Istanbul Büyüksehir Belediyesinin 213 Milyar 500 Milyon Liralik 2024 Bütçesi Kabul Edildi

Istanbul Büyüksehir Belediyesinin 213 milyar 500 milyon liralik 2024 mali yili bütçesi IBB Meclisi’nde oy çokluguyla kabul edildi. Oturumda konusan AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu, "Eylül 2023 itibariyle IBB’nin kesin borcu 98.9 milyar lira. Meclisten verdigimiz yetki, ISKI, IETT, borçlariyla birlikte baktiginizda 2023 sonu kayitlara girecek, mecliste bekleyen ve meclisten geçirdiklerimizle beraber borç 199 milyar liraya çikiyor. 2024 bütün borç stokuna baktiginizda, IBB, ISKI ve IETT’yi eklediginizde su borçlarin da bir kismi meclisten geçerse sayin baskan tatile giderken Istanbullulara tam 246 milyar borçlanmis olarak gidecek” dedi.

Istanbul Büyüksehir Belediyesinin 213 Milyar 500 Milyon Liralik 2024 Bütçesi Kabul Edildi
Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Meclisi kasim ayi toplantisinin 7. oturumu Saraçhane’de bulunan belediye binasinda gerçeklesti. Toplantiya Meclis 1’inci Baskanvekili Zeynel Abidin Okul baskanlik etti. Toplanti IBB Baskani Ekrem Imamoglu’nun 2024 mali yili bütçe sunumu ile basladi.

Sunumun ardindan oturum Ekrem Imamoglu’nun Baskanliginda devam etti.

Oturumda AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu da bir konusma gerçeklestirdi. Grup Baskanvekillerinin gerçeklestirdigi konusmanin ardindan Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin 213 milyar 500 milyon olarak belirlenen 2024 mali yili bütçesi meclis üyelerine sunuldu. 221 kabul 34 ret oyu alan 2024 mali yili bütçesi oy çokluguyla kabul edildi.

AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu gerçeklestirdigi konusmada, “Istanbul’un 2024 yili bütçesi 213 milyar 500 bin lira, bu bütçenin yaklasik yüzde 66’si merkezi bütçeden gelecegi öngörülmüs. 35 milyari borçla temin edilecegi öngörülmüs. Bu 5 yil bütçe tasarimi yapilirken bu kürsüde biz hep sunu söyledik, ‘öz kaynaginiz hep borcun altinda kaliyor.’ dedik. Bunu bu sene telafi edebilmek için bir milim olarak yukari yazmislar onu da yazarken demisler ki ‘37 buçuk milyar kaynak üretecegiz, bu ürettigimiz kaynaginda 15 milyarini taksi plakasi satarak elde edecegiz demisler. 3 bin taksi plakasi satacaklarmis, 3 bin taksi plakasi satarak 15 milyar kasaya para koyacaklarmis. 2019 yili Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin kasasina merkezi bütçeden gelen toplam para 12 buçuk milyar lira, 2024’te beklenen para 140.6 milyar lira. Bugüne kadar ki öngörülere baktiginizda bu 160’a falan gelecek demektir. Simdi soruyorum, Türkiye’de 2018’den 2024’e merkezi bütçeden gelen rakam ne kadar artmis, yüzde bin 122 artmis. Bana söyler misiniz Türkiye’de yüzde bin 122 oraninda ne artmis? Bugün merkezi bütçeden gelen para tam 12 kat artmis” dedi.



