Marmarabirlik'ten Erken Ödeme

Marmarabirlik, 2022-2023 is yili ürün alim kampanyasinda aldigi ürün bedellerinin kalan yarisinin karsiligi olarak 259 milyon lirayi 3 Mart’ta, geri kalan son dilimi ise Ramazan Bayrami’ndan önce ödeyecek.

Marmarabirlik'ten Erken Ödeme
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Baskani Hidamet Asa, ürün alim kampanyasinda, 1 milyar 362 milyon lira tutarinda, 55 bin ton ürün alimi yapildigini, üreticiye kalan ürün bedeli alacaklari için erken ödeme müjdesi verdi. Ürün alim bedellerinin yüzde 50’lik diliminin kampanya içinde pesin olarak ödendigini kaydeden Asa, bugüne kadar ortaklara 752 milyon TL tutarinda ödeme yapildigini hatirlatti.

“Ürün alim fiyatlari açiklandiginda, kalan yüzde 50 ürün bedellerini, mart ve mayis aylari sonunda ödenecegini açiklamistik” diyen Hidamet Asa sözlerini söyle sürdürdü: “Ortaklarimizin tarimsal girdi ihtiyaçlarinin artmasi sebebiyle kalan ürün bedelinin yüzde 25 karsiligi olan 259 milyon lira 3 Mart’ta ödenecektir. Böylece, ortaklarimiza 1 Milyar 11 Milyon lira ödenmis olacak. Geri kalan kismi Ramazan Bayrami öncesi ödenecektir. Deprem sebebi ile ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Ortaklarimizin ihtiyaçlarini görüyoruz ve onlara destek olmak için kalan yüzde 50 ürün bedeli alacaklari, planlanan tarihten daha önce ödenecek. Ramazan Bayrami’na kadar ortaklara borcumuz kalmayacak.”

Önceki yilin 3 kati degerinde ürün alindi

Marmarabirlik’te ürün alimlari sebebiyle çok büyük bir öz kaynak çikisi oldugunu vurgulayan Asa, “Geçtigimiz yil 550 milyon liralik ürün alimi yapilmisti. Marmarabirlik, bu kampanya döneminde bir önceki yila göre, üç kati degerinde ürün bedeli ödemis olacaktir” dedi.

Üretim girdi maliyetlerinin artisina da dikkat çeken Baskan Asa sunlari kaydetti: “Öyle bir isletme düsünün ki, aldigi 550 milyon lira tutarindaki zeytini, diger üretim girdi maliyetleri ve kar marjiyla birlikte alim tutarinin iki katina satip, 1 milyar 100 milyon lira ciro elde etmis olsun. Diger taraftan isletmenin basta ambalaj malzemesi olmak üzere, personel, nakliye, enerji ve finans maliyetleri gibi diger gider kalemlerinin 500 milyon lirayi buluyor. Elde edilen gelir - gider farkindan sonra kalan nakdimiz 600 milyon liradir. Dogal olarak Marmarabirlik’in, bir önceki yil ortaklarindan aldigi zeytinin tamamini sattiginda, 1 milyar 362 milyon lira tutarindaki ürün bedeli, kredi kullanmadan öz kaynaklar ile ödenmesi mümkün degildir.”

Üreticimizin için risk aldik

Üreticiye basta ürün alim fiyatlari olmak üzere büyük destek olduklarini, ayrica piyasa sartlarina göre çok uygun fiyatla kimyasal gübre dagitimi yapildigini da bildiren Hidamet Asa, “Toplamda 110 milyon lira tutarinda gübre, pesin olarak alinmis, aralik ayi sonuna vadeli satilmistir. Ayni zamanda 60 milyon lira tutarinda zirai ilaç dagitimi da yapilmaktadir. Kisaca Marmarabirlik, üreticisini girdi maliyet baskisindan kurtarmak için büyük risk almistir. Bu nedenle üreticimiz de kooperatifini desteklemelidir. Bugüne kadar verilen sözler harfiyen tutulmustur. Ödemeler bir gün bile gecikmemis, her zaman öne çekilmistir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak 2022 yilinda üreticimize büyük destek verdik, 2023 yilinda fedakârlik sirasi ortaklarimizda olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA