AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Elazig 11'Inci Il Olarak Afet Bölgesi Olarak Degerlendirilecektir'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Sayin Cumhurbaskanimizin talimatiyla Elazig, depremden etkilenmesi bakimindan 11’inci il olarak afet bölgesi olarak degerlendirilecektir" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) sonrasi önemli açiklamalarda bulundu. Çelik, Cumhurbaskani Erdogan’in talimatiyla Elazig’in depremden etkilenmesi bakimindan 11’inci il olarak afet bölgesi olarak degerlendirilecegini aktardi.

“200 binden fazla vatandasimiz baska illere tahliye edilmis oldu”

Bölgede son yüzyilda yasanan en büyük dogal afetle karsi karsiya olundugunu söyleyen Çelik, bu sebeple genel afet bölgesi olarak ilan edilen illerde yogun bir faaliyet gerçeklestigine dikkat çekti. Çelik, "Vatandaslarimizin disarida kalan vatandaslarimizin ihtiyaçlarinin giderilmesi açisindan da devletin ve milletin bir seferberlik halinde nasil bütünleserek bu yardimlara kostugunu hep beraber görüyoruz. AFAD, Jandarma, Kahraman Silahli Kuvvetlerimiz, ambulans ekipleri, gönüllüler, her kesimden vatandaslarimiz, bir sekilde bu depremle mücadelenin bir parçasi olmaya gayret gösteriyor. Herkese sükranlarimizi sunuyoruz. Bu afetle mücadele bu sekilde sürdürülmeye çalisiliyor. 200 binden fazla vatandasimiz baska illere tahliye edilmis oldu” dedi.



"Siyaset yapilmasin diye o bölgeye gidenler miting yaparcasina bir yikim siyaseti gerçeklestirseler de bunlarin hepsine cevap verecegimiz zaman var"

Gündemlerinin yaralari sarmak oldugunu ifade eden Çelik, siyasi tartismalar için uygun bir ortamin olmadigini belirterek, "Biz hepimiz afet bölgelerinde oldugumuz için siyasi tartismalarin parçasi olmadik, olmayacagiz. Siyaset yapilmasin diye o bölgeye gidenler miting yaparcasina bir yikim siyaseti gerçeklestirseler de bunlarin hepsine cevap verecegimiz zaman var. Önceligimiz canlarimizi enkaz altindan kurtarip yaralari sarmak vatandaslarimizin ihtiyaçlarini karsilamaya çalismak” diye konustu.

Türkiye’nin dünyanin her tarafindan yaklasik 100 ülkeden yardim talebine cevap verildigini aktaran Çelik, yasanan depremin devleti degil devletlerin gücünü asan bir afet oldugu konusunda herkesin mutabik oldugunun altini çizdi.

Deprem sonrasi ulasilamayan yerlerin aksakliklarin söz konusu oldugunu dile getiren Çelik, sahaya hakim olan asli seyin kardeslik, koordinasyon, ekiplerin verdigi büyük mücadele oldugunu kaydetti.

Hem devletin organlarinin hem gönüllü vatandaslarin çabalariyla afetle mücadelenin büyük bir gayretle devam ettigini dile getiren Çelik, yabanci arama kurtarma ekiplerinin agzindan yayilan beyanlarla ilgili gerçek olmayan yayinlar yapildigini söyledi.



Yardimlarin devam edecegini söyleyen Çelik, hiçbir vatandasin sahipsiz birakilmayacagini kaydetti.

Sosyal medya üzerinden dezenformasyon olusturuldugunu söyleyen Çelik, "Hatay’da baraj yikildi haberleri, arama kurtarma ekiplerinden tutun da güvenlik açisindan vatandasimizin panige kapilmasi açisindan en büyük yalanlardan birisi olarak kayitlara geçti. Yine Çevre Sehircilik Bakanliginin hasarli binasi yikilirken kayitlar yok edilecek diye infial olusturulmaya çalisiliyor. Türkiye içinde bütün bu acinin içinde iç çatisma çikarmaya çalisan vahsi yaklasimlar da görüldü" dedi.



"Evlatlarimiz koruma altidadir. Hiçbir sekilde sahipsiz olmalari söz konusu degildir"

Yalan haberlerle ilgili hukuki açidan gereginin yapilmasi için irade ortaya konuldugunu belirten Çelik,

yaralanmis, sahipsiz kalmis, annesi babasi bulunamayan çocuklarin devletin korumasi altinda oldugunu ifade etti.

Çelik, "Bu çocuklar, evlatlarimiz koruma altidadir. Hiçbir sekilde sahipsiz olmalari söz konusu degildir. Burada esas olan büyük bir fedakarlik sahiplenme duygusuyla her vatandasimiza ulasamaya dönük gayrettir. Bu çocuklarimizin güven altinda oldugunu ifade etmek isterim. Genç arkadaslarimiz gönüllü anne olmuslar, bu çocuklarimizla ilgileniyorlar. Bu çikan haberler konusunda tedbirden güvenlik güçlerimiz çocuklarin korunmasi için tedbirleri almis, onlar devlete millete emanettir. Hiç bir sekilde çocuklar sahipsiz kalmayacaktir" açiklamasini yapti.

