Dünya Bankasi'ndan Türkiye'ye 1,78 Milyar Dolarlik Deprem Destegi

Dünya Bankasi tarafindan yapilan yazili açiklamada, merkez üssü Kahramanmaras olan depremlerden etkilenen Türkiye’ye 1,78 milyar dolarlik destek saglanacagi duyuruldu.

Dünya Bankasi'ndan Türkiye'ye 1,78 Milyar Dolarlik Deprem Destegi
Merkez üssü Kahramanmaras olan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerde etkilenen Türkiye için Dünya Bankasi harekete geçti. Dünya Bankasi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Türkiye’deki deprem felaketinin ardindan kurtarma ve toparlanma çabalarina destek olmak amaciyla 1,78 milyar dolarlik yardim saglanacagi bildirildi.

Dünya Bankasi’nin afet risk yönetimi konusundaki kapsamli deneyimine dayanarak felaketin büyüklügünü, kurtarma ve yeniden insa destegi için öncelikli alanlari belirlemek üzere hizli bir hasar degerlendirmesi baslattigi ifade edildi.

Söz konusu yardimin 780 milyon dolarlik kisminin Türkiye’de mevcut olan Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yanginlari Acil Durum Yeniden Insa Projesi (TEFWER) ve Iklim ve Afete Dirençli Sehirler Projesi’nden Kosullu Acil Müdahale Bilesenleri (CERC’ler) projeleri araciligiyla sunulacagi ifade edilirken, CERC’ler araciligiyla yapilan yardimin belediye düzeyinde temel altyapinin yeniden insasi için kullanilacagi belirtildi.

Dünya Bankasi Baskani David Malpass yaptigi açiklamada, "Yikici depremler sonucunda ugradiginiz büyük kayip için Dünya Bankasi adina Türkiye ve Suriye halkina en derin taziyelerimizi sunuyoruz ve acil yardim sagliyoruz. Sahadaki acil ve büyük ihtiyaçlarin hizli bir degerlendirmesini yapiyoruz. Biz bu ihtiyaçlari desteklemek için operasyonlar hazirlarken, bu ülkenin toparlanmasi ve yeniden insasi için öncelikli alanlari belirleyecektir” dedi.

Dünya Bankasi’nin deprem felaketinden etkilenen insanlari desteklemek için ek 1 milyar dolarlik operasyonlar da hazirladigi açiklandi. Dünya Bankasi Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez yaptigi açiklamada, “Türkiye’nin acil ve gelecekteki ihtiyaçlari çok büyük ve yardimdan yeniden insaya kadar tüm yelpazeyi kapsiyor” dedi.

Türkiye’de Dünya Bankasi’nin su anda 9 milyar dolar degerinde 30 aktif kredilendirme operasyonu bulunuyor.
Kaynak: İHA