Deprem Uzmanindan Malatya Uyarisi Açiklamasi 'Yeni Depremler Olabilir'

Inönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi ayni zamanda deprem uzmani olan Doç. Dr. Onur Onat, “Malatya, Hekimhan Ovacik üzerinde ilerleyen bir fay hatti var. Buraya bir yüklenmeden bahsediliyor bunun olusmasi ilerleyen süreçte yeni bir deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.

Deprem Uzmanindan Malatya Uyarisi Açiklamasi 'Yeni Depremler Olabilir'
Kahramanmarasli meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ila 7,6 büyüklügündeki depremlere iliskin degerlendirmelerde bulunan Inönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi ayni zamanda deprem uzmani olan Doç. Dr. Onur Onat, 27 Subat 12:05’te meydana gelen merkez üssü Malatya Yesilyurt olan ve 5.6 büyüklügündeki depremin de yeni faylanma oldugunu aktararak, “Malatya ,Hekimhan Ovacik üzerinde ilerleyen bir fay hatti var. Buraya bir yüklenmeden bahsediliyor bunun olusmasi ilerleyen süreçte yeni bir deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.



“Malatya depremlerde agir hasar aldi”

Kahramanmaras merkezli depremlerde Malatya’da çok sayida yapinin yikildigini ve agir hasar aldigina dikkat çeken Onat, “Deprem ülkemizin en aci gerçeklerinden bir tanesi dün vardi bugün yasiyoruz yarinda olacak bundan kaçis yok. Kahramanmarasli merkezli Türkiye’nin yüzde 16’sina denk gelen 11 ilde 14 milyon insani etkileyen depremlerde Malatya’da çok ciddi etkilenmis durumda Malatya’da simdilik 3 bin 139 bina yikildi 18 binin üzerinde de hasarli bina var. Malatya agir hasar almis durum. Malatya’nin ilk depreme mesafesi 160 kilo metre ikinci depreme ise 100 kilometre bu kadar uzakta bir yerde Malatya neden bu kadar hasar aldi. Çünkü daha önce de belirtmistik, yapi stokumuzun elden geçirilmesi gerekiyor ve bunu ifade etmistik. Son depremlerle bu aci gerçekle yüzlesmis olduk” ifadelerini kullandi.

“Malatya için deprem tehlikesi bitmedi”

7,6 büyüklügündeki depremin yikici etkisinin Malatya’da daha fazla oldugunu aktaran Onat, “Malatya ikinci depreme 100 kilometre mesafede ilk depreme göre daha yakin ilk depremin yikici siddeti 11, ikinci depremin yikici siddeti ise 10 idi. Ilk depremde orta ve agir hasar yapilarin hemen hemen hepsi ikinci depremde yikildi. Eski yapilarda birlikte yeni yapilarda hasar aldi. Yeni yapilarin insa edildigi zeminler ve yükseklikleri bunlarin tekrar kontrol edilmesi gerekiyor. Yüksek yapilar, kötü zemin ve denetimsizlik bu kadar büyük yikimlara sebebiyet verdi" diye konustu.

Kaynak: İHA