STSO Deprem Hakkinda Yol Haritasi Çizdi

Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi(STSO) Subat ayi meclis toplantisinda deprem bölgelerine yapilabilecek yardimlar hakkinda görüs alisverisinde bulundu.

STSO Deprem Hakkinda Yol Haritasi Çizdi
Merkez üsttü Kahramanmaras olan 7.7 ve 7.6 büyüklügünde ki iki depremin ardindan Türkiye tek yürek oldu. STSO Subat ayi meclis toplantisi, Meclis Baskani Osman Yildirim Baskanliginda gerçeklestirildi.

Deprem gündemiyle toplanan meclis üyeleri bölgelere yapilabilecek yardimlar hususunda görüs alisverisinde bulundu. Meclis Baskani Osman Yildirim, bundan sonraki yapilabilecek yardimlar hakkinda yol haritasi çizmeleri gerektigini belirterek, “Hepimizin bildigi gibi 100 yilin felaketiyle karsi karsiyayiz. Allah’tan ölenlere rahmet yaralilarimiza acil sifalar diliyorum. Bugünkü meclis toplantimizin asil gündemi deprem nedeniyle yasadigimiz felaketle ilgili odamizin ve bizlerin bu zamana kadarki çalismalari hakkinda bilgi vermek, sizlerin önerilerini almak, bundan sonraki yol haritasini çizmek üzere bir araya geldik. Valimiz ve Belediye Baskanimizin koordinesinde Sivas’tan çok düzenli yardimlar yapiliyor. Ne mutlu bize ki mensuplarimiz su ana kadar ne ihtiyaç varsa ikilemeden üzerine düseni yapiyor. Buda Sivas’in yardim sever duygusunu gösteriyor” dedi.



“Sivas’tan giden yardimlarin tamami ihtiyaç sahiplerine ulastirildi”

STSO Yönetim Kurulu Baskani Zeki Özdemir, Sivas’tan giden yardimlarin tamaminin ihtiyaç sahiplerine ulastirildigini belirterek, “Malatya’ya görevlendirilen Valimiz ve Belediye Baskanimiz orada koordinasyonu takip ediyorlar. Bizde yapacagimiz tüm yardimlari ve destekleri Sayin Valimiz basta olmak üzere oradaki koordinasyondan bilgiler alarak hareket etmeye gayret ediyoruz. Koordinasyon merkezinin ihtiyaçlari dogrultusunda ihtiyaç listeleri belirledik ve duyurusunu yaptik. Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi’nin güvenilir bir kurum oldugunu, dogru yerlere ulasacagina inandigi için eline bir esya alan vatandaslarimiz sag olsun odamiza teslim ettiler” Ifadelerine yer verdi.

“Ihtiyaçlar degiskenlik gösteriyor”

Depremin yasandigi günden itibaren insanlarin ihtiyaçlarinin bugüne kadar degiskenlik gösterdigini ifade eden Özdemir, ”Ilk basta insan can derdine sonrasinda ise barinma ve beslenme derdine düsüyor. Çalismalari görmek ve eksikleri yerinde tespit etmek adina Yönetim Kurulumuzla birlikte Valimizi, Belediye Baskanimizi ve koordinasyon ekibini ziyaret ettik. Bölgeyi görmek amaçli Adiyaman ve Malatya’nin ilçelerine gittik. Istisarelerimizde en önemli ihtiyacin barinma ve isinma oldugunu gördük. Koordineli bir sekilde daha dogruya nasil ulasirizi düsünerek bizde gerek sehrimizde gerekse gidecekleri yerde daha kolay bakabiliriz düsüncesiyle onlari biran önce tahliye etmenin yoluna baktik. KYK ve özel yurtlar, kurumlarin misafirhaneleri seferber edildi. Sayisina ve karsiligina bakmaksizin o insanlari buraya nakil edebiliriz.” dedi.



“STSO özel harcama bütçesi yardim kampanyasina dahil edildi”

STSO baskani Zeki Özdemir konusmasinin devaminda, STSO’nun 2023 yili içerisindeki gezi, plaket, misafir agirlama, reklam, tanitim gibi bütçede yer alan kaynaklari ve STSO Meclis Üyeleri ve Yönetim Kurulunca yapilacak olan bagislari da yardim kampanyasina dahil edeceklerini sözlerine ekleyerek, STSO’nun para biriktirme yeri degil, bu tür durumlarda paylasma ve dayanisma yeri oldugunu ifade etti.



