Istiklal Marsi'nin Kabulünün 102. Yil Dönümünde Anlamli Anma Projesi

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, Istiklal Marsi’nin Kabulü’nün 102. Yil Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde anlamli bir projeye imza atti. Ilçedeki tüm liseleri kapsayan projeyle ögrenciler Istiklal Marsi’nin yazilis süreci ve sonrasinda yasananlari, destansi siirin sairi Mehmet Akif Ersoy ile dönemin Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi Tanriöver’in canlandirildigi çat kapi tiyatro gösterisiyle daha iyi ögrenme firsatini buldu.

Istiklal Marsi'nin Kabulünün 102. Yil Dönümünde Anlamli Anma Projesi
Istiklal Marsi’nin Kabulü’nün 102. Yil Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayisiyla Türkiye’nin dört bir yaninda birçok etkinlik düzenleniyor. Karatay Belediyesi bu çerçevede, Istiklal Marsi’nin yazilisi ve milli mars olarak kabul edilis sürecini, o günlerde yasananlarin yani sira dönemin mücadele ruhunu bir kez daha yasatabilmek amaciyla çat kapi tiyatro gösterisi projesini hayata geçirdi. Mehmet Akif Ersoy ile dönemin Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi Tanriöver’in canlandirildigi tiyatro gösterisi, ilçedeki tüm liselerde yapildi. Mehmet Akif Ersoy ile Hamdullah Suphi Tanriöver’i canlandiran profesyonel tiyatro oyunculari, ilçedeki tüm okullara giderek ders sirasinda sinif kapilarini çalip içeri girdi. Çat kapi tiyatro gösterisinde Istiklal Marsi’nin kabulünde büyük rol oynayan dönemin Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi Tanriöver, milli bir marsin belirlenmesi amaciyla düzenlenen yarismadan ve Mehmet Akif Ersoy’un yarismaya katilisindan söz ederken, Mehmet Akif Ersoy ise 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Istiklal Marsi’ni kaleme alisini ve sonrasinda yasadiklarini tiyatral bir dille anlatti.

Ögrenciler de Mehmet Akif Ersoy’un, Istiklal Marsi’nin ve Milli Mücadele Dönemi’nin daha iyi anlasilabilmesi bakimindan Karatay Belediyesi’nin projesini degerli bulduklarini belirterek, tesekkür etti. Karatay Belediyesi’nin lise ögrencilerine yaptigi tiyatro oyunu sürprizi okul bahçesinde de devam etti. Gösterinin ardindan Mehmet Akif Ersoy ile Hamdullah Suphi Tanriöver’i canlandiran tiyatro oyunculari, her Cuma günü derslerin bitiminde okunan Istiklal Marsi’ni ögrenci ve ögretmenlerle birlikte büyük bir coskuyla okudu.

“Istiklal Marsimiz milletimizin ortak dilidir”

Ilçedeki tüm liseleri kapsayan proje hakkinda bilgi veren Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, Mehmet Akif Ersoy’un ve milli mücadelenin daha iyi anlasilmasi bakimindan projeyi önemsediklerinin altini çizdi. Istiklal Marsi’nin sadece bir siir degil herkese yol gösteren bir suur oldugunu vurgulayan Baskan Hasan Kilca, “Istiklal Marsi, vatan topraginin sinirlarinin disinda sinirsiz bir baglilikla sahip oldugumuz en kiymetli deger oldugunu anlatan ve onu gelecek kusaklara aktaran bir suurdur. Her bir dizenin arasina gizlenmis mücadele, aitlik, muhabbet ve durus vardir. Istiklal Marsimiz, milletimizin ortak dilidir. Dünya üzerinde hiçbir milletin bu kadar güzel bir marsi yoktur. Çünkü mücadele ne kadar büyükse o mücadeleyi destekleyen vatan ve millet sevgisi de o kadar büyük olmali. Vatan sairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldigi Istiklal Marsi’nin, Kurtulus Savasi’nin kazanilmasinda ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasinda çok önemli bir yeri vardir. Bizler de ögrencilerimiz için Karatay Belediyesi olarak özgürlügümüzün vesikasi olan Istiklal Marsimiz’in kabulünün 102. yil dönümü ve Mehmet Akif Ersoy Günü’nde böyle bir proje hazirladik. Bize miras birakilan düsünce ve fikirleri gelecek nesillerimize dogru sekilde aktarabilirsek bu ruhun amacina önemli bir katkida bulunmus olacagiz. Milletimizin hissiyatina tercüman olan Istiklal Marsimiz’in kabulünün 102. yil dönümünde, degerli vatan sairimiz Mehmet Akif Ersoy basta olmak üzere bu vatan için can veren, tüm sehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA