mezarliklar Müdürlügü ve Bilgi Islem Müdürlügü isbirliginde Asri Mezarlik ve Halife Sultan Mezarligindaki toplam 19 bin 600 mezar yeri noktasal olarak haritalandirilarak, bilgileri sisteme girildi. Ayrica mezar yerleri tek tek fotograflanarak, dijital ortama aktarildi. Bu iki mezarlik alaninin girislerine konulan Mezarlik Bilgi Sistemi kioks cihazlarina vefat eden kisinin isim ve soyadi girildiginde, mezarligin bulundugu yer ve mezarligin fotografi görülebiliyor. Sistem üzerinden dua da okutulabiliyor. Ayni uygulamaya cep telefonu ve isparta.bel.tr internet adresinden de ulasilabiliyor.

Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, Asri Mezarlik girisine konulan MEBIS kioks cihazini yerinde inceledi, uygulamayla ilgili bilgi aldi.

Mezarliklar Müdürü Halil Acar, vatandaslarin bazen mezarlik alanlarinda yakinlarinin mezarlarini bulma konusunda problemler yasadigini belirterek, Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’in talimatlari dogrultusunda Mezarlik Bilgi Sistemi’ni Asri ve Halife Sultan Mezarliklarinda uygulamaya basladiklarini söyledi.

Sehirdeki diger mezarlik alanlariyla ilgili çalismalarin sürdügünü ifade eden Acar, “Vatandaslarimiz mezarlik alanlarimiza geldiklerinde kioks cihazindan bilgileri girdikleri takdirde istedikleri mezar yerini bulabilecekler. Ayrica cep telefonu ve internet sitesinden de ulasabilecekler” dedi.

"Dua bile okutuluyor"

Verilerin dijital ortama aktarilmasiyla ilgili bilgi veren Bilgi Islem Müdürü Ali Ulvi Atasoy, Mezarliklar Bilgi Sistemi’ne belediyenin internet sitesi olan isparta.bel.tr adresindeki online islemler menüsünden ulasilabilecegini kaydetti.

Bu hizmete cep telefonundan da ulasilabildigine deginen Atasoy, “Asri Mezarligimiz ve Halife Sultan Mezarligimizda kioks cihazlarimiz mevcut. Toplamda 19 bin 600 adet mezar yeri noktasal olarak haritalandirildi ve bilgileri girildi. Bilgilerin hepsi dijital ortama aktarildi. Ayni zamanda sistem üzerinden dua okutabiliyoruz, mezarliklarin konumunu görebiliyoruz ve navigasyondan yol tarifi alabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

"Güzel bir çalisma oldu"

Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, göreve geldikleri günden bu yana mezarlik alanlari, camiler ve dini degeri olan yerlere farkli bir önem verdiklerini söyledi.

Mezarliklarin temizliginin ve bakimlarinin sürekli yapildigini kaydeden Baskan Basdegirmen, Cografi Bilgi Sistemi çerçevesinde Mezarlik Bilgi Sistemi’ni devreye aldiklarini ifade etti.

Baskan Basdegirmen, “Sehir disindan gelen bir vatandasimiz ziyaret etmek istedigi mezar yerinin nerede oldugunu cep telefonundan kolayca bulabilecek. Telefonunda mezar yerinin konumunu gördükten sonra o konumla mezar yerinin yanina kadar gelebilecek. Mezarlik girislerindeki kiokslara da isim girilerek mezar yerinin nerede oldugu görülebiliyor. Isparta’da olmayip, kabir ziyaretine gelen vatandaslarimiz için güzel bir çalisma oldu. Bu anlamda arkadaslarimiza tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA