Hotel Ruanda Filminin Ilham Kaynagi Paul Rusesabagina Tahliye Karari

Hotel Ruanda filminin ilham kaynagi olan ve 25 yil hapis cezasina çarptirilan Paul Rusesabagina için tahliye karari verildi.



Ruanda’da 1994 yilindaki soykirimi konu alan Hollywood yapimi Hotel Ruanda filminin ilham kaynagi olan 69 yasindaki Paul Rusesabagina, Ruanda’da mahkeme tarafindan 2018’de 9 sivilin hayatini kaybetmesine neden olan birçok saldirida terör örgütünü desteklemekten suçlu bulunarak 25 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Rusesabagina’nin cezasina iliskin yeni bir gelisme yasandi. Ruanda hükümet sözcüsü Yolande Makolo, Rusesabagina’nin yarin tahliye edilecegini söylerken, "Cezanin degistirilmesi, altta yatan mahkumiyeti ortadan kaldirmaz" dedi.

Katar Disisleri Bakanligi sözcüsü Majid Al-Ansari ise Rusesabagina’nin önce Katar’a daha sonra ise ABD’ye gönderilecegini belirtti.



Agustos 2020’de Birlesik Arap Emirlikleri’nde gözaltina alinarak ülkesine getirilen Rusesabagina, 2005’de dönemin ABD Baskani George W. Bush tarafindan Özgürlük Madalyasi’yla ödüllendirilmisti. Oscar adayi filmde Don Cheadle’in canlandirdigi Paul Rusesabagina, Hotel Ruanda filminde soykirimdan kaçan ve kendilerine siginak arayan binden fazla kisiyi korumayi basaran bir otel müdürü olarak gösterilmisti.
Kaynak: İHA