Engelli Kadinlar Ürettikleri El Isi Ürünlerle Becerilerini Gelistiriyor

Sinop’ta isitme engelli kadinlar, gönüllü egitmenle birlikte el isi örgülerden çanta, hirka, battaniye gibi ürünler dikerek hem becerilerini gelistiriyor hem de stantlarda satarak ev ekonomilerine katkida bulunuyor.

Engelli Kadinlar Ürettikleri El Isi Ürünlerle Becerilerini Gelistiriyor
Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri isitme engelli kadinlar, gönüllü ögretici Nermin Tansel ile birlikte el isi tig dikimi ögreniyor. Kadinlar, kursta ürettikleri nakis, bebek hirkalari, terlik gibi el isi ürünleri stantlarda satarak ev ekonomisine de katkida bulunuyor.

Isitme engelli kadinlara dikis egitimi veren Nermin Tansel(72), Kent Konseyi bünyesindeki engelli kadinlara gönüllü olarak dikis egitimi verdigini belirterek, “Sirf engelliler degil, disaridan engelsizler de geliyorlar. Gösteriyorum, el isi yaptiriyorum ve o el isi ürünleri internette ve stantta satiyorlar kendilerine gelir kapisi sagliyorlar. 5 tane ögrencim var, konusamiyorlar duyamiyorlar ama çok yetenekliler. Gösterdigim örnegi bir saat içinde ögreniyorlar, birkaç güne bitiriyorlar. Hayret ediyorum, biz normal insanlar bu kadar çok kapamiyoruz ama onlar çok yetenekliler” diye konustu.

Tansel, “Örgü, tig, nakis, bebek hirkalari, terlik, mevlit basörtüsü yaptilar tel kirmayla, çantalar yapiyorlar, kirk yama yaptik, pike, sandalye minderleri yaptik. Farkli farkli ürünler, neyi satabiliyorlarsa onlari yapiyorlar. Evdeki kalan ipleri degerlendiriyorlar” dedi.

Isitme engeline ragmen dudak okuyan ve kendisini duymadigi halde konusma yetenegini gelistiren kurs ögrencisi ve Sinop Kent Konseyi Engelli Meclisi Baskani Gül Ustabas Genç, “Engellilerle iç içe oldugum için onlara yardim ediyorum, neler yapabileceklerinin üzerinde duruyorum. Burada da engellilerin hem bir seylerle mesgul olmasi, hem becerilerini denemesi için çalismalar yapiyoruz. Nermin hocam bize teklif ettiginde çok mutlu olduk, onun sayesinde haftada iki gün kurs yapiyoruz, istedigimiz merak ettigimiz her seyi ögreten o. Bunlari degerlendirmek için, gerekirse de aile bütçesine katki saglamak için satis yapiyoruz. Ben dudak okuyorum, normal biri gibi konusuyorum ama kendi sesimi duymuyorum. Arkadaslarimiz da isaret diliyle konusuyor, onlara da yardimci olmaya çalisiyorum” seklinde konustu.

Kursta egitim gören kadinlar ise bir seyler üretmenin heyecanini yasadiklarini ve burada olmaktan mutlu olduklarini kaydettiler.
Kaynak: İHA