Milli Savunma Bakani Akar, TCG Iskenderun Gemisinin Yarali Vatandaslari Mersin'e Sevk Edecegini Duyurdu

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi arama kurtarma çalismalarinin sürdügü Hatay’daki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yaptigi açiklamada, bölgedeki yaralilarin hastanelerdeki hasardan dolayi TCG Iskenderun gemisi ile İçel’e sevk edilecegini söyledi.

Milli Savunma Bakani Akar, TCG Iskenderun Gemisinin Yarali Vatandaslari Mersin'e Sevk Edecegini Duyurdu
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi arama kurtarma çalismalarinin sürdügü Hatay’daki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde Saglik Bakani Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez ve Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci ile açiklama yapti. Sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardindan Milli Savunma Bakanligi ve Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) olarak çalismalara basladiklarini belirten Bakan Akar, bunun ilk adimi olarak Bakanlikta bir kriz merkezi olusturduklarini hatirlatti. Kriz merkezinin bütün bölgeye hakim bir sekilde koordinasyon ve çalismalarini sürdürdügünü aktaran Bakan Akar, bakanliklarla yaptiklari çalisma sonucu öncelikli ihtiyacin bir hava yardim koridoru teskili oldugunu gördüklerini söyledi.

Bakan Akar, A400M uçaklari dahil 17 uçakla bir hava yardim koridoru olusturduklarini ifade ederek, bu koridorda ayrica ihtiyaç duyuldugunda kullanilmak üzere Akinci TIHA’larin da görevlendirildigini belirtti.

Helikopterlerin de müsait olan bölgelerde kullanildigini kaydeden Bakan Akar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Hava yardim koridorunu kullanmak suretiyle uçaklarimizla ihtiyaç duyulan bütün personeli, AFAD, saglik personelini söz konusu bölgelere ulastirmak için büyük bir gayret gösterdik. Maalesef hava sartlarindaki olumsuzluk nedeniyle ve bazi hava meydanlarimizdaki depremin verdigi hasardan dolayi sikintilar olmakla beraber su ana kadar büyük bir gayretle arkadaslarimiz hava yoluyla ulastirabilecekleri personel ve malzemeyi yerlerine ulastirdilar. Ayrica TSK bünyesindeki Insani Yardim Tugayimiz ve onun bünyesinde bulunan 8 adet Dogal Afet Kurtarma Timi ile Kibris’ta ihtiyaç hâlinde kullanmak üzere bulundurdugumuz Dogal Afet Yardim Timi de su anda bölgeye intikal etmis bulunmakta ve çalismalarini sürdürmektedir."

"Kislalarda yemek hazirlandi"

Hava sartlarinin çok soguk olmasi nedeniyle sicak yemek dagitimi için gayret gösterdiklerini belirten Bakan Akar, kisla mutfaklarinda hazirlanan yemeklerin yaklasik 15 bin vatandasa ulastirildigini söyledi.

TSK’nin sefer stoklarinda bulunan malzemelerden 25 seyyar mutfak, banyo ve tuvalet ünitelerini ilgili makamlara vererek kullanilmalarini sagladiklarini dile getiren Bakan Akar, sunlari kaydetti:

"Çadir ihtiyaci var. Bu bakimdan da Mehmetçik bu konuda, diger konularda oldugu gibi çalismalarini sürdürüyor ve alanda çadirlarin kurulmasini sagliyor. Sehir Hastanesindeki hasardan dolayi ihtiyaci karsilamak üzere seyyar sahra hastanesinin bölgede kurulmasi için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Yakin bir zamanda hizmete girecek ve biraz da olsa buradaki sikintiyi hafifletmeye gayret gösteriyoruz. Bunun yani sira bölgedeki yaralilarimizin hastanelerdeki hasardan dolayi burada bakimlarinin mümkün olmayacagini düsünerek bizim TCG Iskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle, bu gece Iskenderun Limani’na yanasacak. Ve buradaki bütün yaralilarin en kisa zamanda İçel’deki daha donanimli hastaneye sevkini mümkün kilacagiz."

"Büyük fedakarlik gösteriliyor"

Bakan Akar, Antakya bölgesinde 850-900 Mehmetçigin vatandasa yardim saglamaya çalistigini aktararak, Mehmetçigin valiliklerle görüserek verilen görevleri yerine getirmeye gayret ettigini söyledi.

Bu zor günlerde milletin bagrindan çikan, "peygamber ocagi" olarak da bilinen TSK’nin büyük bir incelik ve fedakarlikla vatandasa yardimci olabilmek için gayret sarf ettigini vurgulayan Bakan Akar, Mehmetçigin emegini görmezden gelenlerin, duymayanlarin oldugunu, bunlardan özür beklediklerini kaydetti.

Bakan Akar, hayatini kaybeden vatandaslara Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar dileyerek, hep beraber, omuz omuza olabildigince çok vatandasi enkazdan kurtarmak için çalisacaklarinin altini çizdi.
Kaynak: İHA