Iranli Ünlü Yönetmen Hapishanede Açlik Grevi Sonrasi Serbest Birakildi

Iranli ünlü yönetmen Cafer Penahi, tutuklu bulundugu Evin Hapishanesi’nde girdigi açlik grevi sonrasi serbest birakildi.

Iranli Ünlü Yönetmen Hapishanede Açlik Grevi Sonrasi Serbest Birakildi


Iran’da geçtigimiz yil temmuz ayinda tutuklanan iki Iranli yönetmen Muhammed Resulof ve Mustafa Aliahmed’in tutuklanmalarini protesto etmek amaciyla gittigi Tahran’daki Evin Hapishanesi’nin önünde tutuklanan Iranli ünlü yönetmen Cafer Penahi, yaklasik yedi ay süren tutukluluk sürecinin ardindan serbest birakildi. Iran medyasinda yer alan haberde, 62 yasindaki Cafer Penahi’nin tutuklu bulundugu Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde 1 Subat’ta basladigi açlik grevi sonrasi kefaletle serbest birakildigi açiklandi.

Penahi, 1 Subat’ta yetkililer tarafindan yeniden yargilanma talebinin reddedilmesinin ardindan tutuklu bulundugu cezaevinde yazdigi mektupta, “Bugün Iran’da kapana kisilmis birçok insan gibi, benim de en degerli varligim hayatim. Bu sebeple insanlik disi bu davranislari protesto etmekten baska çarem yok” ifadelerini kullanarak açlik grevine basladigini duyurmustu. Penahi, Iran yasalarini elestirdigi mektubunda, “Bu durum, tutuklanmalarinin ardindan neredeyse 30 gün sonunda daragacina getirilen masum gençlerin kisa sürede yargilamalariyla tamamen zit. Tahliye edilene kadar yemek yemeyi ve ilaç içmeyi reddediyorum. Belki de bu durum cansiz bedenim hapisten çikana kadar devam edecek” ifadelerini kullanmisti.

Cafer Penahi, 2010 yilinda eski Iran Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad dönemindeki Yesil Hareketi protestolarina destek vermis ve ardindan “devlete karsi propaganda yapmak” suçundan alti yil hapis cezasina çarptirilmisti. Penahi, alti yillik hapis cezasinin iki ayini yatmasinin ardindan sartli tahliyeyle serbest birakilmisti.

Penahi, 11 Temmuz 2022 yilinda, tutuklanan iki Iranli yönetmen Muhammed Resulof ve Mustafa Aliahmed’in tutuklanmalarini protesto etmek amaciyla gittigi Tahran’daki Evin Hapishanesi’nin önüne tutuklanmisti.
Kaynak: İHA