Yanlis Kan Verilip Ölümüne Neden Olunan Kadinin Torunu Açiklamasi 'Adaletin Yerini Bulmasini Istiyoruz'

Nevsehir’de kirilan bacagindan ameliyat olduktan sonra yanlis kan verildigi için hayatini kaybeden Emine Ekinci’nin torunu Buket Çavdar, yanlis kan veren personelin halen görevde oldugunu söyleyerek, "Adaletin yerini bulmasini istiyoruz" dedi.

Yanlis Kan Verilip Ölümüne Neden Olunan Kadinin Torunu Açiklamasi 'Adaletin Yerini Bulmasini Istiyoruz'
Olay, geçtigimiz Agustos ayinda Nevsehir Devlet Hastanesinde meydana gelen olayda, kirik bacagindan ameliyat olan Emine Ekinci (75), bir hafta yogun bakimda kaldiktan sonra ortopedi servisine alindi. Iddiaya göre, ameliyat sonrasinda hastaya saglik personeli tarafindan bir baska hasta için getirilen kan verildi.

Kan nakli sirasinda fenalasan ve kalbi duran kadina ilk müdahale serviste yapildi. Emine Ekinci daha sonra Kayseri Sehir Hastanesi yogun bakim ünitesine sevk edildi. Burada tedavi altina alinan talihsiz kadin, yapilan tüm müdahalelere ragmen hayatini kaybetti.

"Adaletin yerini bulmasini istiyoruz"

Vefat eden Emine Ekinci’nin torunu Buket Çavdar, yanlis kan veren personelin halen baska bir sehirde görevine devam ettigini, adaletin yerini bulmasini istedigini söyledi.

IHA’ya konusan Çavdar, "Anneannem ayagi kirildigi için Nevsehir Devlet Hastanesine kaldirildi. Tüm tetkikler yapildiktan sonra ameliyat olmasi için ortopedi servisine yatisi yapildi. Ameliyat sonrasinda tansiyon rahatsizligi nedeniyle yaklasik bir hafta yogun bakimda tedavisi devam etti. Daha sonra normal servise çikartilarak bir gün sonra taburcu olabilir denildi. Serviste yattigi sirada Anneannemin tedavisinde bulunmayan kan ürünü yanlislikla anneanneme veriliyor. Kan verildigi sirada anneannemin kalbi duruyor. Doktorlarin müdahalesi sonrasinda kalbi tekrar çalistirilarak yogun bakima alindi ve Kayseri Sehir Hastanesine sevki saglindi. Anneannem yogun bakimda uzun bir süre yasam mücadelesi verdi. Ama bu mücadeleyi kaybetti. Bu yanlisligi yapan personelin halen baska bir sehirde görevinde oldugunu ögrendik. Bu yanlisligi yapan personelin görevinden alinmasini istiyoruz. Adaletin yerini bulmasini istiyoruz. Arkamizda durulmasini ve baska canlarin yanmamasini istiyoruz” seklinde konustu.



"Aninda müdahale edilerek hasta yogun bakima alindi"

Konu ile ilgili açiklama yapan Nevsehir Devlet Hastanesi Bashekim Yardimcisi Uzm. Dr. Abdullah Eyvaz, "Hastanemizde yatmakta olan bir hastanin, kan transfüzyonu sirasinda gelisen reaksiyon sonucunda kalbi durdu. Aninda müdahale edilerek hasta yogun bakima alindi. Buradaki tedavisinin ardindan hasta 3. basamak yogun bakim ünitesi olan Kayseri Sehir Hastanesine sevk edildi. Hastanin su an hayati tehlikesi devam ediyor” demisti.

Dönemin Nevsehir Il Saglik Müdürü de açiklama yapmisti

Dönemin Nevsehir Il Saglik Müdürü Dr. Rahim Ünlübay da olayin oldugu tarihte yazili bir basin açiklamasi yaparak iddialari dogrulamisti. Ünlübay yazili açiklamasinda "12.08.2023 tarihinde Nevsehir Devlet Hastanesi Ortopedi Servisinde yatmakta olan Emine Ekinci (75) isimli hastaya yapilan kan transfüzyonu sirasinda hasta fenalasmis ve kardiyak arrest gelismistir. Hastaya Ortopedi Servisinde ilk müdahale yapilmis olup 3. seviye eriskin yogun bakim servisinde takibe alinmistir. Yapilan inceleme neticesinde hastaya takilan kana karsi reaksiyon gelistigi anlasilmistir. Hasta ileri düzey takip ve tedavisi için Kayseri Sehir Hastanesine ivedilikle transfer edilmistir. Hastanin tedavisi yogun bakim sartlarinda devam etmektedir. Konu ile ilgili idari sorusturma baslatilmistir” ifadelerini kullanmisti.

Yasanan olaydan sonra Nevsehir Tabip Odasi Baskani Uzm. Dr. Yunus Emre Çakir ise, sosyal medya hesabindan, "Nevsehir Devlet Hastanesinde yatmakta olan bir hastaya baska bir hastanin kan ürünü verilmesi üzerine hastada reaksiyon gelismis, hasta entübe edilerek Kayseri Sehir Hastanesi yogun bakim servisine kaldirilmistir” açiklamasi yapmisti.
Kaynak: İHA