Prof. Dr. Osman Bektas Açiklamasi ' Kuzey Anadolu Fayi Ve Kuzey Dogu Anadolu Fayi'nda Her An Yikici Deprem Olabilir'

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektas, Gümüshane’nin Kelkit ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklügündeki depremin beklenen bir deprem olmadigini belirterek, “Bu depremin tekrarlanma süresini bilmiyoruz. Maalesef hem Karadeniz Bölgesi’nde hem Dogu Anadolu Bölgesi’ndeki Kuzey Anadolu Fayi ve Kuzey Dogu Anadolu Fayina ait faylarin hizlarini bilmiyoruz. Derinlikleri göre olan hizlarini ve kilitlenme, kirik yapma durumlarini bilmiyoruz. Bu bakimdan deprem kestirmesi oldukça zayif. Ancak bilinen bu faylarin üzerinde her an yikici deprem olabilir” dedi.

Prof. Dr. Osman Bektas Açiklamasi ' Kuzey Anadolu Fayi Ve Kuzey Dogu Anadolu Fayi'nda Her An Yikici Deprem Olabilir'
Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) Gümüshane’nin Kelkit ilçesinde 4,3 büyüklügünde deprem meydana geldigini açikladi.

Depremin derinligi 15.03 kilometre olarak ölçülürken, deprem Gümüshane’nin yani sira çevre illerden de hissedildi. Saat 01.15’te meydana gelen depremle ilgili degerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektas, “Bu beklenen bir deprem degildi. Depremin oldugu yer meshur Kuzey Anadolu fayinin kuzey kolu üzerindedir. O fay Erzincan’da 1939 yilinda Türkiye’nin en büyük depremi 7.9’luk bir deprem üretti. Bu fayin Erzincan’in hemen batisindan itibaren bir kolu var. Bu kol Kelkit vadisinden Askale ve Erzurum’a dogru uzanir. Kuzey Anadolu fayina paralel uzanir. 1939 depremi olunca bu kol biraz rahatladi. Ancak zaman içerisinde gerilmeler artti. Özellikle 1992 Erzincan’in daha da dogusunda bir deprem olunca zaman içerisinde Kuzey Anadolu fayinin kuzey kolundaki fayi önemli ölçüde stresle yüklemis olmasi gerekir. Son birkaç ay içerisinde özellikle Kahramanmaras depreminden sonra bu hat üzerinde Askale civarinda bu tür küçük depremleri aliyorduk. Bu depremde bu fay üzerinde gerilmelerin arttigini gösterebilir. Nitekim deprem kataloguna baktiginiz zaman bu fay hatti bir sismik bosluga karsilik geliyor. Uzun zamandan beri depremin olmadigi bir fay hatti ki bu bizi en fazla tedirgin eden konudur. Bir sismik bosluk dedigimiz yüzlerce yil burada deprem olmamis. Bu depremin tekrarlanma süresini bilmiyoruz. Maalesef hem Karadeniz Bölgesi’nde hem Dogu Anadolu Bölgesi’ndeki Kuzey Anadolu Fayi ve Kuzey Dogu Anadolu Fayina ait faylarin hizlarini bilmiyoruz. Derinlikleri göre olan hizlarini ve kilitlenme, kirik yapma durumlarini bilmiyoruz. Bu bakimdan deprem kestirmesi oldukça zayif. Ancak bilinen bu faylarin üzerinde her an yikici deprem olabilir” diye konustu.



“Artçi depremler küçüktür; Korkulacak bir durum yok”

“Gümüshane’nin en önemli sansi granitli saglam bir kayanin saglam temel üzerinde oturmasidir” diyen Bektas, “Gümüshane taban kayaç dedigimiz ana kayanin üzerindedir. Dolayisiyla orada çok fazla korkulacak bir durum yok. Ancak Gümüshane’nin çevresi kalin sedimanter kayaçlardan olustugu için orada deprem büyütmesi fazla olabilir. Artçi depremler küçüktür. Korkulacak bir durum yok. Önemli olan bundan sonra bu Kuzey Anadolu fayinin kuzey kolunda sismik aktivite nasil gelisecek bunu yakindan takip etmemiz lazim. Ancak o bölgede yapi stoku zayiftir. Bu da bir gerçek. Deprem küçük, sallanti küçük ama Gümüshane ve Bayburt’un yapi stoklari zayiftir. Bugüne kadar deprem algisinin olusturulmamasi, bu bölgede deprem olmaz, en saglam yer Gümüshane, Trabzon’dur algisi yanlis ve olumsuz bir yapi stokunun olusturulmasina sebebiyet verdi. Bu bakimdan ben tekrar vatandaslardan rica ediyorum önemli bir sekilde devletin verdigi bilgilere itibar etmeleri gerekir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA