Uluslararasi Adalet Divani'ndan 'Karabag' Karari

Uluslararasi Adalet Divani, “Her Türlü Irk Ayrimciliginin Ortadan Kaldirilmasina Iliskin Uluslararasi Sözlesme (IAOKIS)” çerçevesindeki yükümlülüklere uygun olarak Azerbaycan’in, 19 Eylül’den sonra Daglik Karabag’a geri dönmek isteyen ve Karabag’dan ayrilmak isteyen kisilerin geçislerini güvenli, engelsiz ve hizli bir sekilde yapabilmelerini garanti altina alacagini açikladi.

Uluslararasi Adalet Divani (UAD), Ermenistan’in Azerbaycan’a yönelik olaganüstü tedbir talebiyle ilgili kararini bildirdi. Yargiç Joan Donoghue tarafindan açiklanan ve 2’ye karsi 13 oyla kabul edildigi belirtilen kararda, Her Türlü Irk Ayrimciliginin Ortadan Kaldirilmasina Iliskin Uluslararasi Sözlesme kapsamindaki yükümlülüklerine uygun olarak, “Azerbaycan, 19 Eylül 2023’ten sonra Daglik Karabag’i terk eden ve Daglik Karabag’a dönmek isteyen kisilerin güvenli, engelsiz ve hizli bir sekilde dönmelerini saglayacak. Daglik Karabag’da kalan ve ayrilmak isteyen kisilerin ise güvenli, engelsiz ve hizli bir sekilde bölgeden ayrilmalarini saglayacak" denildi.

Kararda ayrica, "19 Eylül 2023’ten sonra Daglik Karabag’da kalan veya Daglik Karabag’a dönen ve burada kalmak isteyen kisilerin, bölgede kaçmalarina neden olabilecek güç kullanimina veya korkutmalara maruz kalmamalari saglanacak” ifadeleri kullanildi.

Karara göre Azerbaycan’in, 1 numarali bentte tanimlanan ve gerekli haklara sahip olan kisileri ilgilendiren kayit, kimlik, özel mülkiyet belgelerini ve kayitlarini korumasi ve muhafaza etmesi de gerekiyor.

Öte yandan mahkeme, kararin alindigi tarihten itibaren 8 hafta içinde belirtilen geçici tedbirlerin yürürlüge girmesi yönünde atilan adimlara iliskin Azerbaycan tarafinin bir rapor sunmasini istedi.
Kaynak: İHA