Saglikli Beslenme Kisinin Vücut Direncini Arttiriyor

Hava sicakliklarinin azaldigi ve sonbahardan kisa geçisin yasandigi bugünlerde uzmanlar, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsizliklara karsi uyardi. Bu gibi rahatsizliklari kolay atlatmanin bazi tüyolari oldugunu belirten Diyetisyen Merve Çelik, saglikli beslenmenin en önemli savunma silahi oldugunu söyledi.

Saglikli Beslenme Kisinin Vücut Direncini Arttiriyor
Sonbahar mevsimini saglikli geçirebilmek için beslenmenin iyi düzenlenmesi gerektigini aktaran Dyt. Çelik, sonbahardan kis mevsimine geçis nedeniyle vücudun direncinin arttirilmasi gerektigini belirtti.

Besinlerden önce su tüketilmesi gerektigini ifade eden Dyt. Çelik, "Bu dönemde vücudun direnci arttirilmalidir. Direncin artmasi ile birlikte savunma mekanizmasi güçlenecek, yorgunluk ve halsizlikten korunmak için tedbir alinacaktir. Bunun için besinlerden önce en önemlisi su tüketimidir. Su, yiyecek olmaktan ziyade gün boyu bizi zinde tutabilecek, en ekonomik besin araçlarindan bir tanesi. Yorgunluk yasanmasi durumu olusursa bu durumun sebepleri arasinda susuzluk sayilabilir. Unutulmamalidir ki, hiçbir fiziksel aktivite yapilmasa dahi terleme yolu ile vücut su kaybeder. Bu yüzden su tüketimini sicakliklar azalsa bile ihmal edilmemelidir" diye konustu.

"Et ve süt ürünleri B vitamini içeren yiyeceklerdir"

Bagisiklik sisteminin güçlendirilmesinin önemli bir süreç olduguna dikkat çeken Diyetisyen Merve Çelik, “Güne iyi bir kahvalti ile baslayarak vücudun savunma mekanizmasini güçlendiren yiyecekler seçilmelidir. Özellikle E vitamininin bagisiklik sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadir. Soguk alginliginda vücut direncini arttirmakta ve A vitamininin okside olmasini engellemektedir. Yesil yaprakli sebzeler, findik, ceviz ve yagli tohumlar E vitamini içerigi bakimindan zengin yiyeceklerdir. Bagisikligi güçlendiren besinlere örnek olarak brokoli, somon-sardalye gibi yagli baliklar, portakal, yesil çay, yumurta, bal kabagi, taze kirmizibiber, ispanak, domates ve yogurt sayilabilir. Bu besinlerden bir kismi antioksidan içerigi ile bir kismi ise protein ve vitamin yönünden zenginligi ile vücuda direnç kazandiracak ve ayni zamanda metabolizma hizini düzenleyerek asiri kilo aliminin önüne geçilebilecektir. B vitamini içeren yiyeceklere de beslenme düzeninde yer vermek gerekmektedir. Tam tahilli ekmek, baklagiller, yesil yaprakli sebzeler, et ve süt ürünleri B vitamini içeren yiyeceklerdir” seklinde konustu.

"Sebze ve meyveler temel karbonhidrat kaynaklari olarak sayilabilir"

Halsizligi gidermek için protein ve karbonhidrat içeren gidalarin tüketiminin önemli oldugunu belirten Dyt. Çelik, “Protein, kas yapisi için enerji tedarik eder. Protein kaslar için gereken enerjinin ana kaynagidir. Beyinde dopaminin üretimini arttiran bir amino asittir bu nedenle motivasyon ve zindelik saglar. Genis bir aminoasit kaynagi olan protein grubu yiyecekler arasinda et ve yumurta grubu sayilir. Kolesterolü yüksek olan kisiler derisiz tavuk eti, fasulye, nohut gibi protein içeren daha hafif yiyecekleri tüketilebilir. Yogurdun sindirim sistemi için yararli olan probiyotik bakterileri içermesinin yaninda yüksek protein içerigi hem bagisiklik sistemini güçlendirir, hem de kronik yorgunlugun azaltilmasinda yardimci olur. Vücudun birincil enerji kaynagi karbonhidrat içeren gidalari unutmamak gerekli. Tabii karbonhidrat içeren gidalar kilo alimina neden olmadan dengeli alinmalidir. Nisastali gidalar, kepekli tahillar, sebze ve meyveler temel karbonhidrat kaynaklari olarak sayilabilir” dedi.

Kaynak: İHA