Obezite Çagin En Büyük Hastaligina Dönüsüyor

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge “4 Mart Dünya Obezite Günü” hakkinda bilgiler verirken, “Dünya obezite günü, insanlarin saglikli bir kiloya ulasmasina, bu kiloyu korumasina, uygun tedaviyi almasina ve obezitenin getirdigi olumsuzluklari tersine çevirmesine yardimci olacak pratik çözümleri tesvik etmek amaciyla kullanilmaktadir” dedi.

Obezite Çagin En Büyük Hastaligina Dönüsüyor
Prof. Dr. Bilge, obezitenin, Dünya Saglik Örgütü tarafindan vücutta sagligi bozacak ölçüde anormal veya asiri yag birikmesi olarak tanimlandigini söyledi.

Yetiskin erkeklerde vücut agirliginin ortalama yüzde 15-20’sini, kadinlarda ise yüzde 25-30’unu yag dokusu olusturdugunun altini çizen Bilge, erkeklerde bu oranin yüzde 25, kadinlarda ise yüzde 30’un üzerine çikmasi durumunda obezite söz konusu oldugunu belirtti.

Obeziteyi belirlemek için Dünya Saglik Örgütü’nün obezite siniflandirmasi kullanilmakta ve genellikle Beden Kitle Indeksinin esas alindigini anlatan Bilge, tüm dünyada fazla kilolulugun ve obezitenin sikliginin giderek artigini ve obezitenin 21’inci yüzyilin küresel boyutta en önemli halk sagligi sorunu oldugunu ifade etti.



“Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapilmalidir”

Obeziteden korunmada saglikli beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttirilmasi önemli oldugunu söyleyen Bilge, günümüzde siklikla görülen sismanlik ve sismanliga bagli kronik hastaliklar ile vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesinin hem birey hem de toplum için önem tasidigini vurguladi. Saglikli yasam biçiminin; saglikli beslenme ile aktif bir yasam için arttirilmis fiziksel aktivite düzeyine dayandigini belirten Bilge, “Besin gruplarinda yer alan besinlerden saglikli seçim yapilabilmesi için besinlerin renk çesitliligine, yapisal özelliklerine, bireyin saglik ve hastalik durumuna, yasina ve cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumunun özelliklerine dayali, besinlerin posa, yag, tuz ve eklenmis seker içerikleri dikkate alinarak seçimler yapilmalidir. Hedef her ögünde tabakta yer alan her besin grubundan bir besinin seçilerek tüketilmesidir. Tabagin yaninda yer aldigi üzere günlük beslenmede önerilen su tüketiminin saglanmasi, günlük beslenmede zeytinyaginin yer almasi, aktif yasamin desteklenmesi saglikli yasam biçiminin tamamlayicisi olarak önem tasimaktadir. Sagliginiz için yetiskinlikte haftanin en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta siddetli, çocukluk çaginda ise günde en az 60 dakika orta ve yüksek siddetli fiziksel aktivite yapilmalidir” dedi.



“Islenmis ve hazir besinler sagliksiz seçimlerdir”

Prof. Dr. Bilge, obeziteye bagli olusan hastaliklar ve saglikli beslenmenin önemi için su sözleri kullandi:

“Fazla kilolu veya obez olmak; hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastaliklari, inme, Tip 2 diyabet, bazi kanser türleri, kas-eklem hastaliklari ve solunum sistemi hastaliklari gibi pek çok saglik sorunlari riskini artirir. Günlük beslenmede; taze sebze ve meyvelerin, tam tahil ürünlerinin, süt ve ürünleri, balik, tavuk ve diger yagsiz etler ile kuru baklagillerin tüketimi saglikli seçimlerdir. Islenmis ve hazir besinlerden yag ve seker içerigi yüksek olanlarin tüketimi sagliksiz seçimlerdir. Besinler diyetisyen tarafindan bireye özgü planlanmis porsiyonlarda tüketilmeli, asiriya kaçilmamalidir. Yag ve seker miktari azaltilmis ürünler, her zaman düsük enerji içermez. Bu ürünlerin tüketiminde dikkatli olunmali ve diyetisyene danismadan tüketilmemelidir. Günlük 2-2,5 litre sivi ihtiyacinin 1,5-2 litresi sudan gelmelidir. Hazir meyve sulari, gazli içecekler vb. yerine saglikli içecekler tercih edilmelidir. Kizartma yerine izgara, haslama, buharda ve firinda pisirme yöntemleri seçilmelidir. Asiri tuz tüketiminden kaçinilmalidir. Gün boyu aktif olunmalidir. Hizli vücut agirlik kaybina neden olan popüler diyetler ve kontrolsüz zayiflama ilaçlari kesinlikle uygulanmamalidir. Fazla kilolu ve obez bireylerin zayiflama diyeti önerisi sadece diyetisyen danismanligi ile belirlenmelidir.”
Kaynak: İHA