Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bizim Israil'e Borcumuz Yok, Borçlu Olanlar Rahat Konusamiyorlar'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Almanya Basbakani Olaf Scholz ile düzenledigi basin toplantisinda, "Bizim Israil’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konusamayiz. Ama borçlu olanlar, rahat konusamiyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok. Çünkü insana saygimiz bizim çok çok farklidir" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Bizim Israil'e Borcumuz Yok, Borçlu Olanlar Rahat Konusamiyorlar'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Almanya’da temaslarini sürdürüyor. Erdogan, Berlin temaslari kapsaminda Almanya Basbakani Olaf Scholz ile Basbakanlik binasinda basin toplantisi gerçeklestirdi. Almanya Basbakani Scholz’un daveti üzerine gerçeklestirdigi ziyarete büyük önem verdigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, Scholz ile Türkiye ve Almanya arasindaki iliskileri tüm yönleriyle ele alacaklarini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, görüsmenin, ticari, siyasi, askeri iliskiler boyutunun, özellikle de Rusya-Ukrayna arasindaki gelismeler ve son olarak Israil-Filistin arasindaki gelismeler boyutunun olacagini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, “Burada da açik ve net konusacagim. Çünkü 7 Ekim tarihi bir baslangiç olarak anlatiliyor. 7 Ekim’den sonraki süreç hiç konusulmuyor. Su an itibariyla malum 13 bin Filistinli çocuk, kadin, yasli ne yazik ki öldürülmüstür. Bunun yaninda artik neredeyse Gazze diye bir yer kalmadi, her taraf yerle yeksan oldu. Su anda yatiyorlar, kalkiyorlar, Hamas, Hamas, Hamas. Hamas’in silah varligi ve gücü ile acaba Israil’in silah varligi, gücü mukayese edilebilir mi? Su anda Israil’in nükleer silahi var mi? Var ama bunu Israil’e sorarsaniz ’var’ demez. Çünkü onlar yalani çok iyi kullanirlar. Bütün bunlarla beraber su anda su kadar mali destek verildiginden bahsediliyor. Peki, Hamas’a böyle bir mali destek veriliyor mu? Böyle bir sey söz konusu mu? Hayir, böyle bir sey de yok. Filistin’in kendisine verilmesi gereken destekler de verilmiyor” dedi.



"Bir borçluluk psikolojisi içerisinde Israil-Filistin savasini degerlendirmemek gerekir"

Bütün bunlarin yaninda hastanelerin vurulmasinin, çocuklarin öldürülmesinin Tevrat’ta olmadigina isaret eden Cumhurbaskani Erdogan, “Tevrat’ta bunlarin hiçbirisi yoktur. Yapamazsin. Insan haklari beyannamesinde yapamazsin. Ama burada görüldügü gibi bu çocuklar nasil vuruluyor? Hastanelerde bunlar nasil öldürülüyor? Bunlar karsisinda biz elimiz, kolumuz bagli mi duracagiz? Buna karsi hiç sesimizi çikarmayacak miyiz? Eger burada elimiz, kolumuz, dilimiz bagli kalirsak bunun tarihe hesabini veremeyiz. Onun için bir borçluluk psikolojisi içerisinde Israil-Filistin savasini degerlendirmemek gerekir. Bakin ben rahat konusuyorum. Çünkü bizim Israil’e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konusamayiz. Ama borçlu olanlar, rahat konusamiyorlar. Biz Holokost cenderesinden geçmedik. Öyle bir durumumuz da yok. Çünkü insana saygimiz bizim çok çok farklidir. Basbakanligim döneminde ben ilk defa antisemitizm noktasinda tavir koymus bir liderim. Dünyada hiçbir basbakan bu tavri koymamistir. Ama ben koydum. Ta o zamanda. Bundan dolayi da kimseye borcumuz yok” ifadelerini kullandi. Cumhurbaskani Erdogan, bu seyahatte bütün bu konulari konusacaklarini ancak konusmalari gereken önemli bir meselenin, sorunun nasil çözülecegi oldugunu dile getirdi.

“Katbekat fazlasiyla Israil’in elinde rehine var”

Insani ateskese Türkiye’nin, Almanya’nin ne kadar katkida bulunabileceginin ve bu adimlarin nasil atilacaginin önemli oldugunu vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, "Buna var miyiz, yok muyuz? Bir hafta sonra Sayin Steinmeier, Israil’e gidiyor. Kendisinden ricada bulundum. Dedim, siz bir taraftan tutun, bize düsen görev neyse biz de diger taraftan tutalim. Önemli olan bu insani ateskesi birlikte saglayalim. Bu adimi eger atar, böyle bir insani ateskesi birlikte Almanya-Türkiye, digerleri, saglayabilirsek, bu ates çemberinden bölgeyi kurtarma imkani yakalariz. Rehinelerin takasi deniliyor. Eyvallah, biz buna da variz. Fakat rehine dediginiz zaman, rehine sayisi itibariyla Israil’deki rehinelerin sayisi nedir? Öbür tarafta, Hamas’in veya Filistin’in elindeki rehinelerin sayisi nedir? Buna da baktigimiz zaman katbekat fazlasiyla Israil’in elinde rehine var. Yillarin rehineleri, tutsaklari Israil’in elinde. Bunu da görmemiz lazim. Bunu görmezsek bu da haksizlik olur. Biz bütün bunlara variz” seklinde konustu.



“4 veya 5 ülkeye Rusya böyle bir koridordan yine tahil göndermeyi planladi ve adimini da atacak”

Türkiye’nin Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi’ndaki çalismalarinda Avrupa-Afrika gibi bir ayrim yapmadiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Karadeniz Tahil Koridoru’ndan gelenin yüzde 40’i Avrupa’ya gitti, yüzde 14’ü Afrika’ya gitti, yüzde 14’ü bize geldi. Digerleri, diger bölgelere gitti. Su anda bile Afrika’dan talepler var ve Rusya ciddi miktarda bir tahili, bugdayi göndermeye karar verdi ama sikintilari var. Nedir o sikinti? Simdi gönderilen yer, aklimda kaldigi kadariyla Zimbabve, oraya tahil gidiyor ama bunun degirmen safhasi orada yok. Bu aksam Disisleri Bakanima onu söyledim, ‘onlari biz hallederiz’ dedim. Türkiye olarak, Toprak Mahsulleri Ofisi olarak degirmenlerde ögütür, un olarak oralara göndeririz. Atmamiz gereken adimlar var, yapmamiz gerekenler var. Biz bunlari yapariz. Su anda 4 veya 5 ülkeye Rusya böyle bir koridordan yine tahil göndermeyi planladi ve adimini da atacak. Biz de bunun ikinci safhasi olan bunlarin una dönüstürülmesinde bu adimi atariz. Zaten daha önce de Rusya-Türkiye-Katar olarak üçlü bir adim atmistik ve bu çalismayi yapariz. Tabii bütün bu adimin atilmasi için özellikle Almanya-Türkiye arasinda böyle bir adimin atilmasinin yaninda NATO müttefikimiz Almanya ile kararli adimlar atmanin görüsmelerini de aramizda yapmamiz lazim” dedi.



Terörle mücadelede daha yakin is birligi

“Savunma sanayii is birligimizin engelsiz sekilde yürütülmesi, müsterek menfaatimizeydi” ifadesini kullanan Erdogan, Türkiye ve Almanya’nin terörle mücadelede daha yakin is birligi içinde olmasi gerektigini söyledi.

Iki ülke arasinda beseri köprü vazifesi gören ve nüfusu 3,5 milyona ulasan Almanya’daki Türk toplumunun huzur içinde yasamasinin en büyük temennileri oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Türk toplumunun dini ihtiyaçlarini karsilamak üzere burada görev yapan din adamlarimizin yetistirilmesi amaciyla ortak bir çalisma yürütüyoruz. Almanya ile is birligi alanlarimizdan digeri malum göç konusudur. Ortak çalisma grubumuz çalismalarina devam ediyor” diye konustu.



“52 senedir Türkiye, Avrupa Birligi kapisinda bekletilmektedir”

Görüsmelerin ana gündemlerinden birini de Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyelik sürecinin olusturdugunu vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, “Biliyorsunuz bu sürecin yeniden ivme kazanmasini samimiyetle arzu ettigimizi daha önce de açiklamistim. Gümrük Birligi’nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda uzun süreden beri hakli beklentilere sahibiz. Avrupa Birligi’nin lokomotif ülkelerinden olan Almanya’nin bu baglamda verecegi katkilari önemsiyoruz. Kolay degil 52 senedir Türkiye, Avrupa Birligi kapisinda bekletilmektedir. Vize serbestisi saglanincaya kadar vatandaslarimizin vize islem süreçlerinin kolaylastirilmasi ve hizlandirilmasini bugün ele alacagiz” ifadelerini kullandi.

“Hepimizin önceligi ateskesin saglanmasi”

Almanya Basbakani Scholz ile görüsmelerinde Gazze’de yasananlari çok daha farkli bir sekilde ele alacaklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye olarak olaylarin basindan beri sivilleri hedef alan saldirilari hiçbir sekilde tasvip etmedigimizi ifade ettik ve bunu hep dile getirdik. Hepimizin önceligi ateskesin saglanmasi ve insani yardimlarin engelsiz olarak akisinin saglanmasi. Su ana kadar 10 uçak dolusu insani yardimi Misir’a gönderdik ve en son yine gemiyle 666 ton gida, sahra hastanesi vesaire gibi gönderdiklerimiz oldu ama bütün dert; akan kanin durmasinda. En son 27 kanserli hasta ve yanlarinda refakatçilerini El Aris’ten Türkiye’ye aldik. Dün de kendilerini hastanede ziyaret ettim ve durumlarini gördük” seklinde konustu.



“Amacimiz, Israilli ve Filistinlilerin baris içinde yasadigi bir iklimin tesisidir”

Erdogan, “Tabii temennimiz daha fazla hastayi da yarali veya kanserlileri de ülkemize almak, tedavilerini yapmak. Fakat yasananlar 1967 sinirlari temelinde iki devletli çözümün artik kaçinilmaz oldugunu bir kez daha bizlere göstermistir. Türkiye olarak amacimiz; Israilli ve Filistinlilerin yan yana, baris içinde yasadigi, huzurun ve güvenin hâkim oldugu bir iklimin tesisidir. Bunu basarmamiz lazim. Orta Dogu’da adil ve kalici bir barisin temini için herkesin elini tasin altina koymasi gerektigini düsünüyorum” dedi.



“Bizim için bu noktada bölgede Musevi, Hristiyan, Müslüman bu ayrimin olmamasi gerekir”

Cumhurbaskani Erdogan, Alman bir gazetecinin "Israil’e yönelik Hamas tarafindan gerçeklestirilen terör saldirilarinin ardindan açiklamalariniz sadece Almanya’da degil, NATO üyesi ülkeler arasinda da rahatsizlik olusturdu. Israil’in varolus hakkini kabul ediyor musunuz? Israil’in ’fasist bir devlet oldugunu’ söylediniz, hangi gerekçelendirmeniz var bunun için? Israil ordusunun Hamas’a karsi saldirisina neden ’soykirim’ diyorsunuz? Tüm NATO ittifaki tarafindan terör örgütü olarak taninan, yüzlerce insani Israil’de katleden bir örgütü nasil bir ’kurtulus örgütü’ diye tanimlayabilirsiniz? Türk-Alman iliskilerini, NATO içindeki is birligini tehlikeye atiyor musunuz? Türkiye, savunma sanayi için 40 Eurofighter talep ediyor. Almanya bunu kabul edecek mi?" sorusuna, su cevabi verdi:

“Öncelikle NATO’nun önde gelen ülkelerinden bir tanesi, ilk 5’in içerisinde yer alan bir ülkeyiz Türkiye olarak. Türkiye, NATO’da siradan bir ülke degil. Ilk 5’in içinde. Su anda NATO’nun içinde düsüncesi, kanaati kimin ne olursa olsun, Rusya-Ukrayna arasinda herkes kimin yaninda yer aliyor? Ukrayna’nin yaninda yer aliyor. Türkiye olarak biz, Ukrayna ile de görüsüyoruz, Rusya ile de görüsüyoruz. Aralarinda herhangi bir ayrim yapmiyoruz. Ama 33 milyon ton tahil koridorundan bütün o tahili Avrupa’ya, Afrika’ya götüren biz olduk. Su anda da yine diyorsunuz ki ’yüzlerce’, bak ben sana yüzlerce demiyorum, binlerce Filistinliyi su anda Israil öldürdü mü, öldürdü. Hastaneleri yok etti mi, etti. Ibadethaneleri, kiliseleri vuruyor mu, vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsizim. Peki, sen bir Hristiyan olarak bu kiliselerin vurulmasindan rahatsiz olmuyor musun? Bunlara karsi niye bir tavir koymuyorsunuz? Bunlara karsi da bir tavir koyun. Bizim için bu noktada bölgede Musevi, Hristiyan, Müslüman bu ayrimin olmamasi gerekir. Antisemitizme karsi da bir mücadele verildiyse, bu mücadeleyi dünyada ilk veren lider ben oldum. Ve su anda da bakin Almanya ’Israil’e su kadar maddi destek verdiginden’ bahsediyor” diye konustu.



“Insansiz savas uçaklari noktasinda da Türkiye önde gelen ülkelerden bir tanesi”

Cumhurbaskani Erdogan, Eurofighter savas uçaklarina iliskin ise, “Eurofighter konusunda Almanya verir veya vermez. Dünyada savas uçaklarini üreten sadece Almanya mi? Birçok yerden bunlarin çalismasini yapariz, temin ederiz. Su anda insansiz savas uçaklari noktasinda da Türkiye önde gelen ülkelerden bir tanesi durumuna gelmistir. Bir basin mensubu olarak, bizi bununla tehdit etmeyin. Bize öyle sorular sorun ki bu sorular vicdani olsun, insani olsun, cevaplarini da biz size o sekilde verelim" ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, ortak basin toplantisinin ardindan Scholz ile bas basa görüstü. Görüsmenin ardindan ise Erdogan ve Scholz heyetler arasi çalisma yemegine katildi.

Kaynak: İHA