Uluslararasi Dogu Insan-Bilgisayar Etkilesimi Konferansi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliginde Gerçeklesti

Ilk defa 2022 yilinda Azerbaycan Nahçivan Üniversitesinde düzenlenen Uluslararasi Dogu Insan-Bilgisayar Etkilesimi Konferansi (IECHCI), bu yil 23-25 Kasim tarihlerinde Atatürk Üniversitesinin ev sahipliginde hem yüz yüze hem de çevrim içi katilim ile hibrit bir sekilde gerçeklestirildi.

Uluslararasi Dogu Insan-Bilgisayar Etkilesimi Konferansi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliginde Gerçeklesti
Konferansin baskanligini Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Yüksel Göktas ve Sabanci Üniversitesinden Prof. Dr. Kürsat Çagiltay üstlenirken konferansin açilis konusmalarini sirasiyla Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Sözbilir ve Yazilim Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Yüksel Göktas, Sabanci Üniversitesinden Prof. Dr. Kürsat Çagiltay, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinden Kidemli Ögr. Gör. Samil Hümbetov ve Azerbaycan Bilim ve Egitim Bakanligindan Kontrol Sistemleri Müdürü Prof. Dr. Ali Abbasov gerçeklestirdi.

42 Uluslararasi Bildiri Sunuldu

Konferansa 9 farkli ülkeden katilan akademisyenler, 23-25 Kasim 2023 tarihlerinde Atatürk Üniversitesi kampüsünde bir araya geldi. Toplamda 42 uluslararasi bildirinin sunuldugu konferansi 3 gün boyunca 110 kisi yüz yüze, 350 kisi ise çevrim içi olarak takip etti. Etkinlik, uluslararasi düzeyde bilim insanlarini bir araya getirerek insan-bilgisayar etkilesimi (IBE) alanindaki en güncel gelismeleri paylasma ve tartisma firsati sunarken, ayni zamanda katilimcilara hibrit bir deneyim yasatti.

Alana Yönelik Önemli Bilgiler Aktarildi

Etkinlik boyunca, IBE konusundaki çesitli sorunlar, zorluklar ve yeni teknoloji odakli çözümler detayli bir sekilde tartisildi. Bu kapsamda, yapilan bildiri sunumlarinin yanisira alaninda uzman kisilerin konusmalarina da yer verildi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) Doç. Dr. Çaglar Yildirim, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Doç. Dr. Yavuz Inal, EON Reality EMEA Müsteri Basari Departmanindan Marcin Kasica, Isviçre Kuzeybati Uygulamali Bilimler ve Sanat Üniversitesinden Prof. Dr. Arzu Çöltekin ve Indiana Üniversitesinden Doç. Dr. Colin M. Gray insan-bilgisayar etkilesimi alanindaki güncel gelismeler basta olmak üzere katilimcilara alana yönelik önemli bilgiler aktardi.

Ikincisi Atatürk Üniversitesinde düzenlenen konferansin 2024 yilinda Istanbul’da, 2025 yilinda ise Bakü’de düzenlenmesi planlaniyor.
Kaynak: İHA