“Meclis üyelerinde maddi destek talebinde bulundu”

STSO Meclis Baskani Osman Yildirim, meclis toplantisinda üyelerden maddi destek talebinde bulunurken, meclis üyeleri odanin baslatacagi kampanyaya 1 milyondan az olmamak üzere sahsi destek vereceklerini açikladilar. Meclis Üyesi Mustafa Eken, depremzedelere hayat mücadelesinde tüm Türkiye olarak destek verilmesi gerektigini belirterek, “Oda ve sahsi olarak daha çok yardim yapilmasi lazim. Odamiz sag olsun çalismalar yapiyor, mensuplarimiz ve halkimiz elinden geldigi kadar destek veriyorlar. Eger çikarabiliyorsak 4 milyon, 5 milyon lira yardim yapmamiz gerekiyor. Osman beyin bizlerden talep ettigi rakamlar çok makuldür daha fazlasi da olabilir. 67 meclis üyemizin her birinden en az 10’ar bin lira, yönetim ve baskanlarda dâhil olmak üzere meclisimiz 1 milyon lira toplar. 2-3 milyon da odamiz verirse 4 milyon lira toplanir. Üzerimize ne düserse yapmaya haziriz” dedi.



Söz alan meclis üyeleri fikir beyan ettiler

Meclis Üyesi Babür Sardas, yardimlarin düzenliligi ve zamana yaymanin önemine vurgu yaparak, orada kalici olarak konteyner kent yapilmasi gerektigini söyledi.



Meclis Üyesi Cengiz Akpolat ise, "Depremzede vatandaslarimizi Sivas’imiza davet edip, esyalariyla birlikte evler kiralayarak 6 ay 1 yil kadar kiralarini ödeyelim" önerisinde bulundu.

Meclis Üyesi Salim Eminoglu, yardimlarin tek çati altinda yapilmasi gerektigini kaydetti.

Bölgedeki sanayi sehirlerinde iki yönlü çek ve senet alisverisinin oldugunu ödemelerin zamanla aksayabilecegini ve bu duruma önlem alinmasi noktasinda girisimlerin baslatilmasini talep etti.

Yönetim Kurulu Üyesi Feridun Bozyigit, "Dün deprem bölgesindeydik. Bizler egitim komitesi olarak egitim yasindaki çocuklarin sorunlarini yakindan takip ediyoruz. Depremzede ögrencilerimize, dershane ve okullarimizda ikinci dönem ücretsiz bir sekilde hem yemek hem de egitim verecegiz" dedi.



Meclis Üyesi Ishak Kaan Usta açiklamasinda, Sivas’in Afetzede toplama merkezi olarak ilan edilmesinin altini çizerek, deprem nedeniyle üretimi duran sanayici ve tüccarin Sivas’ta bulunan organize ve sanayi bölgelerinde üretim yapma imkâninin saglanmasi gerektigini ifade etti.



Meclis Üyesi Mustafa Demirkaynak konusmasinda, "Yaklasik 14 milyon insanin yasadigi bölgenin ülke ekonomisine katkisi tarimda yüzde 14, sanayide yüze 11, ihracatta yüzde 9’ a denk gelmektedir. Sivas’ta konteyner kent olusturularak üretimi ve istihdami buraya çekmemiz daha faydali olur" dedi.



STSO Kriz Masasi koordinatörü ve Meclis Üyesi Furkan Ari, "Bölgedeki depremzedeleri buraya tasimak için bir gayret sarf ediyoruz. Hem nakliye ve ulasim hem de kira fiyatlarinda fahis fiyat uygulamalari yasanabilir. Eger yasanirsa gerekeli yerlere bilgiler verilmelidir" dedi.

Meclis Üyesi Ismail Timuçin, "Olagan üstü hal ilan edildi. 1. OSB’mizde bulunan gayri faal fabrika binalarimizin geçici tahsisi yapilarak, deprem bölgesindeki gayri faal fabrikalar hemen Sivas’ta aktif hale dönüstürülebilir" dedi.



Son olarak söz alan Sivas TSO baskani Zeki Özdemir, Afet evleri konusunun dogru bir fikir oldugunu belirterek, "Burada ortaya koyulan düsüncelerimizi Sayin Valimiz ve Belediye baskanimizla paylasip bir sonuca vardirmak en önemli planlamamiz olmali" dedi.

Kaynak: İHA