G7 Açiklamasi '(Israil-Filistin Ihtilafi) Iki Devletli Çözüme Olan Bagliligimizi Sürdürüyoruz'

G7 ülkeleri tarafindan yayinlanan ortak açiklamada, Gazze Seridi’nde insani aralara destek verildigi belirtilerek, "Hem Israillilerin hem de Filistinlilerin adil, kalici, güvenli ve baris içinde yasamalarini saglayacak iki devletli bir çözüme olan bagliligimizi sürdürüyoruz” denildi.

ABD, Almanya, Ingiltere, Fransa, Italya, Kanada ve Japonya’dan olusan G7 ülkelerinin liderleri, küresel zorluklari ele almak ve daha iyi bir gelecek için bir rota çizmek üzere çevrimiçi olarak bir araya geldi. Görüsmeye Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy de katildi.

Görüsmenin ardindan yayinlanan ortak açiklamada, “Tüm uluslari, özellikle de savunmasiz olanlari koruyan hukukun üstünlügünün yani sira dünyanin her yerinde küresel güvenlik ve insan onurunu koruma konusundaki kararliligimizi sürdürüyoruz. Uluslararasi baris, refah ve sürdürülebilir kalkinma arayisinda her zamankinden daha fazla birlik içindeyiz ve G7’nin ötesinde uluslararasi ortaklarla olan bagimizi güçlendirdik” denildi.

Ukrayna

Ukrayna’ya olan destege vurgu yapilan açiklamada, “Ukrayna’nin bagimsizligi, egemenligi ve toprak bütünlügü için verdigi mücadeleyi destekleme konusundaki kararliligimiz sarsilmazdir. Savas alaninda kullanilanlar da dahil olmak üzere, Rusya’nin ordusu ve endüstrisi için kritik olan tüm ögelerin ihracatini kisitlama yönündeki taahhüdümüz devam ediyor ve üçüncü taraflari da esdeger eylemde bulunmaya çagiriyoruz” denildi.

Rusya’nin Ukrayna’ya Dünya Bankasi’na göre bugüne kadar 400 milyar dolari asan zararin bedelini ödemesi gerektigine dikkat çekilen açiklamada, “Hukuk sistemlerimiz, uluslararasi hukuka uygun olarak Ukrayna’nin Rusya’dan tazminat almasina yardimci olmak için mümkün olan tüm yollari arastiracak. Ilgili bakanlarimiza bir sonraki toplantimizda bu konu üzerinde çalismaya devam etmeleri yönünde talimat veriyoruz” denildi.

Rusya’nin sorumsuz nükleer söylemi, stratejik gözdagi tutumu ve silah kontrol rejimlerini baltalamasi kabul edilemez oldugu vurgulanan açiklamada, “Rusya’nin, Ukrayna’ya yönelik savasi baglaminda nükleer silah kullanmasi bir yana, Rusya’nin nükleer silah kullanma tehdidi bile kabul edilemez” denildi.

Orta Dogu

Filistin ve Israil arasinda 7 Ekim’den bu yana devam eden çatismalara deginilen açiklamada, “ABD, Katar, Misir ve bölgedeki diger ülkelerin liderliginde saglanan, esirlerin serbest birakilmasina ve Gazze’ye hayati önem tasiyan insani yardimlarin girmesine olanak taniyan son duraklamayi memnuniyetle karsilamakla birlikte askeri operasyonlarin yeniden baslamasindan derin üzüntü duyuyoruz” denildi.

Kalan tüm esirlerin ön kosulsuz olarak derhal serbest birakilmasi çagrisinda bulunulan açiklamada, “Gazze’de giderek kötülesen insani krizin ele alinmasi ve sivil kayiplarin en aza indirilmesi için daha acil adimlar atilmasi gerekmektedir. Bunu saglamak üzere daha fazla insani yardim arasi verilmesini destekliyor ve tesvik ediyoruz” denildi.

Gazze Seridi’nde daha fazla insanin yerinden edilmesini önlemek ve sivil altyapiyi korumak için daha etkili adimlar atilmasi gerektigi belirtilen açiklamada, “Sivillere yönelik insani yardimin engelsiz ve sürekli bir sekilde saglanmasi için her türlü çaba sarf edilmelidir. Nüfus giderek daha savunmasiz hale gelmektedir ve kis yaklasirken, ilave geçislerin açilmasi da dahil olmak üzere, sahadaki ihtiyaçlarin tam olarak karsilanabilmesi için Gazze’ye insani yardim akisini arttirmaya devam etmeliyiz” denildi.

"Uluslararasi toplumu BM’nin acil çagrisini tam olarak finanse etmeye çagiriyoruz”

Taraflarin uluslararasi insancil hukuka uymasi gerektigine dikkat çekilen açiklamada, “BM kuruluslari ile diger insani yardim aktörleri de dahil olmak üzere Filistin halkina 600 milyon dolardan fazla yardim yapilacagini duyurduk. Uluslararasi toplumu BM’nin acil çagrisini tam olarak finanse etmeye çagiriyoruz” denildi.

Bati Seria’da asirilik yanlisi Israilli yerlesimcilerin Filistinlilere yönelik siddet eylemleri kinanan açiklamada, “Suç isleyenlerden hesap sorulmalidir” denildi.

