1 TL'ye Aldigi Atik Siseleri Avrupa'ya 50 Euroya Satiyor
Samsun’da hediyelik esya üreten Temel Samangül (60), 1 TL’ye toplattigi atik sisleri sanat eserine dönüstürerek, Avrupa’ya 50 euroya satiyor.

“Siseler Avrupa’da 50 eurodan satiliyor”
1 TL’ye toplattiklari siselerin Avrupa’da 50 euoya alici buldugunu ifade eden Temen Samangül, “Kullanilmis tüm atik siseleri arkadaslarimiza çöpten toplatiyorum. Onlara da sise basina 1 TL gibi cüzi bir para veriyorum. Siser, atölyeye geldikten sonra ilk önce steril hale getiriyoruz. Bu siselere gerekli islemi yaptiktan sonra ören yerlerinin rölyeflerini çalisarak, sanat eserine dönüstürüyoruz. Kisacasi yapigim sey; atik siseleri sanat eserine dönüstürerek ekonomiye kazandirmak. 1 TL’ye toplattigim siseler sanat eserine dönüstükten sonra yurt disinda 50 euroya satiliyor. Türkiye’de ise sanat esrine dönüstürdügümüz siseyi 50 TL’ye satiyoruz. Benden 50 TL’ye siseleri alanlar da yurt disinda bu siseleri 50 euroya satiyor” dedi.
“Eskiden bin adet gelen siparis 10 bin adete çikti”
Sise rölyef yapan atölyelerin kapanmasi ile siparislerin arttigini ama üretim kapasitelerinin az olmasi nedeniyle siparislerin birçogunu reddetmek zorunda kaldigini dile getiren Samangül, “Siselere Asos, Efes, Sümela, Samsun’daki ören yerleri gibi birçok rölyef çalisiyoruz. Artik eskisi kadar siseleri sanat eserine dönüstüren üretici kalmadi. Piyasanin hareketli olmasina ragmen birçok atölye kapandi. Sayimiz çok az kaldi. Birçok siparisi iptal etmek zorunda kaliyorum. Eskiden ayda bin adet siparis geliyordu, simdi 10 bin adet siparis geliyor. O kadar üretim yapacak durumda degiliz. Üreticiler bizim sektörde iyi para kazaniyor. Çin üretimleri bizim satisimizi etkiledi. Onlar kendi kültürünün hediyelik ürünleri gönderdigi için pek ragbet görmüyor. Yerli ve yabanci turistler Türkiye’ye ait hediyelik esya aliyorlar” diye konustu.
“Haftada 300 siseyi sanat eserine dönüstürüyoruz”
Yüklü bir siparis aldiklarinda haftada 300 siseyi ekonomiye kazandirabildiklerini vurgulayan Temel Samangül, “Bir atik sisenin sanat eserine dönüsme süreci biraz mesakkatli. Temizlik isleminin ardindan kazima, yikama isleminin ardindan kaplama yapiyoruz. Kaplamanin ardindan üzerine ören yerinin rölyefini geçiriyoruz. Pisirme tekniginin ardindan son olarak boyuyoruz. Kullandigimiz boyalarda da vernik gibi kimyasal boyalar degil, su bazli boyalar kullaniyoruz. Sisenin gelmesi ve atölyeden çikmasi olarak hesaplarsak haftada 300 siseyi sanat eserine dönüstürebiliyoruz” seklinde konustu.
“En büyük sikintimiz sise bulmak”
Sise bulmakta sikinti yasamaya basladiklarini da belirten Temel Samangül, “Su anda yasadigimiz en büyük sikinti atik sise bulmada yasaniyor. Önceden alkol siselerin içindeki ucuzdu ve bolca sise bulabiliyorduk. Sise satisi azaldigi için bulmakta da zorluk çekiyoruz. Zorunlu haller disinda her zaman siselerin atik malzeme olmasina dikkat ediyoruz. Kullanilmis, anisi olan sisenin üzerine çalismak bana daha çok zevk veriyor” ifadelerini kullandi.
Türkiye’de 50 TL, Avrupa’da 50 euroya satilan rölyef siseler yerli ve yabanci turistlerin oldukça dikkatini çekiyor.
