Terzilik Meslegi Tamircilige Dönüsüyor

Bir dönemin revaçta mesleklerinden olan ‘terzilik’ hazir giyimin popüler olmasi ile yerini tamircilige birakmaya basladi.

Terzilik Meslegi Tamircilige Dönüsüyor
Eski yillarda takim elbise ve giysi dikmek için birbiriyle yarisan terziler; hazir giyim ve konfeksiyon ürünlerinin hayatin her alanina yayilmasiyla dikim islerini neredeyse kaybetti. Eskiye nazaran sifirdan giysi dikmeyen terziler simdiler daha çok tamir, daraltma ve kisaltma islemleri ile mesleklerini idame ettirmeye çalisiyor. Çirak sorunu da olan meslekte terziler kendilerini yenilemek için yeni yollar ariyorlar.

“Terzilik meslegi artik tamircilige yöneldi”

Terzilerin tamircilik melegine dönüstügünü ifade eden 30 yillik terzi esnafi olan Selim Meriç, “Hazir giyim popüler olmadan önce siparis üzerine çalisiyorduk. Yillarin geçmesiyle terzilik meslegi artik tamircilige dogru yöneldi. Artik meslekte çirak ve eleman da yetismiyor. Su anki terziler meslegin son temsilcileri. Samsun’da bir elin parmaklarini geçmeyecek kadar az eleman yetisiyor. O yüzden terzilik yok olmaya yüz tutan bir meslek konumuna geldi. Devletimizin meslegin ölmemesi için önlemler almasi lazim. Benim en son 25 sene önce bir çiragim vardi. Daha sonra da bir kursiyer almistim. 2’si de meslegi devam ettirmeme karari alip, baska alanlara yöneldiler” dedi.



"Takim elbise siparisi almayali uzun yillar oldu"

Takim elbise siparisi almayali uzun yillar geçtigini ifade eden Selim Meriç, “20-25 yil öncesinde terziler tamir nedir bilmezdi. Herkes kumasini getirir pantolon, takim ya da ceket diktirirdi. Simdi ise neredeyse hiç siparis almiyoruz, sadece tamir, daraltma ve kisaltma gibi islemler yapiyoruz. Insanlar giyindigi sürece tamir olacak ama meslegimiz ya kendini yenilemek zorunda ya da yok olmak zorunda. Takim elbise dikmeyeli uzun yillar oldu. En son 1 hafta önce de pantolon diktim. Sifirdan dikim isleri yilda birkaç kez anca oluyor” diye konustu.

Tamir islerinin son dönemde iyice arttigina da deginen Meriç, “Son dönemde tamirat isleri oldukça artti. Önceden hazir giyim uygun oldugu için insanlar kullanip atiyordu. Simdi fiyatlar yükseldigi için dolaptaki giysiler degerlendiriliyor. O yüzden tamir islerimiz eskiye nazaran oldukça fazla” seklinde konustu.

Kaynak: İHA