"Hasarli binalara girilmemesi gerekiyor"

Vatandaslarin hasarli olmayan binalara girmesini engelleyen bir tedirginlik yayildigini söyleyen Çelik, "Hasarli binalara girilmemesi gerekiyor. Bu çalismalar bakanligimiz tarafindan son derece hizli sekilde yapildigini ifade etmek isterim. Devletin bütün kurumlari çesitli partiden belediyeleri STK’lar AFAD koordinasyonunda yürütülen bu çabalara destek verdigi oranda hem eldeki imkanlar verimli sekilde kullanilmis oluyor hem de ulasilacak yerlere dogru sekilde ulasmis oluyor. Bu kaynaklar yaralarimizin sarilmasi için dogru sekilde sevk ve idare edilmis oluyor" diye konustu.

Hirsizlik olaylari üzerinden bütün sahadaki gerçekligin bu oldugu yönünde algi olusturmaya çalisildigini söyleyen Çelik, herkesin birlik beraberlik içinde oldugunu belirtti.

Yagma söz konusu oldugunda vatandaslara kendilerinin müdahale etmemesi çagrisi yapan Çelik, Türkiye’de hukuksuzluk var gibi tablo olusmasinin dogru olmadigini kaydetti.

Çelik, "Afet bölgesindeki arkadaslarimiz biliyor orada tam kardeslik tam dayanisma var. Türkiye’de böyle bir tablo var gibisinden resim çizmeye çalisanlarin kötü niyetlerini farkindayiz" dedi.



"Vatandaslarimizdan istirhamiminiz bu kiskirtici beyanlari iyi degerlendirmesidir"

Eski bir siyasetçi tarafindan sinir kapilarinin açildigi iddiasinin ortaya atildigini söyleyen Çelik, "Bu kadar sorumsuz gayri ahlaki açiklama yapilabilir mi? Oraya yardim gitmesi ile ilgili tabii ki kapilar açik. Bu ortamda daha çok mülteci aliniyor, daha çok Suriyeli geliyor gibisinden yalanin yayilmasi son derece vahsi, sorumsuz bir yaklasim. Vatandaslarimizdan istirhamiminiz bu kiskirtici beyanlari iyi degerlendirmesidir. Bunlar, irkçilik baska bir takim zararli yaklasimlari tetiklemek isteyen sorumsuz davranislardir" ifadelerini kullandi.

AK Parti Sözcüsü Çelik, bugünkü MYK toplantisinin tek gündemle, deprem gündemiyle toplandigini belirterek, "Toplanti sonrasi arkadaslarimiz afet bölgesine gidecek. Cumhurbaskanimizin afet bölgesine ikinci ziyareti söz konusu olacak. Depremzede fertlerin hiçbiri sahipsiz kalmayacak. Her kesimden vatandasimiza, kurumumuza sükranlarimizi sunuyoruz. Sivil toplum örgütlerinin mesrebine, mezhebine göre ayrimciliga ugradigi seklinde haberle yayiliyor. Böyle bir sey söz konusu olmaz. Bizim hassasiyetimiz, belli bir gurup vatandasimiz ben bu sivil toplum örgütü üzerinden yardim yapacagim, katki saglayacagim diyorsa buna sözümüz yoktur. Yardimlari toplarlar, bunlarin denetlenmesi söz konusu olacaktir. Bazen görüyorsunuz ki belli bir bölgeye çok sayida yardim giderken baska bir bölge ihmal edilebiliyor" dedi.



"Orada ben isin ucundan tutayim diyen hiçbir siyasi parti sivil toplum örgütü engellenmedi"

Sivil toplum örgütlerinin devletin kurumlariyla koordineli çalismasinin yardimlarin esit dagilimi için yararli olacagini ifade eden Çelik, "’Hiçbir yerde devlet yok, devlet kurumlarinin oldugu yerde basarisizlik var. Sivil toplum örgütleri devletten daha büyük güce sahipmis’ gibi söylem üretiliyor. Afetle mücadele konusunda uzman kurumlar var. Bütün sivil toplum örgütlerinin koordine olacak sekilde konumlanmasi yaralarin sarilmasi bakimindan kiymetidir. Devlet milletin devletidir. Sivil toplum örgütleri vatandaslarimiza çesitli alanlarda hizmet üretmek için kurulmuslardir. Bu noktada koordinasyonsuzluk olmasi yardimlarin heba olmasina vatandasimizin yaralarini sarmak noktasinda zaman kaybina, imkan kaybina sebep olacaktir. Orada ben isin ucundan tutayim diyen hiçbir siyasi parti sivil toplum örgütü engellenmedi" dedi.

Bülent Arinç’in "seçim ertelenmeli" çikisini da degerlendiren Çelik sunlari söyledi:

"Arinç bir takim görüsler paylasmis. Bunun bizim adimiza ortami yoklamakla ilgili bir davranis oldugunu söylüyorlar. Arinç’in açiklamasi partimizin herhangi bir kurumsal görüsünü baglamamaktadir. AK Parti ile ilgisi yoktur. Bu her can kurtuldugunda yüce Allah’in adini zikretmeye devam edecegiz. Bu konudaki kara propagandalari kinadigimizi ifade etmek istiyorum."
Kaynak: İHA