Tarimda Yeni Bir Dönem

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, Tarim ve orman alanlarinda düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalasmasi ile birlikte tarimda yeni bir dönemin basladigini belirtti.

Tarimda Yeni Bir Dönem
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, yaptigi açiklamada önemli konulari kapsayan kanun degisikligi teklifinin yasalasmasi ile tarim sektöründe yasanilan büyük sikintilarin artik geride kalacagina dikkat çekerek “ Yeni yasayla birlikte yillarca tarimin kanayan yaralari sarilmis olacaktir. Özellikle üretimin planlanmasi noktasinda son derece önemli bir adim atilmistir. Tarimsal üretimin planlanmasi ile birlikte 85 milyon nüfusumuzun gida güvencesinin saglanmasi yaninda verimlilik de artirilacaktir. Daha da önemlisi çiftçilerimizin hangi ürünü ne kadar üretecegi önceden belirlenecek böylece arz ve talepten kaynaklanan magduriyetlerin önüne geçilecektir. Dolayisiyla Tarim ve Orman Bakanligimizca yapilacak iyi bir üretim planlamasinin sektörün önünün açacak önemli bir hamle olarak görüyoruz “ dedi.

Sözlesmeli üretim ve bos kalan arazilerin üretime kazandirilmasi konularinin da yasalastigini ifade eden Çelik, “Bakanligimizca tarim sektöründe sözlesmeli üretimin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için gerekli düzenlemelerin yapilacak olmasini memnuniyetle karsiliyoruz. Çiftçilerimiz ve yetistiricilerimizin sözlesmeli üretim ile birlikte pazarlama sorunlari ortadan kalkacaktir. Ancak bizim talebimiz, sözlesmeli üretim kapsaminda küçükbas hayvanciliga özel önem verilmesidir. Ayrica bos arazilerin üretime kazandirilmasi noktasinda yem bitkilerinin yetistirilmesine öncelik ve agirlik verilerek kaba yem açigimizin kapatilabilecegini düsünüyoruz” degerlendirmesinde bulundu.

Çelik, tarim sektörüyle ilgili politikalarin tespit edilmesi, planlanmasi ve koordinasyonuyla ilgili kurum ve kuruluslarla isbirligi yapilarak, uygulanmasinda Tarim ve Orman Bakanliginin yetkili olacagini kayda deger bulduklarini belirterek, “Içerisinde STK’larin da bulunacagi kurum ve kuruluslarla isbirligi yapilmasi sorunlarin çözümü noktasinda sektörümüzü dogru adrese götürecektir. Yillarca olmasi gereken de buydu ve biz bu konuda taleplerimizi devamli dile getiriyorduk. Dolayisiyla Bakanligimizca politikalarin tespitinde planlanmasi ve koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluslarla isbirligi yapilacak olmasini kayda deger buluyoruz. Bu bizim açimizdan çok önemli gelismelerden biridir” ifadesini kullandi.

Genel Baskan Nihat Çelik, Tarim ve orman alanlarindaki düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalasmasini saglayan Tarim ve Orman Bakani Prof.Dr. Vahit Kirisçi, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç ve komisyon üyeleri ile tüm Milletvekillerine sektör adina hayirli olmasi temennileriyle birlikte tesekkür etti.
Kaynak: İHA