Yörük Türkmen Festivali'ne Coskulu Açilis

Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan bu yil ikincisi düzenlenen "Uluslararasi Antalya Yörük Türkmen Festivali" açilis töreninde konusan Baskan Muhittin Böcek, "Yörük çocugu olarak dogup büyüdügüm Antalya’miz için gece gündüz çalismak boynumun borcudur" dedi.

Yörük Türkmen Festivali'ne Coskulu Açilis
Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin 2’nci Uluslararasi Antalya Yörük Türkmen Festivali’nde Yörük göçü ile baslayan ve gün boyu süren etkinliklerin ardindan resmi açilis töreni gerçeklesti. Yörük Türkmen Festivali’nin açilisinda sahne alan ünlü sanatçi Haluk Levent, izleyenlere müzik söleni yasatti.

Coskulu açilis

Aksu At Çayiri Mevkii festival alanindaki törene; Antalya Valisi Hulusi Sahin, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Aksu Kaymakami Ahmet Hikmet Sahin, Kirgizistan Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, ilçe belediye baskanlari, Yörük Türkmen Dernekleri, Türk dünyasindan konuklar, çesitli kurum ve kuruluslar, kadin kooperatifleri ve çok sayida vatandas katildi.

Antalya Valisi Hulusi Sahin ve Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek tören öncesinde festival alanini gezerek, konuk ve vatandaslarla bulustu.

Vali Sahin’den tesekkür

Festival açilis töreni saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Antalya Valisi Hulusi Sahin, Yörük kültürünün kadim bir kültür olduguna dikkat çekerek, “Biz Anadolu’ya gelirken 2 bin yillik bir serüvenden bahsediyoruz. Birden gelmedik. Oradaki Ata topraklarimizdaki kardeslerimizi orada biraktik. Anadolu’ya çekik gittik çakir döndük, atla gittik uçakla döndük. Türk dünyasi olarak yine biriz, bütünüz yine birbirimizi bulduk. Türkiye sadece Anadolu’dan ibaret degil. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar büyük bir Türk dünyasindan bahsediyoruz. Bu büyük, kadim kültür, Türkmen ve Yörük kültürünün omurgasi üzerinde yükseldi. Eger biz bugün bu güzel Türkçeyi konusuyorsak Yörüklere, Türkmenlere borçluyuz. Eger bugün baglama çaldiginiz aman onun tinilari bizim kulagimiza senfoni gibi geliyorsa Yörüklerin getirdigi o kalbi zincire borçluyuz. Bu kadim kültürü muhafaza etmek ve genç nesillere aktarmak zorundayiz. Bu festivaller de bu açidan çok degerli. Emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum” dedi.

Baskan Böcek, konusmanin ardindan Vali Hulusi Sahin’e Yörük halisi hediye etti.

"Her Türk Yörük’tür, her Yörük Türk’tür"

Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Yörük çocugu olarak dogup büyüdügü Antalya’da Yörük kültürünü bizzat yasatmak için çalistiklarini belirterek, "Yaylalara göç etmis, keçi otlatmis, kil çadirlarda da yasamis sansli insanlardan biriyim. ‘Toroslarin evladi’ diyerek beni bagrina basan sevgili Antalyalilar, Yörük kardeslerim; sizlerin mutlulugu için bahane üretmeden, gece gündüz çalismak boynumun borcudur. Bin yildir bu cografyayi yurt edinmis Yörük atalarim, bu topraklarda yasayan kültürlerin üzerine yepyeni bir üretim anlayisi kattilar. Ellerindeki yasam ustaligiyla suyu çamura kattilar, çanak yaptilar. Topraga tohum attilar, as yaptilar. Her Türk Yörük’tür, her Yörük Türk’tür. Orta Asya’dan yürüyerek geldik. Türklerin Atasi saydigimiz ve Cumhuriyetimizin mimari Atatürk de bir Yörük’tür. O nedenle; ‘Arkadaslar! Gidip, Toros daglarina bakiniz, eger orada bir tek Yörük çadiri görürseniz ve o çadirda bir duman tütüyorsa, sunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez’ demistir” diye konustu.



"Yörük demek cumhuriyet demektir"

“Yörüklük bugün burada bizi bir araya getiren, bizi biz yapan kültürdür" diyen Baskan Böcek, "Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhunda yatan közdür. Yörüklük, Anadolu’nun kaybolan yüreginde tasidigi sirdir. Yörüklük; dogayla barisik, tüm canlilara saygi duyan bir yasam biçimidir. Yörüklük; içi disi bir, özü sözü bir olmaktir. Göçebe ruhuyla özgürlügün simgesidir Yörüklük. Türk milletinin özüdür. Yörük demek Cumhuriyet demektir. Iste biz bugün Cumhuriyetimizin 100. Yilinda, bu güç ve kuvvetle, Türk dünyasindan-Balkanlardan gelen kardeslerimizle, yurdumuzun dört bir yanindan gelen Yörük-Türkmen derneklerimizle, hemsehri derneklerimizle, Toroslarin Yörükleriyle festivalimizi çok büyük bir coskuyla kutluyoruz."

Baskan Böcek, festivale katilmak için Anadolu’dan ve dünyanin pek çok Türk Cumhuriyetinden gelen konuklara ve festivalin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ederek sözlerini, Yunus Emre’nin “Bölüsürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz” ifadelerini kullandi.

"Yörük kadini her zorlugu sever"

Açilis töreninde Yörük ve Türkmenler adina konusma yapan Emine Bulut, “Ne mutlu ki Cumhuriyet ile yasiyoruz. Yörükler Türkiye’nin önemli yapi tasidir. Yörük kadinlari da sartlar ne olursa olsun tüm zorluklarin altindan kalkabilir. Antalya Büyüksehir Belediyesine ikinci kez dünyanin her yerinden Yörük ve Türkmenleri agirladigi için tesekkür ederim” diye konustu.



Müzik, dans ve atla akrobasi gösterileri

25 bagimsiz Türk Cumhuriyeti’nin katildigi festivalin ilk günü renkli etkinliklere sahne oldu. Uluslararasi katilimcilar Aksu At Çayiri mevkiindeki alana kurulan iki farkli sahnede birbirinden renkli müzik ve gösteriler gerçeklesti. Türk Ocaklari - Türk Dünyasi Müzik Toplulugu Konseri, Çagatay Aras - Suphi Aras Konseri, Kirgizistan Koreografi Okulu Dans Grubu Gösterisi, Azerbaycan Vatan Dans Grubu Gösterisi, Kazakistan Danesh Rakishev Filarmoni Orkestrasi ve halk oyunlari gösterilerini sunuldu. Eskisehir Sultan Atli Okçuluk Kulübünün gösterisi ise izleyenlerin nefesini kesti. Etkinlikte sporcularin atli akrobasi ve yerde ok atma gösterisi ilgiyle izlendi. Açilis öncesi ise sahneye Ebru Özdemir çikti. Özdemir hareketli sarkilariyla alandaki kalabaliga müzik dolu anlar yasatti.

Haluk Levent costurdu

Açilis töreninin ardindan ise sahne alan ünlü müzik sanatçisi Haluk Levent sahne aldi. Türk rock müziginin sevilen sesi Haluk Levent, söyledigi parçalari ile alani dolduran vatandaslara müzik söleni sundu. Konserde en sevilen sarkilarini seslendiren Haluk Levent, izleyenlere cosku dolu dakikalar yasatti. Konser sonrasinda Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, ünlü sanatçi Haluk Levent’e konser anisina Dösemealti halisi takdim etti.
Kaynak: İHA