Ikinci El Otoda 300-700 TL Arasi Revaçta

Samsun’daki ikinci el otomobil pazarindaki galericiler lüks araçlarin satilmadigi, 300-700 bin TL arasindaki araçlarin ragbet gördügü bilgisini vererek, “Araba eskiden yatirim araciydi, simdi zarar araci oldu” dediler.

Ikinci El Otoda 300-700 TL Arasi Revaçta
Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi’nde her cumartesi günleri kurulan ikinci el oto pazarindaki saticilar 1 milyon üzerindeki araçlarin satilmadigini, vatandaslarin paralarini bankalarda degerlendirdiklerini ifade ettiler. Ortalama 300 ile 700 bin TL arasindaki arabalarin genellikle ragbet gördügünü söyleyen galericiler, piyasanin canlanmasini umuyor.

“Araba artik yatirim araci degil”

Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi Baskani Ibrahim Kinik, “Son 5- 6 aydir araba konusunda sikintilar var. Bu yükselisin bir de inisi olacagini biz biliyorduk. Son 5 aydir telefonlarimiz çalmiyor. Bunun da sebepleri açik ve net ortada. Ülkedeki sikinti bütün sektöre yansidi. Faizlerin yüzde 45’lere çiktigi bu dönemde bazi vatandaslar araba almak yerine parasini faize yatiriyor. Araba artik bir yatirim degil çünkü para kazandirmiyor. Eskiden araba aliyordunuz, üstüne 1 ay sonra 15 bin TL, 30 bin TL koyuyordu. Bu durum bitti. Artik bayilerde sifir araç da mevcut. Ikinci elde su anda 400 ile 700 bin TL arasinda arabalar satiliyor. Lüks arabalarda sikinti var” dedi.



“Vadeli sistem ile müsterilerimize yardimci oluyoruz”

Galerici Rifat Bilgili, “Piyasada nakit akisi zayif fakat bizler isin olmadigi yerde is olusturuyoruz. Kendimiz vadeli sistem ile müsterilerimize yardimci oluyoruz. Genel anlamda para sikintisi bizim ilimizde, ilçelerimizde var. Kredi faizlerinin yüksek olmasinda dolayi vatandas kendi parasini bankaya koyuyor. Isler su anda ne iyi ne kötü durumda. Su anda bayilerde araç fazlaligi var. Stok fazlasi mevcut. Stok fazlaligindan dolayi bayiler kampanya yapma asamasindadir. Takasla araba alma konusunda daha iyi yardimci oluyorlar. Bu durumdan dolayi sifir araba daha da revaçtadir. Su anda 300 bin TL’nin altinda araba yok. 300 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar olan arabalar piyasada biraz daha hareketli. Eskiden araba, ihtiyaçtan öte bir yatirim araciydi. 500 bin TL’ye bir araba aliyordu, ona bir süre bindikten sonra 600 bin TL’ye satiyordu. Bu olay ortadan kalkti. Bugün artik araba yatirim araci degil zarar aracidir. Kasko, sigorta, bakimi, vergisi derken en az 50 bin TL’yi buluyor. Adam bu durumda parasini bankada degerlendiriyor” diye konustu.



“300 binden 700 bine kadar olan araçlarin satislarinda hiçbir sikinti yok”

Galerici Hüseyin Kandemir ise “Ikinci el piyasasi yaklasik 3 aydir duraklama halinde. Fiyatlarda düsüs oldu. Insanlar kredi çekemedigi için milyonluk arabalarda gerçek anlamda bir duraklama var. 300 binden 700 bine kadar olan araçlarin satislarinda hiçbir sikinti yok. Yilbasinda ise bayiler tarafindan zam olacagi söyleniyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA