ÇAYKUR'daki Mevsimlik Isçiler Çalisma Dönemlerinin Yeniden Düzenlenmesini Istiyor

ÇAYKUR’un 100. Yil Çay Paketleme Fabrikasi’nda vardiyali çalisan isçiler, sürekli yilin ayni döneminde çalistirilmalarina tepki göstererek çalisma dönemlerinin düzeltilmesini talep etti.

ÇAYKUR'daki Mevsimlik Isçiler Çalisma Dönemlerinin Yeniden Düzenlenmesini Istiyor
Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) 100. Yil Çay Paketleme Fabrikasi’nda mevsimlik çalisan isçiler, yilin hep ayni döneminde çalistirilmaya tepki gösterdi. Haziran ayindan sonra ise giren isçiler yerini Ocak ayinda diger vardiya arkadaslarina devrediyor. Ayni isçiler tekrar ise Haziran ayinda dönüyor ve bu durumda isçiler arasinda magduriyete sebep oluyor. Her yil ayni dönemde ise giren isçiler bu durumun bir an evvel düzeltilmesini isteyerek bir dönem kis mevsiminde çalisan isçinin sonrasinda yaz döneminde çalismasi gerektigini savunuyor.

Çalistiklari 6 ayin ardindan Rize’de is bulmanin zor olduguna deginen mevsimlik isçi Togay Muratoglu, tüm müracaatlari yaptiklarini ve biran önce magduriyetlerinin giderilmesi için bir çalisma yapilmasi gerektigini savunarak “Biz emekçi ÇAYKUR isçileri olarak geçen yil bu fabrikaya kurayla giris yaptik. Bir yaz-kis muhabbeti ortaya çikti. Biz yazin çalistik ama aslinda listelerde bizim giris çikis yapmamiz gerekiyordu. Maalesef olmadi. Biz bu sene olacagini umut ettik ama olmadi. Malum Rize’de is bulmak kolay. Ilçelerden gelen arkadaslarimiz var. Biz bütün hukuki haklarimizi kullanmaya çalistik, kullandik da. CIMER’e müracat ettik, olmadi. Fabrikaya dilekçe yazdik. Cevap almadik. Genel müdürlükle görüsen arkadaslarimiz oldu. Siyasetle görüsenler oldu. Maalesef hiçbir sonuç alamadik. 100. Yil paketleme fabrikasinda disarida olan arkadaslarla bizim asla bir problemimiz yok. Onlar da bizim gibi emekçiler. Biz de diyoruz ki yaz-kis ayarlamasi neye göre yapiliyor. Burada bir haksizlik yok mu? Hem yetkililere hem de kamuoyuna soruyoruz. Biz neden hep yazin çalisiyoruz? Onlar neden hep kisin çalisiyorlar? Bu sorunun çözülmesini rica ediyoruz. Bizde onlar gibi emekçiyiz. ÇAYKUR bizim gözbebegimiz. Orada hakkaniyetin olmasi gerekiyor. Almis olduklari karari bir kez daha gözden geçirmelerini rica ediyoruz” dedi.

Ilçelerden gelip paketleme fabrikasinda çalisan isçiler olduguna dikkat çeken Muratoglu “Emekçiler olarak onlarla konustuk. Belki de onlar bizi anlamadilar. Biz fazla çalisalim demiyoruz. Yaz kis düzenlemesini bir hakkaniyet içerisinde yapmalarini rica ediyoruz. Onun için burada toplandik. Bizim tek amacimiz, hakkaniyetin uygulanmasi. Nasil ki Ardesen’den, Hemsin’den, Findikli’dan, Pazar’dan gelip buralarda fabrikalarda çalisan arkadaslarimiz bir düzenleme bekliyorsa, kisinda çalisma haklari var. Bu düzenlemeyi israrla istiyoruz. Sürdürmeye de devam edecegiz. Görünen o ki bu senede olmayacak. Biz sadece burada 3. Vardiya olarak buradayiz. Bu sorun 1 ve 2. Vardiyanin da sorunu. Insallah bu sorun çözülür. Toplamda çikacak olan 374 tane isçi var. Zaten çikis listeleri asildi ama isin garibi giris listeleri asilmadi. Herhalde moral bozuklugu olmasin diye ama bir çok arkadasin motivasyonu düstü. Biz sadece haksizligin giderilmesini istiyoruz. Yetkili kim varsa düsünsünler ve yaz kis düzenlenmesini yapsinlar” ifadelerini kullandi.

Sorunun çözülmesi adina basvurularin yapildigini kaydeden bir baska mevsimlik isçi ise Cengiz Çelik “Bu sorunun düzelmesi adina çok çaba gösterdik. Birçok yere basvuru yaptik. Sorunlarimizi ifade ettik. Çözülmesi adina da gayre gösterdik. Görüyorum ki çabamiz tamamen hüsrana dönüstü. Ifade edilen birçok seyin arkasindayim” diye konustu.

100. Yil Paketleme Fabrikasi’nda çalisan mevsimlik isçi Oguzhan Demir ise “Biz esitlikten yanayiz. Kisin giren grup magdur da olsun istemiyoruz. Hatta bize kura olsun diye de söylendi. Kurada bana çikinca kisin olan arkadas magdur oluyor. Onu da istemiyoruz. Bir kis onlar çalissin bir kis biz çalisalim. Bu sekilde olmasi içinde ister istemez bir yil doluyor. 12 ay faaliyet gösteren bir fabrika burasi. 6 aylik isçiyle çözülebilecek bir durumda degil. Burada kadro istemis gibi olacagiz ama 8-10 ay çalismak lazim ya da kadro verilmesi gerekiyor. 6 ay bir isçiyi aldigin zaman ister istemez diger isçi magdur oluyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA