Israil'in Serbest Biraktigi Kadin Mahkum Al-Jabali Açiklamasi 'Üzerimize Gaz Sikiyorlar, Taciz Ediyorlardi'

Israil’in esir takasi kapsaminda dün serbest biraktigi en yasli kadin mahkum Maysoon Al-Jabali, gardiyanlarin kadin mahkumlarin üzerine gaz siktigini ve taciz ettigini ifade etti.

Israil ve Filistin arasinda 24 Kasim’da varilan esir takasi anlasmasi kapsaminda dün serbest birakilan Israil hapishanelerindeki en yasli kadin mahkum Maysoon Al-Jabali ile çocuk mahkum Ibrahim Taamra, hapishanede yasadiklarini anlatti. Al-Jabali yaptigi açiklamada, 29 Haziran 2015’te tutuklandigini ifade ederek, esir takasi anlasmasi ile serbest birakildigini belirtti.

Kadin mahkumlarin 7 Ekim’den önce durumlarinin bir nebze de olsa iyi oldugunu ancak bunun 7 Ekim’den sonra daha da kötüye gittigini ifade eden Al-Jabali, kadin mahkumlarin mahremiyetlerinin hiçe sayildigini ifade ederek, gardiyanlarin kadinlarin tuvaletleri sadece belirli saatlerde kullanmasina izin verdigini belirtti.



“Çatismalar ile ilgili gelismeleri yeni mahkumlardan ögreniyorduk”

Gardiyanlarin kadin mahkumlarin üzerine gaz siktigini ve taciz ettigini aktaran Al-Jabali, koguslarin asiri soguk oldugunu aktararak, mahkumlarin su bile almasinin engelledigini açikladi.

Hastalanan mahkumlarin doktora götürülmedigini ifade eden Al-Jabali, hayatini kaybeden Filistinlilerin içeride büyük üzüntüye neden oldugunu belirterek, çatismalar ile ilgili gelismeleri yeni mahkumlardan ögrendiklerini aktardi.

“Birbirimizin azmini artirmak ve acilarimizi hafifletmek için birbirimizi teselli etmeye çalistik”

Filistin halkinin topraklarini özgürlestirmek istedigini vurgulayan Al-Jabali, özgürlügün bedelinin çok yüksek oldugunu belirterek, Israil isgaline karsi direnisin devam etmesi gerektigini aktardi. Al-Jabali, Gazze Seridi’nde Israilli esirler oldugunu ögrendiklerinde özgürlüge dair bir umutlarinin yeserdigini belirterek, “Birbirimizin azmini artirmak ve acilarimizi hafifletmek için birbirimizi teselli etmeye çalistik” dedi.



“Gazze, Filistin’in kurtulusu için büyük bir fatura ödedi”

Hiçbir tutsagin anlasmalarin disinda birakilmayacagina inandiklarini aktaran Al-Jabali, Hamas’in tüm kadin tutsaklari serbest birakilmasini saglayacagina güvendigini açikladi.

Gazze halkinin büyük acilar çektigini ifade eden Al-Jabali, Gazze’nin Filistin’in kurtulusu için büyük bir fatura ödedigini, Bati Seria’nin da isgalden ve yerlesimcilerden aci çektigini, herkesin direnmeye devam etmesi gerektigini ve kurtulusun yakin oldugunu aktardi.

“Gazze halkiyla gurur duyuyoruz”

Isgal altinda kaldiklari sürece direnmeye devam edeceklerini vurgulayan Al-Jabali, “Gazze halkiyla gurur duyuyoruz ve kadin tutsaklarin özgürlügü için sevinen kurbanlarin ailelerini gördügümüzde moralimiz daha da yükseliyor. Biz tek bir halkiz. Israil isgali sona erecek, Mescid-i Aksa’da namaz kilacagiz ve Filistin’e dönecegiz” dedi.

Al-Jabali, Bati Seria’daki Beytüllahim yakinlarinda Israil kontrol noktasina düzenlenen biçakli saldiri nedeniyle tutuklanmis ve 15 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

“Israilli gardiyanlarin sürekli saldirilarina maruz kaliyorduk”

Serbest birakilan Filistinli çocuk Ibrahim Taamra ise, Israil hapishanelerindeki çocuk mahkumlarin kosullarinin çok zor oldugunu ve Israilli gardiyanlarin sürekli saldirilarina maruz kaldiklarini söyledi.

Israil askerlerine tas atmaktan 3 yil hapis cezasina çarptirildigini ifade eden Taamra, mahkumlarin serbest birakilmasi için gösterdigi çabalardan dolayi Hamas’a tesekkür etti.

Gazze Seridi’ndeki insani aranin basladigi 24 Kasim’dan bu yana Hamas tarafindan 40 Israilli ile 18 yabanci uyruklu, Israil tarafindan ise 117 Filistinli tutuklu serbest birakildi.
Kaynak: İHA