Stoltenberg Açiklamasi 'Çin Bizim Düsmanimiz Degildir'

NATO Genel Sekreteri Jens Stolteneberg, “Çin bizim düsmanimiz degildir. Müttefiklerin Pekin ile ortak endise kaynagi olan konularda diyaloga girmelerini memnuniyetle karsiliyorum. Ayni zamanda Çin’in politikalarinin güvenligimiz üzerindeki etkileri konusunda da açik görüslü olmaliyiz” dedi.

Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan NATO Genel Sekreteri Jens Stolteneberg basin toplantisi düzenledi.

Toplantida NATO’nun caydiriciliginin ve savunmasinin ve Ukrayna’ya verilen destegin ele alindigini aktaran Stoltenberg, “Bakanlar ayrica Orta Dogu’daki savasa iliskin endiselerini de dile getirdiler. Israil ile Hamas arasindaki çatismalara verilen aranin uzatilmasini memnuniyetle karsiliyorum. Daha fazla rehine serbest birakildi ve daha fazla insani yardim saglandi. Umarim bu aranin daha da uzatilmasi mümkün olur” dedi.

Müttefiklerin Ukrayna’yi NATO yolunda destekleme kararliliklarini yinelediklerini aktaran Stoltenberg, “Almanya önümüzdeki yil için 8 milyar euro, Hollanda ise 2 milyar euronun üzerinde yardim sözü verdi. Romanya Ukraynali pilotlar için bir F-16 egitim merkezi açti. Aralarinda ABD ve Finlandiya’nin da bulundugu müttefikler daha fazla hava savunma sistemi ve mühimmat gönderiyor ve 20 Müttefik Ukrayna için bir hava savunma koalisyonu kurdu. Tüm bunlar Ukraynalilarin hayatini kurtarmaya yardimci oluyor ve Rusya’ya destegimizin kesilmeyecegine dair bir mesaj gönderiyor” dedi.



“Çin bizim düsmanimiz degildir”

Toplantida Çin’in de ele alindigini ifade eden Stoltenberg, “Çin bizim düsmanimiz degildir. Müttefiklerin Pekin ile ortak endise kaynagi olan konularda diyaloga girmelerini memnuniyetle karsiliyorum. Ayni zamanda Çin’in politikalarinin güvenligimiz üzerindeki etkileri konusunda da açik görüslü olmaliyiz. NATO Avrupa ve Kuzey Amerika’dan olusan bölgesel bir Ittifak olmaya devam edecektir. Ancak karsilastigimiz güçlükler küreseldir. Dolayisiyla ortaklarimizla daha yakin çalismamiz gerekiyor. Buna Hint-Pasifik bölgesi de dahil” dedi.



NATO’nun ilk kuantum stratejisi onaylandi

Toplantida NATO’nun krizleri önlemek, terörizmle mücadele etmek ve istikrari güçlendirmek için daha fazla neler yapabilecegi üzerinde durduklarini ifade eden Stoltenberg, "Bakanlar ayrica teknolojik inovasyonun önemini de ele aldilar. Bugün Müttefikler NATO’nun ilk kuantum stratejisini onayladilar. Kuantum teknolojileri siber güvenligimizi ve yeteneklerimizi güçlendirebilir. Ama ayni zamanda bunu kirmak için de kullanilabilirler. Yeni stratejimiz kuantum teknolojilerinin sundugu firsatlari degerlendirmemize yardimci olacaktir. Ayni zamanda rakiplerimizin bu teknolojileri bize karsi kullanmalarini da engelleyecektir” dedi.

Müttefiklerin AWACS filosunun yeni nesil komuta ve kontrol uçaklariyla gelistirilmesi konusunda anlasmaya vardiklarini aktaran Stoltenberg, "6 yeni Boeing E-7A Wedgetail uçaginin üretimine önümüzdeki yillarda baslanacak ve ilki 2031 yilina kadar göreve hazir olacak. Bu proje NATO’nun simdiye kadarki en büyük kabiliyet gelistirmelerinden biri olacak ve gelecekte hava ve füze savunmamiza önemli bir katki saglayacak” dedi.

Bugün ilerleyen saatlerde bakanlarin Bati Balkanlar’daki durumu ele alacaklarini ifade eden Stoltenberg, yarin ise Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba’nin NATO-Ukrayna Konseyi’nin disisleri bakanlari düzeyinde ilk kez yapilacak olan toplantisina katilacagini aktardi.
Kaynak: İHA