'Çocukluk Çaginda Lösemi' Egitimi Verildi

Erzincan’da “2-8 Kasim Lösemili Çocuklar Haftasi” münasebetiyle Atatürk Mesleki Teknik Saglik Lisesi ögretmenleri ve ögrencilerine “Çocukluk Çaginda Lösemi” ile ilgili egitim verildi.

'Çocukluk Çaginda Lösemi' Egitimi Verildi
Çocukluk çaginda en çok görülen kanser türlerinden olan lösemiye (kan kanseri) dikkat çekmek için 2-8 Kasim Lösemili Çocuklar Haftasinda pek çok etkinlik düzenleniyor. Türkiye’de her yil 2 bin civarinda çocuk kansere yakalaniyor, tahmin edilen yillik vaka sayisi ise 2 bin 500-3 bin arasinda görülüyor.

Erzincan Il Saglik Müdürlügü Saglikli Hayat Merkezi personellerinden Hemsire Seval Dural tarafindan ‘’2-8 Kasim Lösemili Çocuklar Haftasi’’ kapsaminda Erzincan Atatürk Mesleki Teknik Saglik Lisesi ögretmenleri ve ögrencilerine “Çocukluk Çaginda Lösemi” ile ilgili egitim verildi.

Löseminin siklikla 2-5 yaslarinda tani aldigina ve erken taninin önemine vurgu yapan Dural, "Lösemi belirtileri baslangiçta birçok hastaligin belirtileri ile karisabilir, bu nedenle de maalesef ki tani konulmasi gecikebilir. Bir diger önemli durum da lösemi, çocuk hematoloji-onkoloji uzmanlari için sik görülen bir hastalik olmasina ragmen, bir çocuk doktoru ya da aile hekiminin günlük pratiginde son derece nadir görülen bir hastalik. Bu nedenle hekimlerin aklina gelmesini de zorlastiriyor. Toplumumuzda yer edinmis, kötüyü akla getirmeme düsüncesi de isin içine girince bazi vakalarda taniya geç gidilebiliyor. Yapilan çalismalara göre bir hekimin 20 yillik pratiginde sadece bir kez kanserli çocuk denk gelmekte" diye konustu.

Lösemi hastaliginda erken tani alan hastalarin ilerleyisinin çok olumlu oldugunun altini çizen Dural, günümüzde tedavide büyük ilerlemeler kaydedildigi, birçok lösemi türünün tedavi edilebilir hale geldigini; kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, isin tedavisi ve kemik iligi nakli gibi yöntemlerle löseminin tedavi edilebilecegini belirtti.

Dural, yine de buna gerekli tetkiklerin yapildiktan sonra Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanlarinin karar verdigini; ama yapilan çalismalarin erken tani alan hastalarin ilerleyisinin çok olumlu oldugunu gösterdigini söyledi.

Kaynak: İHA