“Istanbullulara tam 246 milyar borçlanmis olarak gidecek”

Göksu, son borçlarin meclisten geçmesi ile birlikte 246 milyar lira borçlanilacagini belirterek, “Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani’nin bütçede en büyük iddiasi neydi, ‘Istanbul’a borçlanmak ihanettir’. Eylül 2023 itibariyle IBB’nin kesin borcu 98.9 milyar lira. Meclisten verdigimiz yetki, ISKI, IETT, borçlariyla birlikte baktiginizda 2023 sonu kayitlara girecek, mecliste bekleyen ve meclisten geçirdiklerimizle beraber borç 199 milyar liraya çikiyor. Geçen sene 103 milyar dedim, 2023 bittiginde borcunuz 103 olacak dedim, su anda 98, daha bitmeden 103’ü çoktan geçmissiniz. 2024 bütün borç stokuna baktiginizda, IBB, ISKI ve IETT’yi eklediginizde su borçlarin da bir kismi meclisten geçerse sayin baskan tatile giderken Istanbullulara tam 246 milyar borçlanmis olarak gidecek” seklinde konustu.



“CHP’yi dizayn etmek için Istanbul Büyüksehir belediyesine tam 8 bin 643 kisi ise alinmistir”

Göksu gerçeklestirdigi konusmasinda IBB’de gerçeklesen ise alimlara da deginerek, “2019’da IBB baskanligina seçilen sayin baskaninin 5 yil boyunca birinci önceligi asla ve asla Istanbul olmadi. 5 yil boyunca Istanbul’a ve Istanbullulara yüzünü dönmedi. Sayin Baskan, Istanbul’u degil, kendi siyasi kariyerini dert edindi. Attigi her adimda, aldigi her nefeste, Istanbul adina heyecan duymak yerine, kendisine hedef edindigi koltuk hayalleriyle heyecan duydu. 2019’da Istanbul’a baskan olmak için destek isteyen ve Istanbullularin oylariyla seçilen sayin baskan, basta CHP’nin iç çekismeleri olmak üzere, siyasi, ekonomik, ticari her bir isle mesgul olmus ancak bir tek Istanbul’la mesgul olmamistir. CHP’li IBB Baskani için ekmeginden ettigi binlerce insanin hiçbir önemi yoktur. Sayin baskan için siyaseten kendisini destekleyecek kimselerin belediyede is almasi yeterlidir. Bu konuda o kadar ileri gitmistir ki, sirf CHP’yi dizayn etmek için kongre takvimi boyunca yani son 4 ayda Istanbul Büyüksehir belediyesine tam 8 bin 643 kisi ise alinmistir."

"Baba ogul iliskisinden ‘Hançer’ iliskisine geçen bir boyuta sahitlik ettik”

Göksu, Ekrem Imamoglu için ‘CHP’nin es genel baskani olabilmis, ama Istanbul’a baskan olamamistir’ diyerek, “IBB’nin istirakleri; partizanlik, peskes ve israftan dolayi bir bir batma noktasina gelmisken, CHP’li IBB Baskani açik ve gizli ortaklarini bu sirketler üzerinden finanse etmeye maalesef devam etmektedir. CHP’li IBB Baskani; Cumhurbaskanligina aday olmak istemis, Cumhurbaskani yardimciligina aday olmus, CHP’nin Genel Baskanligina aday olmak istemis, en sonunda CHP’nin es genel baskani olabilmis, ama Istanbul’a baskan olamamistir. Sayin baskanin siyasal zihin haritasinin göstergelerinden en önemlisi sudur. 6 ay önce kapi kapi dolasarak ‘Türkiye’yi bu adam kurtaracak, oda benim yigitlerim’ diyen kisiyi 6 ay önce seçimden hemen birkaç saat sonra ertesi sabah ‘Partiyi bile yönetemedi, Türkiye’yi nasil yönetecek’ diyerek baba ogul iliskisinden ‘Hançer’ iliskisine geçen bir boyuta sahitlik ettik” ifadelerini kullandi.

AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu konusmasinin sonunda “CHP genel baskani kim olmus bana ne. CHP’de birbirinizi yemissiniz bana ne. CHP’de degisim olacakmis bana ne. Beni ilgilendiren Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin kaynaklarinin CHP’yi dizayn etmek için kullanilmasidir” dedi.

Kaynak: İHA