Anadolu Kökenli 41 Eser Türkiye'ye Dönüyor

Türkiye’den yasa disi yollarla çikarilmis Anadolu kökenli 41 tarihi eser Amerika Birlesik Devletleri’nden Türkiye’ye dönüyor. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Ersoy, “Gururluyuz. Cumhuriyetimizin 100. yilinda iadesini sagladigimiz eser sayimiz 3 bin 59’a ulasti” dedi.

Anadolu Kökenli 41 Eser Türkiye'ye Dönüyor
Kültür ve Turizm Bakanligi ile ABD Manhattan Bölge Savciligi arasinda son 5 yildir gelistirilen is birligi ve ortak çalismalarla Türkiye’ye 2021 yilindan bu yana iadesi saglanan kültür varliklarina yenileri eklendi. Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi ile beraberindeki heyet Türkiye’ye iadesi saglanan eserleri New York’ta bulunan Türk Evi’nde teslim aldi.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Ersoy ise teslim töreninin ardindan yaptigi sosyal medya paylasiminda, “Gururluyuz. Ülkemizden yasa disi yollarla çikarilmis bir grup eserimizi daha New York’da bulunan Türk Evi’nde teslim aldik. Manhattan Bölge Savciligi ve Iç Güvenlik Sorusturma Birimi ile gerçeklestirdigimiz basarili çalismalar sonucunda bronz baslar, büst ve gümüs heykelciklerin de aralarinda bulundugu toplam 41 kültür varligimiz daha evine dönüyor. Cumhuriyetimizin 100. yilinda iadesini sagladigimiz eser sayimiz 3 bin 59’a ulasti. Bu topraklarin miraslarina sahip çikmak üzere çalismalarimiz devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Anadolu’da Roma Dönemi heykeltrasliginin önemli eserleri geliyor

Türkiye’ye iadesi saglanan, Burdur ili, Gölhisar ilçesinin Ibecik Köyü’nde yer alan Boubon Antik Kenti kökenli 3 adet bronz heykel basi, 1 adet bronz kadin büstü ve 4 adet bronz heykellere ait vücut parçalari Anadolu’da Roma Dönemi heykeltirasliginin önemli eserleri arasinda gösteriliyor. Boubon Antik Kenti’nde 1960’li yillarda gerçeklesen kaçak kazilar sonucu yurt disina kaçirilan eser grubundan özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla baslari antik kentin tanrilastirilan imparatorlarin heykellerinin dikildigi kutsal alanda (Sebasteion) yer alan heykellere ait olmasi bakimindan ayri bir önem tasiyor. Sebasteion yapisina ait 2 adet bronz heykel olan Lucius Verus ile Septimius Severus da 2022 ve 2023 yillarinda Türkiye’ye iade edilmisti.

Eserler Aralik Sonunda Türkiye’de Olacak

ABD’den iadesi saglanan diger heykeltiraslik eserleri arasinda Milattan önce 6’nci yüzyila tarihlenen 1 adet pismis toprak kadin basi, 1 adet Roma Dönemi’ne tarihlenen Minerva biçimli bronz agirlik, 1 adet yine Roma Dönemi’ne tarihlenen mermer Minerva basi, 1 adet pismis toprak ve 1 adet gümüs Kybele heykelcigi ve 1 adet bronz Satyr heykelcigi ile 1 adet gümüs kadin heykelcigi bulunuyor. Iadesi saglanan eserlerden Frig basligi tipinde 2 adet de bronz migfer yer aliyor. Trakyalilarin ve Frigyalilarin giydigi kendine özgü deri sapka esas alinarak türetilen ve özellikle de piyade mensuplarinin giydigi migferler milattan önce 4’üncü yüzyila tarihleniyor. Türkiye’ye ABD’den iadesi saglanan önemli eser gruplari arasinda ayrica 22 adet Kilia tipi heykelcik basi da bulunuyor. Kilia (Gelibolu) tipi heykelcik olarak anilan eserlerin tek üretim merkezi (atölyesi) olarak Manisa-Akhisar ilçesinin Kulaksizlar Köyü biliniyor. Çanakkale’den baslayip Bati Anadolu’nun en güney bati kösesinden Antalya’ya kadar olan genis bir cografyada görülen Kilia heykelcikleri, genellikle Geç Kalkolitik Dönem (M.Ö. 5 bin) ile Erken Tunç Çagi (M.Ö. 3 bin) yerlesimlerinde bulunan Anadolu’ya özgü bir heykelcik tipi olarak günümüze ulasiyor. Yaban keçisi stilinde, milattan önce 7 ve 6. yüzyilda Bati Anadolu’da hakim olmus seramik yapim üslubuna sahip pismis toprak vazo ve siyah figür tekniginde yapilan 1 adet Olpe’nin ise form açisindan en eski örneklerden biri olmasi eseri öne çikiyor. Antik çagda içecek servis etmek için kullanilan ve kirmizi figürlü örneklerinin de bulundugu bu kap formunun üzerinde dans eden satryler yer aliyor. Amerika Birlesik Devletleri’nden teslim alinan eserler aralik ayi sonunda Türkiye’de olacak.
Kaynak: İHA