Orta Dogu’daki bölgesel aktörlerin istikrari bozucu faaliyetlerine son vermesi gerektigine dikkat çekilen açiklamada, “Özellikle Iran’i, Hamas, Hizbullah, Husiler ve diger devlet disi aktörlere destek vermekten kaçinmaya ve bu gruplar üzerindeki nüfuzunu bölgesel gerilimi azaltmak için kullanmaya çagiriyoruz. Bölgedeki ortaklarimizla birlikte çatismanin daha fazla tirmanmasini ve daha genis bir alana yayilmasini önlemek için yogun bir sekilde çalisiyoruz” denildi.

Kizildeniz’de ticari gemilere yönelik saldirilarin kinandigi açiklamada, "Husilere özellikle sivillere yönelik saldirilari ve uluslararasi deniz yollari ile ticari gemilere yönelik tehditleri derhal durdurmalari çagrisinda bulunuyoruz. Husiler tarafindan gerçeklestirilen saldirilarin Iran tarafindan desteklendigine inanmak için sebepler bulunmaktadir” denildi.

Israil ve Filistin arasindaki çatismanin baslangicindan bu yana dünya genelinde nefret dolu söylemlerin artigina deginilen açiklamada, "Antisemitizm ve Islamofobinin her türlüsünü kategorik olarak reddediyoruz” denildi.

Israillilerin ve Filistinlilerin güvenlik, onur ve baris içinde yasama konusunda esit hakka sahip oldugu vurgulanan açiklamada, “Gazze için sürdürülebilir uzun vadeli çözümlerin kosullarinin olusturulmasina yardimci olmak üzere ortaklarimizla yakin isbirligi içerisinde çalismaya kararliyiz. Ayrica daha genis kapsamli bir baris sürecine geri dönüldügünü görmemiz gerekiyor. Hem Israillilerin hem de Filistinlilerin adil, kalici, güvenli ve baris içinde yasamalarini saglayacak iki devletli bir çözüme olan bagliligimizi sürdürüyoruz” denildi.

Çin

Çin ile samimi iliskiler kurmanin ve endiseleri dogrudan Çin’e ifade etmenin öneminin bilincinde olundugu ifade edilen açiklamada, “Çin ile yapici ve istikrarli iliskiler kurmaya haziriz. Uluslararasi toplumdaki rolü ve ekonomisinin büyüklügü göz önüne alindiginda, küresel zorluklar ve ortak çikar alanlari konusunda Çin ile isbirligi yapilmasi gerekmektedir” denildi.

G7 ülkelerinin izledikleri politikalarin Çin’e zarar vermek veya Çin’in ekonomik ilerlemesini ve kalkinmasini engellemek amacinda olmadigi belirtilen açiklamada, “Uluslararasi kurallara göre oynayan, büyüyen bir Çin küresel açidan ilgi çekici olacaktir. Ayrilmiyoruz veya içe dönmüyoruz. Ayni zamanda, ekonomik dayanikliligin riskten arindirma ve çesitlendirme gerektirdiginin de farkindayiz. Bireysel ve kolektif olarak kendi ekonomik canliligimiza yatirim yapmak için adimlar atacagiz. Kritik tedarik zincirlerimizde asiri bagimliligi azaltacagiz” denildi.

Dogu ve Güney Çin Denizlerindeki durumla ilgili ciddi endiselerin sürdügü ifade edilen açiklamada, “Güç veya baski yoluyla statükoyu degistirmeye yönelik tek tarafli girisimlere siddetle karsi çikiyoruz. Uluslararasi toplumda güvenlik ve refah için Tayvan Bogazi’nda baris ve istikrarin vazgeçilmez oldugunu bir kez daha teyit ediyoruz. Belirtilen Çin politikalari da dahil olmak üzere G7 üyelerinin Tayvan’a iliskin temel pozisyonlarinda herhangi bir degisiklik yok. Bogazlar arasi sorunlarin barisçil çözümü için çagrida bulunuyoruz” denildi.

Açiklamada, “Çin’i Hong Kong’un haklarini, özgürlüklerini ve yüksek düzeyde özerkligini koruyan Çin-Ingiliz Ortak Deklarasyonu ve Temel Kanun kapsamindaki taahhütlerini yerine getirmeye çagiriyoruz” denildi.

Çin’e Rusya’nin Ukrayna’dan çekilmesi için baski yapmasi çagrisinda bulunulan açiklamada, “Çin’i, Rusya’ya askeri saldirganligini durdurmasi ve askerlerini Ukrayna’dan derhal, tamamen ve kosulsuz olarak geri çekmesi için baski yapmaya çagiriyoruz” denildi.

Kuzey Kore

Kuzey Kore’ye tüm kitle imha silahlarini ve balistik füzelerini tamamen, dogrulanabilir ve geri dönülemez sekilde imha edilmesi çagrisinda bulunulan açiklamada, “Devam eden balistik füze firlatmalarini, 21 Kasim 2023’te gerçeklestirilen balistik füze teknolojisi kullanilarak yapilan son firlatmayi ve ilgili BMGK kararini dogrudan ihlal eden Kuzey Kore’den Rusya’ya silah transferini siddetle kiniyoruz. Kuzey Kore’yi insan haklarina saygi duymaya ve uluslararasi insani yardim kuruluslarinin erisimini kolaylastirmaya çagiriyoruz” denildi.
Kaynak: İHA