Gönderdikleri Mail Hayatini Karartti

Yozgat’ta yasayan vatandas, mobil bankacilik üzerinden 161 bin lirasini dolandiricilara kaptirdi.

Gönderdikleri Mail Hayatini Karartti
Yozgat’in Çekerek ilçesinde yasayan Yasin Turgut, çekmegi düsündügü 50 bin liralik kredi için internetten arastirma yapti. Birçok siteye giren Turgut, bankalari tek tek arastirdi. Iddialara göre bir gün süre sonra arastirma yaptigi banka Turgut’u aradi. Kendilerini banka görevlisi olarak tanitan kisi Turgut’a bir mail gönderilecegini ve mailin onaylanmasi gerektigini söyledi.

Istenileni yapan Turgut’un haberi olmadan mobil bankaciligina giren dolandiricilar, Turgut’un hesabindan çektigi parayi yine Turgut’un baska bir hesabina aktardi. Durumu fark eden Turgut, kendisinin 50 bin lira ihtiyacinin oldugunu söyleyerek, gelen paranin fazla oldugunu belirtti.

Dolandiricilar Turgut’a paranin atilan maildeki bilgilere geri atilmasini ifade etti.

Parayi geri atan Turgut, dolandirildigini anlayinca hemen savciliga giderek sikayette bulundu.

Yasin Turgut, kredi çekmek için internette arastirma yaptigini ifade ederek, “Kredi ihtiyacim için birkaç bankanin sitesine girip arastirma yaptim. Uygun olursa çekecektim. Arastirdigim bankanin ismini vererek beni aradilar. Öyle olunca pek süphelenmedim. Çok sahte internet siteleri var. 161 bin lira param gitti. Olayin üzerinden 5 gün geçti ama hala gelisme yok. Paranin gittigi hesabi bir bloke konulmadi. Bankayi aradim ‘Talimat olamadan bloke koyamiyoruz’ dediler. Nasil bir dolandiricilik var anlayamadim” dedi.



Mobil bankaciligi hesabina girdiler

Turgut, uzaktan mobil bankacilik hesabina girdiklerini ifade ederek, “Kredi vermek için cep telefonundan beni aradilar. Krediyi hesaplamak içinde benden bilgi istemediler. Sadece adimi soyadimi söyledim. ‘Bir tane mail atacagiz onu onaylayin sadece’ dediler. Gönderdikleri maili onayladim. Benim haberim olamadan benim mobil bankaciliga girip benim adima kredi çektiler. Kredi çekmek için degil kredi oranlarini ögrenmek için konusmustum. Parayi bilgi vermeden benim baska bir banka hesabima attilar. O bankanin hesabina girdigimde 150 bin lira gelmisti. Bu para fazla ben 50 bin lira için konustum sizinle dedim. Yanlislik olmus bizim gönderdigimiz maile gönderin tekrardan 50 bin lirayi konusalim dediler. Parayi tekrardan gönderdim. Göndermezsem ben suçlu olacaktim, paraya el koymus gibi olacaktim. Benim diger bankadan çektikleri parayi göndermisler, kendi paralari degil. Sonunda bu olayi fark edip hemen bankayi aradim. Hesabima bloke koydurttum. Ondan sonra ismini verdikleri bankayi aradim. Kredi için cep telefonu üzerinden arama yapiyor musunuz diye sordum ‘evet’ dediler. Normal cepten arandigini ben de biliyorum. Bu durumu fark ettigimde hiçbir banka aramadi beni. Mobil bankaciliga ben girmedigim halde nasil bir giris yapilabiliyor? Bu bankanin bir güvenlik zafiyeti var. Parayi gönderdigim hesaba bloke koydurmak için bankayi aradim. ‘Savcilik talimati olmadan bloke koyamiyoruz’ dediler. Karakola gidip ifade verdim, sikayetçi oldum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA