Boylama Makinesi Zeytin Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor

İçel’de Büyüksehir Belediyesince saglanan boylama makinesi sayesinde zeytin üreticileri islemlerini daha hizli yaparken, maliyetleri de düsürüyor.

Boylama Makinesi Zeytin Üreticisinin Yüzünü Güldürüyor
İçel Büyüksehir Belediyesi, Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi bünyesinde kirsalda verdigi desteklerle hem yerli üreticiye destek oluyor hem de üretimi tesvik etmeye devam ediyor. Her bölgenin kendi üretim özelliklerine uygun olarak tarimsal destekte bulunan Büyüksehir Belediyesi, bu sayede hem yüksek maliyetler karsisinda çiftçiyi koruyor hem de kirsal kalkinmanin devamliligini sagliyor.

Bu çerçevede yeni teknolojiye ulasamayan veya yüksek maliyetlerden dolayi eski yöntemlerle zeytinini boylayan üreticiler, Büyüksehir Belediyesinin zeytin boylama makinesi sayesinde 5-6 kisinin bir günde yapacagi isi bir saate düsürerek üretim maliyetlerini azaltmanin yani sira, is gücünü de kolayliyor.

“Makineler sayesinde, artik ürün ve kalite kaybi olmuyor”

Zeytinleri ürün ve kalite kaybi olmadan siniflandiran makine sayesinde yüzleri gülen zeytin üreticilerinin adresi, bu kez Mut ilçesine bagli Tozluca Mahallesi oldu. Üreticilerin zeytin boylama makinesi desteginden oldukça memnun oldugunu ifade eden Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanliginda görev yapan ziraat mühendisi Hüseyin Topkara, “Daha önce 5-6 isçinin bir günde yapabilecegi isi bir saatte yapabilen bir makine. Yani gün içerisinde 50-60 isçinin yapacagi zeytin ayiklama isini 1 günde yapabilecek bir makine. Kirsal bölgelerdeki tarimsal faaliyetler eski yöntemlerle yapiliyordu. Bundan dolayi ürünlerin kalitesi ve isgücünde kayiplar oluyordu. Üreticilerimizin tarimsal teknolojileri takip edememesi ya da yüksek maliyetlerinden dolayi bunlari temin edememesinden dolayi da kalite ve is gücü kayiplari ekonomilerine yansiyordu” dedi.

Makine destegi ile üreticilere dokunmaya ve katki saglamaya çalistiklarini kaydeden Topkara, “2023 yili içerisinde erik, üzüm, ceviz ve zeytin üreticilerimize makine desteginde bulunduk. Mahallelerde bulunan Tarimsal Kalkinma veya Tarimsal Sulama Kooperatifleri araciligiyla yüzde 100 hibe ile makine destegimiz oldu. Mut ilçesinde Topluca ve Haciahmetli mahallelerine birer adet olmak üzere, 2 adet zeytin boylama makinesi verdik. Makineler sayesinde bir saatte bir buçuk ton zeytini eleyip, boylandirabiliyoruz” diye konustu.



“Büyüksehir teknolojiyi getirdi, farki gördük”

Zeytin makinesi destegini oldukça yerinde ve olumlu buldugunu aktaran Topluca Mahalle Muhtari Muharrem Küçüktürk, önceden zeytinleri çok zahmetli bir sekilde siniflandirdiklarini ifade ederek, “Baskanimiz bizleri ve kirsal kalkinmayi destekliyor. Biz bu zeytinleri daha önce aksamdan kilim üzerinde siyirir, seçer, kademe kademe pazara götürür satarken, simdi teknoloji geldi ve farki gördük. Istedigin zeytini siniflandirip, kademe kademe seçip istedigin fiyata satabiliyorsun. Aradaki en büyük fark bu” ifadelerini kullandi.

“Ürünleri kalite ve fiyat olarak siniflandirinca daha çok satmaya basladik”

Topluca Mahallesi Kalkinma Kooperatifi Baskan Yardimcisi ve zeytin üreticisi Bilal Yilmaz, daha önce zeytinleri tek tek elleriyle seçip ayikladiklarini anlatarak, “Makine gelince ve ürünleri ayri ayri siniflandirinca daha kolay satmaya basladik. Daha önce begeni azdi ve çok zaman kaybediyorduk. Kalite ve fiyat olarak siniflandirinca daha çok satmaya basladik. Zamanimizi daha iyi degerlendirmek için de çok iyi bir destek oldu. Yipranma payimizi, çalisma süremizi daha aza düsürdü” seklinde konustu.



Zeytin üreticileri, verilen makine desteginden memnun

Zeytin üreticisi Bahattin Ölmez, Büyüksehir Belediyesinin, makine destegi ile üretimi de tesvik ettigini söyleyerek, “Üretim daha çok olursa, insanlar daha çok kazanir. Böylece tüketiciye de daha ucuza zeytin ulastirabiliriz. Baskanimizi 4 yildir takip ediyoruz. Gerçekten isçisini, köylüsünü, üreticisini destekleyen bir anlayis içerisinde. Üreticiler desteklenirse, İçel’de yokluk olmaz" dedi.

Kaynak: İHA