Sanayi Ve Teknoloji Bakani Kacir, Macaristan'da

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, resmi ziyaret kapsaminda geldigi Macaristan’da Macaristan Savunma Bakani Kristof Szalay-Bobrovniczky ile bir araya geldi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, resmi ziyaret kapsaminda Macaristan’in baskenti Budapeste’ye geldi. Budapeste’de Macaristan Savunma Bakani Kristof Szalay-Bobrovniczky ile heyetlerarasi görüsme gerçeklestiren Bakan Kacir, daha sonra Szalay-Bobrovniczky ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatlari dogrultusunda gerçeklestirilen ziyaret kapsaminda, yeni is birlikleri gelistirmeyi amaçladiklarini bildiren Kacir, iki ülke liderlerinin en üst düzeyde sergiledigi güçlü irade ve is birligi vizyonu çerçevesinde, Macaristan’la iliskileri her alanda daha ileri tasimaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Kacir, Türkiye’nin AB’ye katilim sürecinde, Macaristan’in ilkeli ve durus sahibi desteginin kiymetli olduguna isaret ederek, Macaristan’in 2024 yilinin ikinci yarisindaki AB Konseyi Baskanligi’nda, Türkiye AB iliskilerinde pozitif gündemin gelistirilmesine yönelik desteklerinin devam edecegine inandigini dile getirdi.

“Ikili ticaret hacmimiz, yaklasik 2 kat artti”

Budapeste’de 18 Aralik 2023’te gerçeklestirilecek, 6. Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik Is Birligi Toplantisi’yla, iliskilerin "Gelistirilmis Stratejik Ortaklik" seviyesine çikartilacaginin altini çizen Bakan Kacir, "Gelistirilmis Stratejik Ortaklik baglaminda, bilim ve inovasyon alanlari ile savunma sanayi is birliginin özel bir önemi oldugunu düsünüyoruz. 2024 senesi boyunca idrak edecegimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yili’nin ardindan, 2025 senesini Türkiye-Macaristan Bilim ve Inovasyon Yili olarak ilan etmeyi planliyoruz. Inovasyon yili çerçevesinde iki ülkeden bilimsel arastirma kuruluslarini ve startuplari farkli temalar altinda bir araya getirecegiz. Türkiye’de inovasyonun öncüsü olan savunma sanayisi alanindaki ortak çalismalarimizi bu kapsamda hizlandiriyoruz" dedi.

Macaristan’in Türkiye için önemli bir ticaret ortagi olduguna dikkati çeken Kacir, "Ikili ticaret hacmimiz, son 17 yilda yaklasik 2 kat artti. Karsilikli yatirimlarimiz ve is birliklerimiz ile 6 milyar dolarlik ortak hedefimize dogru emin adimlarla ilerliyoruz. Macaristan’da 500’ü askin Türk sirket ve 6 bin vatandasimiz Macaristan ekonomisine katki saglamakta. Macaristan’daki toplam yatirimlarimiz neredeyse 800 milyon dolara ulasti. Türk müteahhitlik firmalari, Macaristan’da bugüne kadar 1,8 milyar dolar degerinde 63 proje üstlendi. Türkiye’de de 100’e yakin Macar firma faaliyet göstermekte” dedi.



“Macaristan ile güçlü is birlikleri olusturmak istiyoruz”

Savunma Bakani Bobrovniczky ile görüsmesinde, savunma sanayi firmalarini ikili is birliginin merkezine nasil alabileceklerini konustuklarini anlatan Kacir, 6 milyar dolarlik ticaret hacmine ulasilmasi için, savunma sanayi ve inovasyon dahil her alanda yatirimlarin karsilikli olarak artirilmasinin önemli oldugunu vurguladi.

Türkiye’nin son dönemde dünyayla rekabet edebilen bir savunma sanayi ekosistemi kurdugunu belirten Bakan Kacir, "2002 yilinda bir milyar dolar olan savunma ve havacilik ciromuz, 2022 yilina geldiginde yaklasik 12 kat artis gösterdi. Ayni sürede savunma projelerimizin hacmi 5,5 milyar dolardan, 90 milyar dolara çikti. Yillik savunma sanayii ihracatimiz 240 milyon dolardan, 4,5 milyar dolara yükseldi. Artik 10 milyar dolarlik hedefimize dogru kararli bir sekilde ilerliyoruz. Simdi, savunma sanayi deger zincirine önemli katki saglayan 3 bine yakin sirketten olusan güçlü bir aga, ve 80 bin kisilik yüksek vasifli insan kaynagina sahibiz. Tüm dünyanin dile getirdigi gibi artik Türkiye’nin milli ve özgün savunma sanayii ürünleri, dünyada savas paradigmasini ve jeopolitik dengeleri degistirici unsurlardir” dedi.

Savunma sanayi alaninda Macaristan ile güçlü is birlikleri olusturmak istediklerini bildiren Kacir, kisa ve orta vadeli degil, uzun vadeli ve hatta sadece iki ülkenin degil, diger dost ülkelerin de dahil olacagi is birlikleri insa etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Macaristan ile çok yakin zamanda ortak Zirhli Araç Projesini imzaladiklarini hatirlatan Kacir, projenin Türkiye’den bir Avrupa Birligi ülkesine yapilan yüksek ölçekli ilk zirhli araç ihracati oldugu için, tarihi bir öneme sahip oldugunu vurguladi. Türkiye’nin siyasi istikrari, güçlü savunma sanayii, Ar-Ge ve teknoloji ekosistemi ile Macaristan ile her zaman is birligine açik oldugunu vurgulayan Kacir, Bakan Bobrovniczky’e misafirperverlikleri için tesekkür etti.

“Türkiye’yi askeri anlamda bir model olarak görüyoruz”

Macaristan Savunma Bakani Szalay-Bobrovniczky ise, ülke olarak savunma sanayisinin güçlendirilmesinin ve gelistirilmesinin stratejik önem tasidigini söyledi.

Ülkelerinin, jeopolitik ve insan kaynaklari açisindan yatirimcilar için çok uygun olduguna isaret eden Szalay-Bobrovniczky, bu kapsamda is birliklerine açik olduklarini dile getirdi.

Szalay-Bobrovniczky, Türkiye gibi Macaristan için inovasyonun çok önemli olduguna deginerek, "Türkiye’yi askeri anlamda bir model olarak görüyoruz. Son yillarda gösterdikleri gelisme ve performansla bizim için ilham verici. Görüsmelerimizde daha farkli alanlarda da is birligi yapmak için anlastik ve bunun için bir çalisma grubu hazirladik” dedi.

Kaynak: İHA