ÇKS Uygulama Talimati Bilgilendirmesi Yapildi

DÜZCE – Düzce Tarim ve Orman Müdürü Esra Uzun baskanliginda Ziraat Odasi Baskanlari ve çalisanlari ile teknik personelinin katildigi Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) uygulama talimatindaki yeniliklerin degerlendirildi.

ÇKS Uygulama Talimati Bilgilendirmesi Yapildi
Tarim ve Orman Bakanligi’nin 18 Kasim 2023 tarihinde ÇKS uygulama talimatindaki yeniliklerin degerlendirilmesi amaciyla toplantisi gerçeklesti. Tarim ve Orman il Müdürlügünde yapilan bilgilendirme toplantisina Düzce il ve ilçe Ziraat Odasi Baskanlari ve çalisanlari ile Il müdürlügü teknik personeli katildi.

ÇKS yönetmeliginde yapilan degisiklikle sisteme kayit olamayan ama tarimsal üretim yapilan alanlarin kayit altina alinmasi amaçlanmakta.

Yapilan yeniliklere göre; “Tarimsal faaliyet yapilan ancak mülkiyet ve mirasçilik sorunu nedeniyle kayit yapilamayan alanlar taahhütname belgesi ile kayit altina alinabilecektir. Böylece mülkiyet ve mirasçilik sorunlari sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz de tarimsal desteklerden yararlanabilecektir.

ÇKS’ye kayitlar yapilirken; hisseye isabet eden alanlarin bölünerek kiraya verilmesi durumunda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanim Kanunu hükümlerinde yer alan asgari tarimsal büyüklük sarti hazineden kiralanan alanlarda aranmayacaktir.”

Tarim ve Orman Il Müdürü Esra Uzun “Bakanligimizca yeni uygulamaya konulan üretim planlamasi ve sözlesmeli üretimin hayata geçirilmesinde ve tarimsal desteklemelerden çiftçilerimizin maksimum derecede yararlanabilmesinde üretim yapan tüm çiftçilerin ve üretim alanlarinin da sisteme dahil olmasi son derece önemlidir. Bu çerçevede gerekli düzenlemeler bakanligimizca yapilmis olup çiftçilerimizin son basvuru tarihine kadar ÇKS müracaatlarini e-Devlet üzerinden yada il-ilçe müdürlüklerine giderek yapmalari önem arz etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA